Съботният протест в Масква събра 40 хил. души © Maxim

...
Съботният протест в Масква събра 40 хил. души © Maxim
Коментари Харесай

Уикенд новини: Протести в Москва, Букурещ, Хонконг; България се състезава за огромна инвестиция от Южна Корея

Съботният митинг в Масква събра 40 хиляди души

© Maxim Shemetov Уикендът в България мина под знака на горещините, които ще продължат най-малко до сряда. По света имаше всеобщи митинги - в събота десетки хиляди излязоха в Москва, Букурещ и Хонконг. Новини създадоха и рискови естествени събития: пожари и трус в Гърция, ураган в Китай. Заради неяснотите към Brexit и спада в английската стопанска система паундът поевтиня и съвсем се изравни с еврото. В България липсваше огромна вест, само че продължава драмата с убиването на свине в частни стопанства.

Започващата седмица ще даде ориентир по какъв начин се движат европейската и българската стопанска система към полугодието. Ще стартират и тестванията на проточилата се тол-система.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Новините от почивните дни в България и света, които си заслужава да се знаят, в три фрази

През септември България може да подпише контракт с южнокорейски тръст за инвестиция от 1.5 милиарда $ , заяви в Туркменистан министър председателят Борисов. За завода се борят няколко страни, планът не е към този момент упоменатото съревнование на Hyundai и не е за автозавод. По неофициална информация на " Капитал " става въпрос за произвеждане на акумулатори за електрически автомобили .

Десетки хиляди участваха в събота в огромен митинг в Москва , като този път беше позволен и арестите бяха по-малко, само че включваха опозиционен политик. Московчани упорстват за почтени локални избори , откакто някои претенденти не бяха позволени да се явят на вота. Според неправителствена организация в демонстрацията са взели участие 40 хиляди души, а съгласно полицията броят е на половина.

Постройките на терасата на досегашния началник на антикорупционната комисията Пламен Георгиев са противозаконни , сподели и втората инспекция на община " Слатина ", заяви bTV. Навесите са повърхност 60 кв.м и би трябвало да бъдат съборени. Георгиев може да апелира акта.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Колко е повишена българската стопанска система напролет

Средата на август е наситена с макроикономически данни: в понеделник Национален статистически институт разгласява информация за външната търговия на България през май и юни, ще стане ясно и с какъв брой е повишена междинната работна заплата към края на полугодието. В сряда пък излизат първи експресни оценки за нарастването на брутния вътрешен артикул (БВП) през второто тримесечие , както и данни за потребителските цени и за пазара на труд. През първото тримесечие икономическият напредък доближи 3.4%, което е добър старт поради нарастването от 3.1% през 2018 година Заявките за тази година са темпът да е по-висок от миналата, въпреки и с малко.

Борисов се среща с Медведев в Туркменистан

Премиерът Бойко Борисов от събота е на тридневно посещаване за присъединяване в стопански конгрес в Туркменистан , където ще търси метод за туркменски газ за хъба " Балкан " . На конференцията вземат участие водачи на каспийски страни, като е планувана и среща с съветския му сътрудник Дмитрий Медведев . Двамата ще обсъдят " Турски поток " и АЕЦ " Белене " в понеделник.

Започват проби на тол-системата

На 16 август Агенция " Пътна инфраструктура " възнамерява да вкара в техническа употреба системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние (тол-система) за пътните транспортни средства с тегло над 3.5 тона - камиони и рейсове . През първите 6 месеца ще се правят проби на системата на терен с действителни данни от бордовите устройства и маршрутни карти на преминаващите транспортни средства, с цел да се съберат данни за това какви биха били разноските на превозвачите. Реалното събиране на таксите, чийто размер към момента не е избран, ще стартира от 1 март 2020 година и ще обхване над 6 хиляди км от пътищата на републиканската мрежа.

Как ще се считат нематериалните вреди на починалите в произшествия

Ръководството на Националния гаранционен фонд на българските застрахователи ще показа в понеделник плана на методика за погашение на нематериални вреди на околните на починали в произшествия. Той е направен от консултанта " HLB България ". Регулаторът КФН стартира да го преглежда и се чака да бъде въведен в края на годината.

SpaceX тества първообраз на ракета за полети до Марс

Така ще наподобява готовата ракета

Фотограф: Gene Blevins
Частната галактическа компания SpaceX ще извърши втория тестов полет на Starhopper - умаления първообраз на бъдещата ракета за полети до Марс, наречена Starship. Това евентуално ще се случи в понеделник (с аварийни дати във вторник и сряда), излиза наяве от обявленията за ограничаване на автомобилния трафик в региона на Бока Чика, Тексас, където се намира полигонът на ракетостроителната компания. Предвижда се Starhopper да излети на към 200 метра височина, да остане във въздуха сред 30 и 60 секунди, след което да се приземи. Предишния път апаратът се издигна единствено на към 20 метра, а по време на наземните проби реактивният му мотор Raptor провокира пожар в региона на тестовата площадка. Паралелно на тестванията със Starhopper компанията на Илън Мъск конструира два орбитални прототипа на Starship с действителни размери - един в Бока Чика, Тексас, и един в галактическия център на Съединени американски щати във Флорида.

OUT_OF_THE_OFFICE

Лятно кино
9 - 15.08


Културен център G8 и CineLibri са уредниците, които стоят зад самодейността " Кинодвор с коктейл ", а в границите на тази седмица прожекциите, които можете да видите, са следните: " Геният ", " На плажа Чезъл ", " Ще се забележим там горе ", " Истанбул червен ", " По автентичен случай ", " Безкрайната градина ", " Идеалът ". Към билета за кино всеки получава коктейл.
В Културен център G8, oт 21:15, билет за кино и коктейл: 10 лева

Поп просвета на покрива
13.08


" Музейко " е хазаин на следващото Ratio Rooftop Party. Този път тематиката е силата и другите способи, по които тя се трансформира. Организаторите са си сложили за цел да отговорят на фундаментални въпроси като: Откъде идва силата, която използваме, с цел да генерираме електричеството? Как клетките в живите организми създават, преработват и употребяват силата за физиологичните си процеси? Каква е главната енергийна валута в клетките?. Лектори ще бъдат Петър Руевски, Елена Костадинова и Георги Дановски.
В " Музейко ", от 19 ч., билети: 10 лева

Парти на плажа
15 - 17.08.


Плажът Wake-up край Варвара ще се трансформира в хазаин на Bass Sea Festival, който има за цел да събере част от елита на международния дръм енд бейс. Тази година акценти в програмата са: The Prototypes, Bladerunner, Toddlah и Dj SS. Българската дръм енд бейс сцена пък ще бъде показана от High Roll, Ogonek, EXo, Faith, Targy и Acidtrip.
На плаж Wake-up, Варвара, Бургас, от 19 ч., билети: 15-30 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР