Съботният ден ще започне с променлива облачност, която след обяд

...
Съботният ден ще започне с променлива облачност, която след обяд
Коментари Харесай

Вижте къде ще вали и гърми в събота

Съботният ден ще стартира с променлива облачност, която след обяд в доста региони ще понижава до слънчево време. Повече облаци и превалявания от дъжд чакаме над крайните източни региони, само че и там до вечерта облачността ще се раздра. Следобедните часове, тук-там над планинските региони, ще се развива купесто-дъждовна облачност и не са изключени превалявания.

Максималните температури на всички места ще се покачат и предстоящите им стойности ще са сред 20-27°С. По-високи – тук-там в Горнотракийската равнина и Северозападна България – до 25-28°С. Вятърът в цялата страна ще е слаб до сдържан от северозапад. Най-хладно ще се задържи над крайните североизточни региони от страната, като предстоящите  максимални температури ще са сред 17-20°С.

Предупреждения за възможни силни гръмотевични стихии

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предизвестия за рисково време, годни за събота. (Забележка: рисковите феномени ще са през нощта против събота и в следобедните часове. Картата демонстрира местата, където те са най-вероятни, само че бурите няма да покриват цялата площ).

Жълт код: издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на обособени места над посочените региони ще са обилни, най-вече в късните следобедни часове. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Бурите могат да носят дребна и междинна по мярка градушка. Над обособени региони в страната и на Балканите предстоящите превалявания могат да доближат до 25-40 л/кв.м.

Времето по Черноморието

През нощта против събота по северното и централно крайбрежие са чакат гръмотевични стихии. Денят ще стартира с променлива облачност и преди обед не е изключено да превали и прегърми. Късно следобяд преваляванията ще стопират, а облачността последователно ще понижава до ясно време. Ще остане прохладно с сдържан, до краткотрайно мощен северозападен вятър. Максималните температури ще са 24°-26°. Температурата на морската вода – сред 24° и 25°. Вълнението на морето ще е сред 2-3 бала.

Времето в София

През нощта против събота от югозапад преваляванията последователно ще стопират, само че облачността ще остане променлива. Минималните температури ще са сред 13-14°С.

Денят ще стартира с раздрана облачност, която последователно ще понижава до слънчево време. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и тук-там са вероятни превалявания. Температурите ще се намаляват и оптималните им стойности ще са сред 18-22°С.

Времето в планините

През нощта против събота след среднощ преваляванията на всички места ще понижават по активност, само че времето ще остане облачно и мъгливо. След краткотрайно спиране на преваляванията, към обяд в масивите от Западна и Централна България отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще превали и прегърми. Ще духа сдържан до мощен северозападен  вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 17-19°, на 2000 метра - към 7-10°.

Времето на Балканите

След прекосяването на атмосферното разстройване, въздушната маса на полуострова последователно ще се стабилизира. В следобедните часове в планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще паднат проливни превалявания. Температурите ще се покачват.

Температурите над регионите с превалявания ще се намалят и предстоящите оптимални ще са сред 22-25°. Очакваните оптимални температури над останалата част от полуострова ще са сред 29-32°С.

Източник: 




Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР