Съботните вестници съобщават, че България ще плати наведнъж сумата за

...
Съботните вестници съобщават, че България ще плати наведнъж сумата за
Коментари Харесай

Плащаме за F-16 без да теглим заеми, българите не се отказват от Халкидики, решението за Фолксваген…

Съботните вестници оповестяват, че България ще заплати едновременно сумата за изтребителите F-16 без да се постанова взимане на заеми.

" България има подготвеност да заплати едновременно сумата по договорката за изтребителите F-16, в понеделник следва изключително съвещание на Министерския съвет за актуализация на бюджета. Това сподели в изявление за предаването " Добър ден " на Радио " Фокус " министърът на финансите Владислав Горанов. Той акцентира, че фискалният запас е в задоволително положителни нива и страната ни ще може да си разреши да заплати договорката вкупом. " Сумата, която би трябвало да платим по контракта за закупуването на новото въоръжение за българската войска, е забележителна. Плащането, което би трябвало да се реализира вкупом, според диалозите ни с американската страна, е за към 1,2 милиарда $, които в целия си размер не са разчетени в Закона за държавния бюджет. В този смисъл планираме в понеделник на изключително съвещание да разгледаме към този момент подписаните контракти сред българската и американската страна, като ги предложим на Народното събрание за ратификация. Успоредно с това планираме да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет, с цел да увеличим разходната част и да осигурим нужното финансиране за този план ", изясни министърът на финансите. Владислав Горанов добави, че физическата доставка на новата техника се чака да бъде през 2023 година. Страната ни работи и по още два плана, свързани с придобиването на нови качества - на сухопътните войски и на флота, сподели още той. Финансовият министър увери, че България има пари за договорката с първите осем изтребители и за придобиването им няма да взима заеми. " - в. " Стандарт ".

" Правителството възнамерява да предложи в понеделник актуализация на бюджета за 2019 година, в която плануваният недостиг от сегашните 0.5% да се усили на 2% поради потребността да се финансира предстоящата договорка за бойни самолети F-16. Това съобщи финансовият министър министър Владислав Горанов в изявление, публикувано през днешния ден на уеб страницата на министерството. В него той споделя също, че издаденият вътрешен дълг от 300 млн. лева в края на предишния месец не е директно обвързван със договорката с " Локхийд Мартин ". В репортажа си за изявлението " Ройтерс " добавя, че в понеделник държавното управление възнамерява да емитира още 200 млн. лева дълг с 20-годишен падеж. " - в. " Дневник ".

Стремежът на България към участие в Шенген и способността на страната ни да ползва европейските правила също са измежду настоящите тематики.

" Борим се да влезем в Шенген. Вече осма година сме изпълнили всички условия, само че с помощта на няколко страни, които заради вътрешнополитически борби, не позволяват България, напълно незаслужено стоим отвън него. Другата борба е за унищожаване на дискриминационния мониторингов механизъм, който е единствено за България и Румъния. Това сподели евродепутатът от Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ в ефира на " Плюс-Минус. Коментарът след новините " по Нова телевизия. Той беше определен за заместник-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал. " Това е може би една от най-важните комисии в Екологичен потенциал и от най-големите - 96 души. Това е комисията, която се занимава с битката с престъпността, с миграцията, с битката с тероризма, с прането на пари, Шенген, мониторинговите механизми, господство на закона - всичко това е в нейните цели ", изясни той. Радев предвижда, че следва тежък мандат за Европейския парламент: " Вече две политически сили не могат да одобряват решения в Екологичен потенциал, трябват три или четири. Това ще го забележим и идната седмица при избора на ръководител на Европейска комисия, в случай че не бъде отсрочен. Виждаме, че към този момент и ползите на страните членки са радикално разнообразни. Виждаме ясно разделяне в политическите фамилии, появиха се нови мощни играчи и оттук насетне доста тежко ще се взимат решения в Екологичен потенциал. Предстои тежък мандат. " - в. " 24 часа ".

" Десетки нарушавания откри земеделското министерство при инспекциите на къщите за посетители, финансирани с европари. 15 от тях не посрещат туристи. За две седмици са тествани близо 300 къщи. " Проверени са всички къщи, останали в мониторингов интервал, както и седем по сигнал. Тези 15 къщи съставляват 5,2% от всички, които са в мониторинг ", изясни земеделският министър Десислава Танева пред бТВ. Изискуемата сума от откритите нарушавания ще е 4,5 милиона лв.. В някои къщи са открити отклонения от някои индикатори. На тях ще бъдат наложени финансови наказания. Става въпрос за 74 къщи за посетители, при които има разнообразни нарушавания. Финансовата промяна при тях ще е сред 5 и 15%, разясни Танева. След инспекцията стана ясно още, че предприемач, непосредствен до кмета на Велинград, ще би трябвало да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с плана, прецизираха от ведомството. Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня. Къщата на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев в региона на Сандански също е измежду тестваните. Установено е, че тя не действа като къща за посетители. Всички данни от изключителната инспекция ще бъдат предадени на прокуратурата, сподели още земеделският министър. Бенефициентите от своя страна ще би трябвало да върнат парите. " Вече има непринудено върнати близо 700 000 лева Всичко останало е обект на правосъдни каузи ", съобщи Десислава Танева. Тя бе помолена да разяснява и информацията за двама специалисти от Държавен фонд " Земеделие ", които са свързани с къщи за посетители. " Те работят по предопределение. В единия случай става въпрос за бащата на служителка. Тя не е показала декларация за спор на ползи ", посочи министър Танева. " - в. " Стандарт ".

Вестниците осведомят също за бедствието на Халкидики и българските туристи, които почиват там.

" Във връзка с предизвестията за вероятни нови стихии през почивните дни в Гърция, Министерството на външните работи поучава българските жители, намиращи се на територията на страната или планиращи пътешестване в южната ни съседка, да наблюдават метеорологичните прогнози и да се осведомят за настоящата конюнктура. По информация на генералното ни консулство в Солун нашите сънародници, адресно регистрирани и притежаващи недвижимо имущество в Халкидики, които са претърпели вреди в резултат на естественото злополучие от 10 юли, могат да посетят съответните общини и да подадат искане за обезщетение. По-конкретно българските жители могат да се свържат с: Община Неа Пропонтида - отдел " Защита на околната среда " и отдел " Грижи ", тел.: 0030 237 33 50281. Община Касандра - " Техническа работа " на общината, тел: 0030 23743 50100. Община Ситония - отдел " Протокол ", тел: 0030 23753 50100. Община Полигирос - отдел " Гражданска отбрана ", тел: 0030 23713 50706.На място в съответните общини е належащо да бъде попълнено искане, както и да бъдат показани фотоси с вредите на недвижимото имущество. В случай на претърпени провали на МПС, българските жители могат да се извърнат към Противопожарна работа на Полигирос - тел: 0030 23710215610, за издаване на удостоверения за събитието. На място е належащо да подадат запълнен формуляр, както и да дават фотоси на нанесените вреди по автомобила... " - в. " Сега ".

" Гръцкият туризъм устоя ", сподели министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис след двудневно посещаване на Халкидики. По думите му след бурята няма всеобщи заминавания на туристи. В четвъртък Теохарис организира срещи с представители на туристически организации и огромни туроператори на Халкидики и посети ранените в лечебните заведения. Той съобщи, че ще бъде стартирана специфична акция за изпращане на обръщение към задграничните пазари за устойчивостта на гръцкия туризъм и бързото му нормализиране. В тази връзка огромните туроператори и задгранични медии са били известени за ситуацията на Халкидики като привлекателна туристическа дестинация. След срещите министърът на туризма на Гърция заключи, че известията от чужбина са позитивни и огромните пазари реагират умерено. " Посланието е, че на Халкидики към този момент няма проблеми, а съществуващите са решени " сподели Теохарис в изявление за радио " Praktorio fm " на гръцката осведомителна организация ANA-MPA. " След 24 часа виждаме, че хотелите, които са се сблъскали с проблеми и вреди, паднали дървета и други сходни поради бурята са изцяло възобновени и действат обикновено. Гръцкият туризъм е постоянен, стои на краката си и Халкидики е подготвен да посрещне тези, които ще дойдат, и несъмнено, ще продължи да е гостолюбив към тези, които към този момент са тук ", съобщи министърът на туризма. " - в. " Труд "

" Българските туристи не отхвърлят резервациите си на Халкидики и през днешния ден идват всеобщо на отмора, оповестява БНР. Постепенно се възвръща обстановката на полуострова, съобщи кореспондентът на националното радио в Атина Катя Пеева. В няколко туристически региони на първия ръкав в посока Неа Муданя към Касандра, където от през вчерашния ден няма ток, стартира възобновяване на електрозахранването. Все още се работи от екипите за покриване на всички селища и евентуално да края на деня ще има ток на всички места, оповестиха управляващите. Възстановена е съвсем изцяло системата по водоснабдяване. Красимир Серафимов, първи секретар на генералното ни консулство Солун, показа по-рано пред БНР, че сега електрозахранването е възобновено в източната и централната част на Халкидики и на ръкава Ситония. " Обажданията, които сме имали в консулството, бяха главно свързани с неналичието на връзки, които бяха заради спирането на електрозахранването. Не сме имали позвънявания досега за искане за възобновяване на вреди и предявяване на такива претенции, само че гръцката страна работи в това направление - да може да окаже нужното подпомагане....Имахме позвънявания от хора, които бяха с персоналните си коли и се интересуваха каква е вероятността в околните часове да бъде възобновено електрозахранването, тъй че да си създадат сметка дали да продължат своята отмора, или да се връщат в България. " По отношение на проведените екскурзии, връщането ще стане съгласно опциите на съответните туроператори, счита Серафимов. За момента обаче не са постъпвали сигнали. В събота и неделя също се чака неприятно време. Въпреки информацията за вредите от бурята и през днешния ден доста български жители не престават почивката си, а хиляди други идват по резервации. Възстановено е изцяло придвижването по всички пътища на полуострова. Гражданите, измежду които и българите, които имат парцели наранени от бурята, ще получат обезщетение. Необходимо е да се извърнат към съответната община. Все още в лечебните заведения в Солун остават 14 ранени след бурята, само че няма заплаха за живота им. " - в. " Стандарт ".

Дългоочакваното решение за това дали ще има цех на " Фолксваген " в България също е измежду тематичните акценти.

" Надзорният съвет на автомобилния колос Volkswagen не е взел решение за страната, в която ще строи новия си цех, като настроенията все още са в поддръжка на Турция. Това разяснява уеб сайтът на немския вестник " Ханделсблат ". Според негови източници окончателното решение евентуално ще бъде взето след средата на август. През идващите седмици автомобилният колос ще изследва обстановката с човешките права в Турция, както и с върховенството на закона, защото все още от правна позиция България има преимущество като член на Европейски Съюз. Според " Ханделсблат " федералното държавно управление не е срещу построяването на цех в южната ни съседка. " - в. " Стандарт ".

" Новият цех на " Фолксваген " за коли, най-вече от марката " Шкода ", ще бъде в Маниса, покрай Измир. Това ще бъде оповестено публично, настояват източници от Турция. " Ройтерс " заема малко по-предпазлива позиция като цитира представител на Надзорния съвет, съгласно който на вчерашното съвещание са станали по-ясни проектите за нов цех, само че още нищо не било финализирано. Според тях 17% от собствеността на огромното дружество ще е на Катар. Емирството от Персийския залив има подобен дял в немския тръст и се допуска, че управляващите в Доха са изиграли значима роля в лобирането къде да бъде заводът. Няма данни какъв брой огромна ще е инвестицията, само че през последните месеци немската преса твърдеше, че става дума за най-малко 1.3 милиарда евро. Турски издания пишат през днешния ден, че заводът ще наеме към 5 хиляди души. Германското издание Automobilwoche също популяризира новината с допълнение, че край Измир ще се създават и коли от марката " Сеат ". Авторите припомнят, че по този начин ще се освободи потенциал на заводите на " Фолксваген " в Чехия, към които ще се насочат нови модели от немските предприятия, фокусиращи се към този момент върху електрически и самостоятелни коли. Досегашни изявления по тази тематика настояват, че заводът би трябвало да проработи през 2022-2023 година с годишен потенциал до 350 хиляди автомобила, измежду които Skoda Karoq и Seat Ateca. След изявленията акциите на турския дистрибутор " Дотуш Отомотив " (Dogus Otomotiv) нарастнаха в утринната търговия до 11.6%. Икономическият ежедневник " Ханделсбалт ", представен от " Дойче веле " оповестява на собствен ред, че везните клонят към Турция, само че решение към момента няма. Изданието чака, че такова решение ще бъде взето през втората половина на август. " Ханделсблат " също показва Измир като най-вероятен избор на концерна за новия цех и цитира вътрешни източници, съгласно които турската оферта е със стотици милиони евро по-изгодна от българската. " Решение в интерес на Турция основава най-много политически проблеми. Причина за тях е противоречивият курс на турския президент Ердоган, който частично анулира демократичните права в страната след несполучливия опит за прелом преди три години ", разяснява по-нататък " Ханделсблат " и показва, че от позиция на правната сигурност България би имала доста преимущество - таман заради това управлението на концерна се опитвало да получи от турското държавно управление гаранции за сходна степен на правна сигурност. Според " Ханделсблат ", немското държавно управление нямало възражения новият цех да бъде построен в Турция, която е " забавна " като пазар с 80 млн. консуматори и възможност страната " да закупи огромен контингент коли за служебно прилагане " - в. " Дневник ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР