Съботната вечер предостави великолепно двучасово изживяване за българските ценители на

...
Съботната вечер предостави великолепно двучасово изживяване за българските ценители на
Коментари Харесай

Двама български виртуози ни пренесоха в музикалния Рим отпреди три века


Съботната вечер даде превъзходно двучасово преживяване за българските ценители на европейката музикална традиция, съобщи рероптер на БГНЕС.

В рамките та 11-то издание на фестивала „ Изуството на барока “, който ще продължи да края на месеца, те чуха старинни римски сонати от 17-18 век в осъществяване на цигуларката Зефира Вълова, която е артистична директорка на фестивала, и на Явор Генов, който свири на арчилютня и е откривател на старинната музика. В залата на Българска академия на науките те извършиха сонати на Арканджело Корели, Джовани Дзамбони, Джовани Карбонели, Антовио Калдара и Карло Амброджо. Със своято артистичност и майсторство двамата придвижиха цялостната зала да се пренес в пъстрата музикална среда на Вечния град отпреди три-четири века.

Зефира Вълова е заършила НМА „ Панчо Владигеров “ в класовете на Йосиф Родионов и Стойка Миланова. Учи барокова цигулка, а през 2011 година приключва Амстердамската кралска консерватория. За нея европейската рецензия споделя, че „ свири безапелационно, красноречиво и с достойнство, даже когато флиртува с най-виртуозните пасажи, а орнаментите са изваяни с изключителна лекост “. Тя свири със симфонич0ни оркестри от Франция, Англия, Италия, Холандия, Белгия, Финландия. Освен на родна сцена, тя изнася концерти и на редица влиятелни фестивали в Белгия, Холандия, Испания, Германия. В рамките на фестивала следва още една демонстрация на Зефира Вълова, този път със Софийската филхармония на 28 октомври в зала „ България “.

Като студент по класическа китара, Явор Генов демонстрира интерес към старинната европейска музика и учи лютниеви принадлежности. Той изнася солови концерти във Англия, Белгия, Швеция, Холандия, Русия, както и у нас. Свири на един от най-големите музикални подиуми в Париж, Мадрид, Лисабон, Атина, Санкт Петербург, Лондон, Барселона. Той е и музиковед, неговите проучвателен ползи са насомени към лютниевите репертоари на Ренесенса и Барока.

До края на месеца ценителите на музиката ще могат да видят и чуят трио „ Кордевенто “ с Ерик Босграаф, които ще показват френски репертоар, а също тиро „ Арсенале соноро “, което за пръв път гостува в България с произведения на Й. С. Бах, Карл-Филип Емануел Бах и Г.Ф.Телеман. Любителите на клавирната музика ще имат опцията да съпреживеят Шубертов маратон с Василий Илисавский и Галина Драганова на хамерклавир. Фестивалът ще приключи в аулата на Софийския университет с Мадригален театър по музика на Краудио Монтеверси с присъединяване на вокално-инструментално-танцов отбор TUTTI SOLI и солисти и под диригенстното на Вирджиния Атанасова.

Едномесечният фестивал „ изкуството на барока “ е част от културния календар на Столичната община. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР