Събота и неделя са най-чаканите дни от седмицата. Но често

...
Събота и неделя са най-чаканите дни от седмицата. Но често
Коментари Харесай

Сън, хоби, спорт, срещи: Как се планира перфектният уикенд

Събота и неделя са най-чаканите дни от седмицата. Но неведнъж рационалното им обмисляне се оказва доста сложна задача. Човек има толкоз доста неща за извършване, че вместо отмора от време на време през уикенда му се постанова да се разправя с куп неизпълнени задания. Така почивката се оказва задача невъзможна и вместо да отиде на работа обновен, се появява като пребит.   Пропилените уикенди въздействат освен на физическата ни форма, написа The Wall Street Journal, цитирайки изследване. След тях се усещаме нещастни и по-малко стимулирани за работа. Но има решение - просто е нужна организация.   „ Тези, които възнамеряват уикендите, се усещат надалеч по-удовлетворени “, споделя пред изданието Елизабет Грейс Сондърс, чиято специалност е лайфкоуч по обмисляне на времето. Тя твърди, че нейната компания оказва помощ на хората да провеждат живота си по-добре, което пък ги прави по-уверени.   „ Ако не планираме добре времето си, подскачаме от задача на задача или просто не съумяваме да свършим в действителност значимото “, споделя тя.   И по този начин – каква е тайната на вярното обмисляне на уикенда?   На базата на  препоръки на експерти като Сондърс тези две денонощия могат да се разделят на шест целта: сън, занимание, другарство, подготовка, служебни отговорности и домакинска работа, както и непланирано време.

Всичко това може да се фиксира по часове, само че е значимо да се запомни, че те не са константа. Гъвкавостта е наложителна. Ето какво демонстрира сметката:
За спане могат да се отделят по 7 до 9 часа.  Към тях се прибавя и към 1 час сънливост.  Хобито е към два часа.  За другарство с близки и другари могат да се отделят до две срещи.  45 минути отиват за подготовка и към 2 часа за работа.  Остават от 3 до 4 часа свободно време или така наречен непланирано.   Това е формулата за съвършения уикенд, споделят експертите. А ето и по какъв начин може да бъде изпълнена.  Сън   Тази част от „ съвършения уикенд “ е наложителна. Макар че доста хора са привикнали да стоят будни до късно през почивката си и да наваксват със спане на идващия ден, това е неточност. По-разумно е да се съблюдава режим.   Един час е разрешено отклоняване от нормалния табиет. Така че няма проблем да спите до 8 ч. вместо до 7 ч. както в работен ден. Ако въпреки всичко имате потребност, позволена е и сънливост следобяд.

Сънят е извънредно значим. Скорошни научни проучвания демонстрираха, че огромна част от американците да вземем за пример спят по към 5 часа през седмицата и по-късно се пробват да „ наваксат “ през уикенда. Това не постоянно е сполучливо, а и един път теоретичен на по-кратка отмора организмът реагира с утежняване на разнообразни индикатори, което не може да бъде превъзмогнато за два дни. Затова задачата са 7-9 часа постоянно.
Хоби   Хобито би трябвало да носи наслаждение и благополучие. Така тревожното въодушевление понижава и човек се усеща по-удовлетворен.   Сондърс поучава за занимание да се отделят по 2 часа. Не е значимо, че за това време няма да се превърнете в съвършения пианист или художник.   „ Хобито може да ви даде доста повече, в сравнение с наподобява на пръв взор “, споделя преподавателят по психобиология в лондонския University College Дейзи Фанкорт. Тя изследва връзката сред общественото държание и здравословното положение.   За занимание може да се счита и обикновеното четене на книга или готвене. Важното е да носи наслаждение на индивида.

Непланирано време
Може и да звучи неуместно, само че в действителност не е. Възможно е даже да се окаже, че това е най-ползвотворното откъм отмора време.   В тези часове не трябва да се хвърляте да вършите всичко, което ви хрумне. Обратното, дайте време на мозъка да си почине.   Ако уикендът ви е разчетен до минута, той ще се трансформира в работен ден. Тогава не може да се приказва за отмора.  

Общуване
Социалните връзки, общуването с близки и другари са доста значими за здравето. В забързаното всекидневие обаче и една къса среща може да се изисква съществено обмисляне. Затова е по-добре тази организация да се направи през седмицата. Времето през уикенда, отделено за другарство, е строго самостоятелно. Интровертите да вземем за пример евентуално биха се лимитирали с една среща. Докато по-общителните ще отделят повече време.   За хората с дребни деца е добре, в случай че могат да откраднат няколко часа за себе си. Това е така наречен „ време за възрастни “, т.е.онова, в което могат да се провиснал без в близост да търчат и крещят някакви дребни индивиди.  
Прахосмукачка, пералня и несвършеното през седмицата
Добре е да се захващате с някакви постижими задания по тази линия. Например ясно е, че не може по едно и също време да пуснете пералня, прахосмукачка, да измиете прозорците и да напазарувате. Т.е. може, само че не бъдете мазохисти.   Същото важи и за служебните отговорности. Ясно е, че работата в никакъв случай няма да свърши, нито пък ще се свърши сама. Но през уикенда не трябва да се прекалява. Все отново е почивен, не работен ден.  
Тренировка
Според научни проучвания седмично би трябвало да се отделят най-малко 150 минути за извършения. Това значи, че през работно време може да се тренира два или три пъти за по към 20 минути, а останалото да се разпредели през уикенда. Но има и вид цялото време за подготовка да се резервира за почивните дни.   Този метод може и да е сполучлив. Изследване на здравното издание JAMA Internal Medicine от предходната година сочи, че хората, които са го създали, имат същите резултати като тези, които разпределят времето тренировките на по-кратки порции.    Повечето свободно време през уикенда разрешава еластичност. Може да се тренира по-дълго и по-разнообразно. А може и да се фиксира час за посещаване в зала за йога или бягане в парка.    Най-важното е да има придвижване. Вярно е, че уикендът е за отмора, само че пък не е и най-хубавата концепция прекарате 48 часа на дивана, гледайки Netflix. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР