Съборът на Гръцката православна църква (ГПЦ) на 12 октомври призна

...
Съборът на Гръцката православна църква (ГПЦ) на 12 октомври призна
Коментари Харесай

Гръцката църква пред разкол заради позицията към украинските разколници?

Съборът на Гръцката православна черква (ГПЦ) на 12 октомври призна правото на константинополския патриарх Вартоломей да може самичък да взема решение на коя черква да дава автокефален статут. Освен това на събора бе решено още да се даде на архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним да продължи да се занимава с въпроса към признанието на новата църковна конструкция в Украйна. Това написа скопското електронно издание „ Слободен щемпел “, представено от организация " Фокус ".
Източници от ГПЦ описаха пред локалните медии, че решението на изключителния архиерейски събор не значи признание на „ новата черква в Украйна и че признанието ще бъде дефинитивно единствено в случай че архиепископ Йероним спомене по време на литургия името на главата на самопровъзгласената нова украинска черква Епифаний “.
Понастоящем е известно, че 10 митрополита на ГПЦ са поискали дебатите по отношение на възможното самопризнание на Православната черква в Украйна (ПЦУ) да бъдат отсрочени. Според осведомени с въпроса, както предават гръцките медии, поддръжниците на признаването на автокефалията на ПЦУ имат упоритости да завземат архиепископския трон на ГПЦ.
Според източниците вероятно самопризнание на автокефалията на новата украинска черква може да провокира сериозен ерес в ГПЦ.
Все отново към момента се чака дали гръцкият архиепископ Йероним ще спомене по време на взаимната си литургия с патриарх Вартоломей в Света гора името на главата на новата разколническа черква в Украйна Епифаний. Ако го спомене, това ще значи самопризнание съгласно църковните закони, показват осведомени с канона източници.
Припомняме, че в края на предходната година по самодейност на украинските управляващи и Константинополската патриаршия е основана по този начин наречената „ Православна черква в Украйна “, схизматична конструкция, построена от две неканонични църкви. С придобиването на автокефален томос от патриарх Вартоломей, новата църковна конструкция става напълно подвластна от Константинополската патриаршия. Но до през днешния ден нито една поместна черква не е признала украинската черква. За православната черква единствената канонична черква в Украйна е Украинската православна черква – Московска патриаршия.
ГПЦ е под юрисдикцията на Константинополската патриаршия и точно поради това главата на Гръцката черква е архиепископ, а не патриарх. Поради тази причина от дълго време се очакваше Атина да признае решението на Фенер за прекосяване на украинските разцепнически структури под юрисдикцията на Константинополската патриаршия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР