Събитията през изминалите две седмици недвусмислено показаха, че проблемите пред

...
Събитията през изминалите две седмици недвусмислено показаха, че проблемите пред
Коментари Харесай

Апел: Западът да окаже натиск върху РСМ, за да започне преговори за ЕС

Събитията през миналите две седмици недвусмислено демонстрираха, че проблемите пред евроинтеграцията на районен съд Македония не са в София, а в Скопие, където всъщност не са извършени нужните промени за превъзмогване на зависимостите и порочните практики, наследени от югославското тоталитарно минало. Ние насочваме този зов към всички Вас с апел упражняваният от Вас напън върху България да бъде ориентиран към РСМ, с цел да стартира и сполучливо да приключи договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

Всички български жители желаят РСМ да стане член на Европейски Съюз, само че не можем да приемем фалшификациите, свързани с общото ни българско културно-историческо завещание до 1945 година. Защото те са наложени от носителите на македонизма – създание на Коминтерна и на югославския комунистически режим като държавна теория, която е антиевропейска и антинатовска.

Това се споделя в Апел за правдивост в името на истината за българите и бъдещето на Западните Балкани. Той е по самодейност на Сдружението „ Потомци на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония и другари “. Подписан е от 75 потомци на бележити българи от всички краища на Македония, както и от водещи интелектуалци.

Апелът е адресиран до ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисаря по разширението Оливер Вархей, президентите на България и РСМ Румен Радев и Стево Пендаровски, ръководителите на парламентите на двете страни, министър председателите на двете страни, посланиците на Европейски Съюз и Съединени американски щати в България и районен съд Македония.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на Апела:

„ Уважаеми госпожи и господа,

Ние, подписалите сегашния Апел, потомци на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония (РСМ) и техни другари, желаем най-искрено присъединението на РСМ към Европейски Съюз и поддържаме всяка стъпка към постигането на тази цел.

Обнадеждаващи са контактите и желанията на най-високо държавно равнище сред Република България (РБ) и РСМ за активизиране на икономическото съдействие, културния продан, транспортните връзки и т. н., както и желанието на нашите съдружници от Европейски Съюз и НАТО, РСМ и Албания да стартират договаряния за участие.

В същото време у нас будят паника следните безспорни обстоятелства:

1. Неизпълнението на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и РСМ от 01.08.2017 година Този основополагащ документ до през днешния ден се нарушава преднамерено само от македонската страна.

2. Фактът, че при преброяването, извършено през 2021 година в РСМ, 120 000 жители не са посетени от преброители, а са преброени „ служебно “, а единствено 3504 души са регистрирани като българи, макар че над 120 хиляди македонски жители са поискали и получили български паспорти след доказване на български народен генезис.

3. Работата на Смесената българо-македонска експертна комисия по исторически и просветителни въпроси към този момент три години не дава резултати по виновност на представителите на РСМ.

4. „ Месецът на македонската просвета “ в Съединени американски щати, за чието осъществяване се търси поддръжката даже на Конгреса във Вашингтон (предвиден за септември 2022 г.), всъщност има за цел да обезсмисли честването на 100-годишнината от основаването на Македонската политическа организация в Съединени американски щати, Канада и Австралия (МПО). Тя е основана през 1922 година и въплъщава общото ни българско културно-историческо завещание. А така наречен организация Обединени македонци ще го показва като „ македонско “. Защото упоменатото събитие през септември се провежда от проюгославската, комунистическа „ обединена македонска диаспора “ – така наречен „ обединени македонци “. Тези структури са образувани в края на 50-те години в Съединени американски щати и Канада по самодейност на Югославската комунистическа партия за да подменят концепциите и да се опълчват на активността на достоверните македонски патриотични организации, основани през 1922 година Членовете на последните са македонски българи, защитаващи общата българска идея против сръбските и югославските репресии. За наша изненада, в организацията на този скандал ще взе участие и републиканката госпожа Клаудия Тени, някогашна служителка в югославското консулство в Ню Йорк.

Уважаеми госпожи и господа,

Събитията през миналите две седмици недвусмислено демонстрираха, че проблемите пред евроинтеграцията на РСМ не са в София, а в Скопие, където всъщност не са извършени нужните промени за превъзмогване на зависимостите и порочните практики, наследени от югославското тоталитарно минало. Ние насочваме този зов към всички Вас с апел упражняваният от Вас напън върху България да бъде ориентиран към РСМ, с цел да стартира и сполучливо да приключи договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Няма българин, който да не желае РСМ да стане член на Европейски Съюз! Не сме срещу тези нейни жители, които през днешния ден се самоопределят като „ македонци “, само че настояваме да се зачитат правата и на тези там, които са съхранили българското си съзнание и не престават да се самоопределят като българи! Не можем да приемем и фалшификациите, свързани с общото ни българско културно-историческо завещание до 1945 година. Защото те са наложени от носителите на македонизма – създание на Коминтерна и на югославския комунистически режим като държавна теория (създадена в Белград и Москва), която се поддържа през днешния ден от политиците в РСМ и техните поръчкови псевдоучени.

• Не можем да забравим следствията от закононарушенията, свързани с бруталното налагане на македонизма на българите в РСМ след 1945 година В тези години едни, с цел да оцелеят, се дефинират като македонци, несъгласните са избити, а трети са прогонени от родните огнища. И през днешния ден те живеят в България или другаде по света. А намерено деклариралите българското си съзнание в РСМ след това са принудени да живеят като нежелани в родината си и не престават да бъдат дискриминирани.

• Не можем да приемем езика на ненавист към всичко българско, който се употребява през целия интервал от 1945 до през днешния ден в РСМ, настанил се в учебниците по история, в средствата за всеобща информация, в практиката на държавните институции. През последния месец подобен език на омразата се употребява и против целия Европейски Съюз.

• Не можем да приемем да се унищожават монументи, свързани с предишното и нашите предшественици, като на тяхното място се построяват нови с сменено наличие. Така се прави подигравка с националността на починалите българи, като им се натрапва непозната за личността им еднаквост.

• Не можем да приемем да се фалшифицират знакови произведения на общото ни българско литературно завещание и те да се афишират за „ македонски “.

• Не можем да приемем да се фалшифицират животът и делото на бележитите ни исторически персони от нашето общо минало – от Средновековието до 1945 година

• Не одобряваме, че Република Северна Македония може да има монопол върху цялата географска област Македония, елементи от която се намират в четири страни. Северномакедонската нация и северномакедонският език и просвета са еднаквост единствено на част от хората, които живеят на територията на някогашната югославска Социалистическа република Македония (сега РСМ). Тази еднаквост не е наша – на македонските българи – над 1 300 хиляди жители на България с родови корени и връзки с хората от Вардарска, Пиринска и Егейска Македония.

• Не можем да приемем за обикновено една страна – претендент за член на Европейски Съюз, редовно да не дава работа на свои жители, да ги лишава от опазване на здравето или от обективен правосъден развой, единствено поради самоопределянето им като българи. Така се нарушават правата на тези хора, които се третират като „ врагове “ на своята татковина. Българите в РСМ би трябвало да получат конституционни гаранции като радикално население и държавнотворен народ.

• Не можем да се примирим със ориста на собствеността, оставена от нашите предшественици в Република Северна Македония. След насилствената емиграция на родителите ни, те оставят там земи и недвижима благосъстоятелност. Поради това настояваме наследниците им да бъдат обезщетени от държавното управление на РСМ.

• Не можем да приемем възбраната децата на българите в РСМ да учат книжовната норма на майчиния си български език и да пеят български песни.

• Не можем да приемем, че и през днешния ден в Скопие има политици, които не желаят да отворят досиетата на тайните служби! Ние желаеме да се разкрият репресиите на македонизма и убийствата на десетки хиляди наши близки, чиято единствена виновност е била, че са българи. Като се открият и обозначат груповите гробове.

България най-добре познава РСМ! Поради това българската страна няма право да продължава да си затваря очите и да пусне в една цивилизована демократична общественост, каквато е Европейски Съюз, да влезе страна, която води и ще продължава да води същата рискова политика на македонизма.

Наше, на българската страна, обвързване е да разкриваме истината и да покажем изцяло пред нашите съдружници в Европейски Съюз, НАТО, а и пред международната общественост, незаконната същина на македонизма.

Затова ние поддържаме политиката на обективизиране на историческите обстоятелства и отбрана на човешките права, залегнала в рамковата позиция и декларацията, гласувана от 44-тото Народно събрание на Република България, резултат на невиждан политически консенсус. Зад нея стоят над 80 на 100 от българския народ.

Тази политика, надградена с решението на Народно събрание от 24 юни 2022 година по отношение на предлагането на френското председателство, указва, че започването на договаряния за еврочленство на РСМ би трябвало да бъде обвързвано с приемането на закони и реализирането на безапелационни на практика дейности, гарантиращи необратима смяна на цялостната й досегашна политика против българите и България. Защото тя е директно продължение на порочните практики и зависимости, наследени от югославския комунистически режим, и през днешния ден се употребява за прокарването непознати на балканските нации геополитически цели!

Убедени сме, че РСМ би трябвало и може да стане естествена европейска страна, заслужен член на една цивилизована и демократична общественост, каквато е Европейски Съюз, само че изискването за това е да се извърши действителна декомунизация на режима в Скопие “ , се споделя в Апела, иницииран от Сдружение „ Потомци на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония и другари “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР