Събитията по случай кръглата годишнина от рождението на Йордан Радичков

...
Събитията по случай кръглата годишнина от рождението на Йордан Радичков
Коментари Харесай

`Радио Радичков` или първият по рода си фестивал на радиотеатъра

Събитията по случай кръглата годишнина от рождението на Йордан Радичков ще продължат през целия месец март в София под надпис „ Радичкови дни “.

Началото на празничния цикъл ще сложи първият по рода си фестивал на радиотеатъра, озаглавен „ Радио Радичков “. След него ще бъде показано дълго чаканото независимо издание на една от най-важните за креативния път на създателя книги – „ Неосветените дворове “. В края на месец март литературоведи от няколко генерации ще приказват за творчеството на създателя на специфична научна конференция, отдадена на Йордан Радичков.

На 6-и март от 18:30 часа в театралния салон на Столична библиотека ще бъде сложено началото на първия по рода си фестивал на радиотеатъра „ Радио Радичков “. Фестивалът се провежда във връзка 80 години от основаването на радиотеатъра към БНР. Специални посетители на събитието ще бъдат Иван Добчев, Антон Радичев, Митко Новков и Юри Статков.

Благодарение на партньорството сред БНР, Столична библиотека и Издателство НИКЕ, в продължение на пет дни феновете на творчеството на Йордан Радичков ще могат да се насладят на текстовете на създателя, драматизирани за българския радиотеатър. Входът за посетителите ще е свободен.

В богатия архивен фонд на радиотеатъра особено място заемат драматизациите по Йордан Радичков. По тях работят някои от обичаните на няколко генерации гении, измежду които Константин Коцев, Велко Кънев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Стоянка Мутафов, Васил Михайлов, Антон Радичев и още доста добре разпознаваеми гласове. Преди всяко слушане на драматизация посетителите на събитието ще имат опция да се срещнат с някои от участниците в пиесите. Заедно, те ще показват своя персонален опит с драматурга Радичков, усещанията си от театралните текстове на създателя и истории от работния развой през годините.

В програмата ще попаднат пиеси като емблематичната „ Лазарица “ с Григор Вачков, безконечният „ Януари “ и радиопостановката „ Суматоха “ със Стоянка Мутафова, Антон Радичев, Васил Михайлов и Стефан Мавродиев. Слушателите ще могат да чуят и драматизацията по романа „ Всички и никой “ и особено писаната за радио пиеса „ Добродушните смокове “ с гласа на самия създател.

На 15-и март от 19:00 часа в Cosmos Coworking Camp ще бъде показано многоочакваното ново издание на пътеписа на Радичков за Сибир „ Неосветените дворове “. Книгата ще бъде показана с безвъзмездна прожекция на документалния филм за създателя „ Черкаски летописи “.

Посетителите на премиерата ще имат опция да прегледат изложбата на художника София Попйорданова. Тя ще показа селекция от илюстрации, които бяха включени в излезлите през януари месец мемоари на създателя от Сибир „ Сибирски тетрадки “. Гостите ще могат да се насладят и на специфична селекция на фотосите на Радичков от пътуването му до Сибир. Двете изложения ще могат да се прегледат от 15-и до 22-и март.
„ Неосветените дворове “ се появява в независимо издание за първи път от 40 години насам. Това е една от най-важните произведения в творчеството на създателя и една от първите български книги, издадени от най-престижното френско издателство Gallimar.

„ Неосветените дворове “ споделя за пътуванията на Йордан Радичков из сибирските земи през 1963 година, когато писателят прекарва месеци в проучване на разнообразни кътчета – от най-развитите индустриално райони, до безлюдни места, с цел да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна диря в творчеството на Радичков и създателят самичък неведнъж се връща към думите на шамана:

„ Бог е един, сподели шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не би трябвало да приказваме. Трябва по този начин живеем, все едно, че има господ. И в случай че не имаме вяра в него, да бъдем почтени – е, това е към този момент самият господ. Вярата е като кладенеца, разнообразни хора пият от нея, а водата в кладенеца постоянно си остава една и съща. “ – фрагмент от „ Неосветените дворове “.

На 16-и март от 14:00 часа и на 17-и март от 18:00 часа с вход 5 лв. в Cosmos Coworking Camp изкушените от творчеството на създателя ще могат да се насладят и на още две прожекции на документалния филм за Радичков.

Празничният цикъл „ Радичкови дни “ ще завърши с първата научна конференция, отдадена на творчеството на създателя. Тя ще се организира на 28-и март от 10:00 часа в Театралното студио на “@лма @лтер ” на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и ще продължи до вечерта. В нея ще се включат проф. Инна Пелева, Иван Ланджев, Николай Петков, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Деян Статулов, Николай Табаков и проф. Георги Каприев. Конференцията е отворена за всички гости. Тя ще наблюдава пътя на Йордан Радичков в литературата, киното и театъра.

ПРОГРАМА

„ Радио Радичков “:
06.03/ 18:30 часа: „ Лазарица “ - 1979 година, реж. Младен Киселов, Юри Статков. Откриване на фестивала с Митко Новков и Юри Статков
07.03/ 18:30 часа: „ Всички и никой “ - 1979 година, реж. Юри Статков. Драматизацията ще показа Юри Статков
11.03/ 18:30 часа: „ Януари “ - 1989 година, реж. Иван Добчев.
13.03/ 18:30 часа: „ Добродушните смокове “ - 1995 година, реж. Иван Добчев. Пиесата ще показа Иван Добчев
14.03/ 18:30 часа: „ Суматоха “ - 2008 година, реж. Асен Шопов. Пиесата ще показа Антон Радичев

„ Неосветените дворове “
15.03/ 19:00 часа/ Cosmos Coworking Camp – показване на „ Неосветените дворове “ и изложбите на София Попйорданова и фотосите на създателя от Сибир с прожекция на кино лентата „ Черкаски летописи “, вход свободен
16.03/ 14:00 часа/ Cosmos Coworking Camp – прожекция на кино лентата „ Черкаски летописи “, вход: 5 лв.
17.03/ 18:00 часа/ Cosmos Coworking Camp – прожекция на кино лентата „ Черкаски летописи “, вход: 5 лв.

Научна конференция за творчеството на Йордан Радичков
28.03/ 10:00 часа/ Театрален салон @лма @лтер – в конференцията ще вземат присъединяване проф. Георги Каприев, проф. Инна Пелева, проф. Клео Протохристова, доцент Бойко Пенчев, доцент Деян Статулов лекар Николай Петков, Николай Табаков, Маргарита Младенова, Иван Добчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР