Събитията от вчера са знак за натрупано напрежение, както и

...
Събитията от вчера са знак за натрупано напрежение, както и
Коментари Харесай

Институциите не успяха да предотвратят проблема в Габрово, заяви кметът на града

Събитията от през вчерашния ден са знак за насъбрано напрежение, както и че и институциите не съумяха да употребяват всички законови механизми за попречване на казуса. Това съобщи кметът на Габрово Таня Христова, представена от организация " Фокус ". Поводът е зародилото през вчерашния ден напрежение в града, което докара до засилено полицейско наличие и решението на министъра на защитата Красимир Каракачанов да свика изключително съвещание с управлението на Министерство на вътрешните работи.

Причината за него беше побой над магазинер от трима души от ромски генезис, поради направена забележка да се съблюдава ред. В разследване на случая в града се организира огромен митинг, който мина като шествие в ромската махала, където бяха хвърляни камъни.

" Считам, че най-важното в този сериозен миг е институциите да не си прехвърляме отговорността между тях. Нашата роля и нашата задача е да вдъхваме доверие и религия в жителите, че при пораждане на проблем решенията, които се взимат, са най-правилни, навременни и в поддръжка на реда и справедливостта " сподели тя. Христова заяви, че е издала заповед, с която разпорежда на органите на Министерство на вътрешните работи да подхващат ясни ограничения, с съответни задължения, които да подсигуряват спокойствието и да предотвратят възможни вълнения.

Тя отхвърли изказванията, че роми от разнообразни обитаеми места в страната се заселват в общински жилища в регионалния център са изрично погрешни. Тя цитира общинската Наредба, съгласно която, за приемане на подобен парцел, е належащо доказване на непрекъснат или сегашен адрес в града от най-малко 10 години. " Габрово е може би градът, който процентно има минимум наличие на представители на ромската общественост. В поддръжка на това са обстоятелствата, че в Габрово няма гето, няма и махала, в която да има съсредоточено заселване на роми. Тя посочи, че досега в Общината към момента не е постъпвало съобщение за вероятно образуване на митинг, само че денят към момента не е завършил и не може изрично да се съобщи, че подобен няма да има.

Днес Христова разпореди неотложно да бъдат съборени общинските здания в града, планувани за унищожаване, в които съществува заплаха от самонастаняване, оповестява пресцентърът на община Габрово, представен от медията. Нареждането е част от подхванатите ограничения за опазването на публичния ред и мир, с които се цели отбягване на спорове и напрежение измежду локалното население. Заповедта важи и за необитаемите обекти, върху които може да бъде ориентирано публично неодобрение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР