Събитията от последните дни дават доказателство, че българският политически живот

Събитията от последните дни дават доказателство, че българският политически живот ...

Георги Киряков: Българският политически процес е вмирисан отвсякъде.

„Събитията от последните дни дават доказателство, че българският политически живот е претоварен със скандали, които нямат нищо общо с изборния процес, с демократичния процес, с демократичните институции“. Това каза пред БНР политологът Георги Киряков. Според него се измислят поводи, за да се избегне някакъв конкретен важен за обществото дебат.
„Общото впечатление е, че българският политически процес е провален и вмирисан отвсякъде“. По думите му от това губи обществото и демокрацията в България.

По повод предстоящите местни избори политологът коментира: „В София кръгът се затвори на потенциалните възможни кметове до две имена - на Йорданка Фандъкова и на Мая Манолова“.

Според Киряков никой от останалите кандидати в столицата няма да иска да влезе в тона на скандалите.

Политологът прогнозира, че малките партии ще загубят, защото те имат за цел да мобилизират електорати, които са извън строго партийните, строго апаратните и строго административните.

Според него със скандалите се разчита да се отвратят хората от политическия процес и да мобилизират хората, които така или иначе ще гласуват, но няма да потърсят кандидата, който ще реши проблемите на конкретната община.

Политологът коментира и протеста срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и контрапротеста, в подкрепа на Гешев. „Културата на контрапротеста е опасна за западните демокрации“, каза Киряков.

 

Източник: frognews.bg