Събитието се провежда за пета поредна година и е част

...
Събитието се провежда за пета поредна година и е част
Коментари Харесай

1200 балона над НДК напомниха за жертвите на рака на гърдата

Събитието се организира за пета поредна година и е част от осведомителната и профилактична акция за битка със болестта, инициирана от Първа АГ болница „ Света София “.

Кампанията се реализира с поддръжката на Столична община, Фондация „ Една от 8 “ и Националния замък на културата.

Тази година от общо 9 софийски лечебни заведения, пет са общински, които се включват в акцията.

"Активно се включваме, тъй като имаме вяра, че грижата за личното ни здраве е грижа за нашите близки, за нашето семейство ", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

До края октомври в общо 13 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора организират безвъзмездни профилактични прегледи за рак на гърдата, с цел да се понижи броят на диагностицираните с това заболяване дами, които в този момент са близо 46 хиляди.

Началото на осведомителната акция беше сложено на 1 октомври с осветяването на Националния замък на културата в розово.

От 1985 година светът приема месец октомври за Световен месец за битката с рака на гърдата.

От извънредно значение е дамите след 40-годишна възраст да организират годишни профилактични прегледи за профилактика на рака на гърдата, тъй като с напредването на възрастта пораства и рискът от появяването на това заболяване, безапелационни са експертите.

Ежегодната профилактика на рака на гърдата за дами след 20-годишна възраст включва единствено самонаблюдение един път месечно. Във възрастта от 20 до 39 години е належащо дамите един път годишно да създадат обзор при експерт.

Ракът на гърдата, както и другите типове ракови болести могат да бъдат открити, посредством по този начин наречените скринингови проучвания и постоянни профилактични прегледи.

14-годишна е най-младата пациентка с рак на гърдата у нас >>>
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР