Събитието се проведе край Петропавловския манастир във втория ден на

...
Събитието се проведе край Петропавловския манастир във втория ден на
Коментари Харесай

Зам.-министър Бурджев откри специализарана изложба на овчарски кучета

Събитието се организира край Петропавловския манастир във втория ден на Националния събор на овцевъдите

78 елитни български пастирски кучета дефилираха край Петропавловския манастир във втория ден на Националния събор на овцевъдите. Специализираната галерия бе публично открита от заместник-министъра на земеделието Стефан Бурджев.

„ С годините породата Българско овчарско куче се утвърждава освен у нас, само че и в чужбина. Животни от този тип към този момент се отглеждат допълнително от 10 европейски страни и то най-вече поради охранителните им качества. Пожелавам на всички клубове и на профилирания киноложки съюз да развиват и утвърждават тази елитна порода “, сподели Стефан Бурджев при откриването на изложбата.

На особено дефиле бяха показани пред публиката присъстващите клубове от Банкя, „ Сердика “-София, Монтана, Видин, Ботевград, „ Тракия “-Пловдив и кучета европейски и международни първенци за предходната година. В състезанието на изложбата бяха отличени най-хубавите екземпляри Българско овчарско куче в разнообразни възрасти и класове.

Специализираното ревю бе проведено от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) в партньорство с асоциацията Българско овчарско куче.

Съборът на овцевъдите се организира от 6 до 8 май край Петропавловския манастир, обл. Велико Търново и на него са показани 1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне и магарета, профилирана селскостопанска техника, съоръжение и фуражи. В програмата са включени демонстрации на подготвяне на млечни артикули по остарели и модерни технологии, фермерски надпревари. Под мотото „ Българските храни от български първични материали “ се организира ревюто на фермерски артикули от овче и козе мляко и месо, а в зонитe за директни продажби се оферират био храни и питиета.

Събитието съчетава обичайния български занаят – овцевъдството с националната битова просвета и фолклор.

Съборът се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР