“Събитието показа, че вече не говорим за иновациите у нас

...
“Събитието показа, че вече не говорим за иновациите у нас
Коментари Харесай

Четвъртото издание на форума Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи

“Събитието сподели, че към този момент не приказваме за нововъведенията у нас в бъдеще време, а те се случват в този момент. И че България има капацитет да се трансформира в “бърз иноватор ” по сходство на дребни страни като Сингапур, Естония, Ирландия, които са намерили своите ниши за развиване и се противопоствят сполучливо на стопанските системи на международните колоси ”, сподели Леона Асланова, уредник на събитието.

Събитието откриха Огнян Златев, Председател на представителството на Европейската комисия в България, Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община и Стамен Янев, Изпълнителен шеф на Българска организация за вложения. Водещ и модератор беше журналистът от бтв Светослав Иванов.

“Tехнологиите и нововъведенията са чудесното проявяване на фантазиите на хората, само че те разпростират тъмната страна на човешката природа. И би трябвало да намерим салдото. Нашият баланс, като човешки същества, които употребяват свои лични принадлежности и творения. Нуждаем се от нашите с

пасители. Спасители, които могат да ни защитят от Черното огледало. Това е задачата на Innovation Explorer - да ни даде опция да приказваме свободно и да бъдем почтени. Да даваш и да получаваш " Храна за размисъл! ”, сподели Светослав Иванов в откриващата си тирада на събитието.

Огнян Златев ни пожела да мислим “въвзишено и огромно ”, а кметът на София, госпожа Фандъкова изрази готовността на Столична община да поддържа иновативността на града и неговата рационализация. Янев изрече убеденост, че Агенция за вложения ще притегли компании, като световните иноватори Amazon, Фейсбук, Гугъл, Ocado, които бяха посетители на форума, като бъдещи вложители в страната, тъй като тя става все по-привлекателна капиталова дестинация по данни от последните години.

Форумът беше посетен от хиляди посетители, които се допряха до нововъведенията в огромен проект и се заредиха с ентусиазъм за нови хрумвания и планове. “Светът се трансформира и сега възрастовата граница за работа е паднала надолу до 15-16 години и се е вдигнала нагоре до 80-90 години, т. е., по едно и също време на пазара работят три генерации, с разнообразни цели и потребности: аз, майка ми, сина ми и щерка ми, това е гражданска война, която би трябвало да осмислим, сподели Мария Мелкова от Майкрософт. А Джеф Безос от Amazon акцентира на правилата, които стоят в основата на триумфа на тяхната компания, 14 приниципа за нововъведения, измежду които най-важни са световното и огромно мислене надалеч напред във времето, стимулирането на човешкото любознание и уменията на откривателите и изобретателите в обществото, тъй като те са хората, които усъвършенстват средата.

Събитието се провежда за четвърта поредна година и е единствения и най-големия конгрес отдаден напълно на нововъведенията в Югоиизточна Европа. Гости от на 12 страни бяха измежду лекторите, а от още 5 страни имаше специфични посетители, като посланикът на Южна Корея Шин Бунам, представители на Американската търговско-промишлена палата, на Посолоството на Кралство Нидерландия в България и др.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР