Събитието е част от официалната програма на Пловдив Европейска столица

...
Събитието е част от официалната програма на Пловдив Европейска столица
Коментари Харесай

Детски панаир идва в кв. Столипиновов в Пловдив с над 30 безплатни ателиета за деца

Събитието е част от формалната стратегия на Пловдив Европейска столица на културата
Над 30 културно-образователни начинания за деца включва първото издание на Детски панаир в кв. Столипиново в Пловдив, което ще се организира на 5 и 6 септември в двора на СУ „ Кирил Нектариев “ в града. Организатор на събитието е Фондация Изиарт с поддръжката на Фондация Пловдив 2019 Европейска столица на културата. Всички начинания са с вход свободен и ще продължат в границите на двата дни от 10.00 до 18.00 часа.
„ Решихме да създадем Детски панаир точно в Столипиново, тъй като кварталът е цялостен с деца, които живеят много изолирано, само че като всички други имат потребност от достъп до разнородни културни и просветителни начинания. За нас е изключителна опция да създадем събитието точно тук с вярата, че ще можем да въвлечем децата в света на изкуството. Надяваме се панаирът да притегли гости както от квартала, по този начин и от целия Пловдив и да стане опция за един мост сред децата в града и първа стъпка за по-сериозна връзка и взаимоотношение сред тях в бъдеще. Сигурни сме, че ще намерим десетки бъдещи художници, архитекти и музиканти и ще се опитаме да ги запалителен с концепцията да търсят изкуството в живота си “ – споделя Станка Желева, ръководител на Фондация Изиарт.
За децата, които се интересуват от изкуство, са планувани десетки работилници, сред които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти и грънчарство. Ще има особено ателие, отдадено на културно-историческото завещание на Пловдив за направа на мозайки с фрагментите от римски мозайки са от Голямата базилика в Пловдив.Организаторите са приготвили и атрактивна стратегия за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Специално за събитието ще бъде показана и същинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на същински пожарникари.
Детски панаир започва преди осем години с поддръжката на Фондация Америка за България, като досега са осъществени над 40 събития в над 15 града. Панаирът е първият културен градски фестивал за деца и се е трансформирал в едно от най-очакваните събития за детска публика. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се провеждат креативен ателиета по изкуство, както навън, по този начин и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и разрешава на всички искащи деца да се включат безусловно гратис в културно-образователните начинания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР