Събирателният термин СДПП описва оплакванията на пациента, без да предполага

...
Събирателният термин СДПП описва оплакванията на пациента, без да предполага
Коментари Харесай

Не всеки проблем с уринирането при мъжете се дължи на простатата

Събирателният термин СДПП разказва недоволствата на пациента, без да допуска повода за тях, затова СДПП не се лекува като независима болест, а на база признаци се търси първопричината за възникването им или се предписва симптоматична терапия.

Какво обаче се крие зад понятието " долни пикочни пътища "? Отделителната система напълно условно носи разделянето " горни " и " долни " пътища. Горните включват бъбреците и транспортния му канал - уретер. Долните съставляват пикочния мехур и уретра, която извежда урината отвън тялото.

Влиянието на СДПП върху качеството на живот.

Независимо дали проблемите пораждат преди уриниране, по време или по-късно, в случай че не са бързопреходни, нормално са свързани с огромен прочувствен стрес за обособения субект и голям брой данни удостоверяват отрицателното влияние на СДПП върху качеството на живот на пациентите. Най-често признаците водят до:

- понижаване на физическата интензивност или ограничението й в границите на жилището на пациента, с цел да има непосреден достъп до тоалетна;

- полова дисфункция или съзнателно отбягване на полова интимност;

- професионални аспекти, касаещи неявяване от работа и понижена работоспособност;

- лимитирани обществени контакти или обмисляне на всяко излизане според от съществуването на тоалетна;

- меланхолия, тревога, ниска самокритика и възприятие на подтиснатост.

По какво да разберем, че имаме СДПП. Симптоматика в трите етапи

Симптомите на долните пикочни пътища се разделят на три групи - признаци на предпазване (фаза на пълнене на пикочния мехур), признаци на изпразване (уриниране) и пост-микционенни признаци (веднага след края на уринирането). Най-честите аргументи, които водят до тях са: доброкачествена простатна хиперплазия, тумори в пикочния мехур или на простатата, диабет вид 2, свръхактивен пикочен мехур, инфекции на пикочните пътища, камъни в пикочния мехур и неврологични затруднения. Всеки признак обоче може да бъде обвързван и с други аргументи, някои от които много характерни. В изреждането изпод ще с

Симптомите на предпазване могат да включват:

- нараснала периодичност на уриниране. Много постоянно този признак се свързва с изразителен повишен банкет на течност или кофеин и се приема за естествен. Това, което може да повлияе на честотата на уриниране отвън изброените са: констипация, при която има физическо прилепяне на пикочния мехур; алкохол; пикантна и кисела храна; инфектиран апендикс, изключително, в случай че е ситуиран по-ниско в региона под пъпа; и тревога.

- Никтурията е потребността да се посещава тоалетната по един или повече пъти през нощта. Този признак с изключение на, че основава възприятие за дискомфорт, само че и нарушава качеството на съня. Той може да бъде породен и от: пролапс на пикочния мехур, оток или отичане на долната част на краката, обструктивна сънна апнея, множествена склероза, болест на Паркинсон или компресия на гръбначния мозък.

- Неотложност . Макар да не звучи като здравно положение, неотложността е съществено предизвикателство за индивида, защото касае ненадейно, мощно предпочитание за уриниране, което мъчно се удържа. Обикновено това се случва при свръхактивен пикочен мехур.

- За инконтиненция се приказва, когато има неволево изпускане на малко количество урина. Обикновено този развой се реализира без да се усети от пострадалия. Често срещан е при дами и може да се прояви с изключение на след урологична зараза, само че и след вагинална. Определени лекарства също могат да доведат до въпросния признак, само че напредналата възраст и лимитираната пъргавина, която тя допуска, са една от най-честите аргументи. Пролапс на органите в тазовото дъно, породени от тежко раждане също водят до инконтиненция.

- Неотложна инконтиненция . Този признак също мъчно се удържа волево, само че при него възприятието за необходимост предшества инконтиненцията.

Във етапа на изпразването, когато човек усеща дискомфорт по време на уриниране, могат да се проявят следните признаци:

- Слаба бликам , която може да се дължи на: хиперплазия на простата, изострен и продължителен простатит, хипертония, остра бъбречна непълнота, хидронефроза, гломерулонефрит, камъни в бъбреците, задръстване на уретрата, хемолитичен уремичен синдром, бременност, раждане и послеродов интервал, тумори на пикочния мехур, простатата или уретрата, контузии, химическо отравяне, инфекции и паразитни заболявания, диария, разстройства на храненето и на обмяната на веществата и прочувствен потрес.

- Разделяне на урината или напръскване - един от най-честите признаци на болести на простатата, дружно с спиране на струята. Голяма част от аргументите са идентични с тези, при слаба бликам.

- Трудното начало на уриниране или забавянето му се дефинира с термина " несигурност ". Често то е съпроводено с напрягане и може да се дължи на проблеми с простатата, бременност, претъпкан пикочен мехур при дълъг интервал на възпиране, уроинфекции и други Стрес, боязън, позор са психическите аспекти, които могат да затруднят първичното потичане на урина.

Пост-микционните признаци са два: възприятие за ненапълно изпразване и прокапване. Те могат да се дължат на неврологични проблеми, задръстване на пикочните пътища, притеснение на уретрата, камък в пикочния мехур, ДХП, простатит, запек, мултипленна склероза, инсулт, диабет, мозъчна зараза, бременност и раждане, някои лекарствени лекарства, хирургична намеса, инфекции на пикочните пътища, заболявания излъчени по сексуален път, камъни в бъбреците, бъбречна непълнота, поликистозни яйчници-дисфункция на уретралния сфинктер, болест на Паркинсон, обрязване, синдром на " срамежливият мехур " и мн.др.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР