Събират и проучват празни кутии от 10 г. у нас7%

...
Събират и проучват празни кутии от 10 г. у нас7%
Коментари Харесай

Смазахме цигарената контрабанда

Събират и изследват празни кутии от 10 година у нас

 0203_1_229715 7% е делът на цигари без бандерол на българския пазар през второто тримесечие на 2017 година Това е най-ниската стойност, измерена от 10 година насам, откогато се вършат изследвания. Резултатът подрежда България на 8-о място измежду отличните в Европейския съюз, оповестиха от Инициатива “Срещу противозаконната търговия ”. В нея вземат участие 5 огромни компании от сектора – Филип Морис България, Булгартабак, Бритиш Американ Табако, Джапан Табако Интенешънъл и Импириъл Табако.

Проучването се прави посредством събиране на празни кутии от цигари в 20 български града, в които живее 47,1% от популацията. През тази година са извършени три сондажа, а следващата година ще бъдат четири.

 0203_2_229163 В 11 от градовете делът на контрабандни цигари надвишава междинната стойност от 7 %, като Хасково и Благоевград водят надлежно с 20,7% и 20,0%. Най-малко кутии без бандерол са открити в Русе – 0,4% и Варна – 2,2%.

Повече от една трета от противозаконните цигари у нас (33,4%)са от марки, които нямат собственик и нямат аналог на легалния пазар. Най-разпространените са две – “Премиум ” (15,1%) и “Бизнес Роялс ” (12,7%).

За първи път бяха показани данни и за потреблението на нарязан недопечен тютюн в България. То е извършено в 15 страни в Европа през четвъртото тримесечие на 2016 година Според анализите 74,6 от изпушения тютюн за ръчно стесняване у нас не е обложен с налози. Почти 100 % от противозаконния рязан тютюн се продава на кг в пликове без етикет и отвън законните места за търговия със тютюневи произведения.

 0203_2_229154 Изследването сочи, че загубите за страната са почти 124 млн. лева и би трябвало да се засилят ограниченията против търговията по интернет, на открити и доставки по домовете.

По време на българското председателство на Европейски Съюз през 2018 година има възможност Еврокомисията да отвори евродирективата за акциза на тютюневите произведения, сочат създателите на изследването. Според тях е в полза на България след достигането на минималната акцизна ставка от 90 евро на 1000 къса да бъде избегнато въвеждането на нови минимални равнища на акциза върху цигарите, с цел да се обезпечи непоклатимост и да се подсигуряват приходите от данък.

Премиерът Бойко Борисов:

Ще понижим контрабандата до 6%, тъй като сме отличници

Заради политическа неустойчивост загубихме 150-200 млн. лева
 Премиерът Бойко Борисов благодари на шефа на Агенция „ Митници ” Георги Костов и на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов (крайният вдясно) за сполучливото справяне с контрабандата на цигари. Снимки: Пламен Стоименов Премиерът Бойко Борисов благодари на шефа на Агенция „ Митници ” Георги Костов и на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов (крайният вдясно) за сполучливото справяне с контрабандата на цигари. Снимки: Пламен Стоименов
Когато обстоятелствата приказват и най-големите ни критици би трябвало да замълчат. Започнали сме от 34 % контрабанда и в този момент е 7 %. Ще я понижим до 6%, тъй като сме отличници. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след представянето на данните от пазарното изследване.

“Благодаря на основния прокурор и на прокурорите, които всяка сряда са при мен и обсъждаме въпросите, в този момент виждате резултатите. Парите от контрабанда замърсяват цялата система, тъй като, с цел да мине една контрабанда, ти трябват граничар, митничар, данъчен, застъпничество по места и това е голяма маса от черни пари.

Специално желая да благодаря за тези резултати на Георги Костов, който поставя доста старания. Митниците имат да извършват месечен проект на приходите. През януари бяха 104,9%, а през март – 59 %. Когато дойдохме ние през май станаха 120 % и до момента са все 120%. Когато беше служебното държавно управление и нямаше политическа непоклатимост, прокурорите и служителите на реда бяха същите, само че приходите падаха. Загубил сме 150-200 млн.лв. единствено от акцизи. Тези пари са отишли в джобовете на предприемачи в кавички ”, сподели още министър председателят.

Финансовият министър Владислав Горанов:

България съумява да охранява икономическите си ползи

 03-11 “България съумява да охранява освен границите си, а и икономическите си ползи, – разяснява финансовият министър Владислав Горанов. – Акцизът върху цигарите заема 48% от общия доход от акциза, който събираме. Делът му евентуално ще нарасне след 1 януари следващата година до постигане на минималния размер от 90 евро на 1000 къса. Имаме причини да не се усилва повече акцизната ставката, макар че може да се чака напън от Европейска комисия, обвързван с мярката за възстановяване на метода и качеството на живот и тежестта, която заболяванията, свързани с тютюнопушенето, оказват върху обществените системи в Европа ”, сподели още Горанов. Той също благодари на Агенция “Митници ”, която с 10 пъти по-малка бройка от Министерство на вътрешните работи съумява да работи в синхрон с другите институции, виновни за битката с контрабандата.

Вътрешният министър Валентин Радев:

Нови канали идват от Гърция

 03-10 Очертава се нова наклонност – импорт на незаконни цигари през два от пунктовете от Гърция. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев. “Доскоро огромните количества бяха през Капитан Андреево, само че към този момент се употребяват се пунктовете Маказа и Капитан Петко челник ”, сподели Министерство на вътрешните работи шефът. Той уточни няколко сполучливи интернационалните акции на ГДБОП против контрабанда на цигари в Испания, Англия и Гърция. При една от тях в южната ни съседка си били арестувани 25 т незаконен недопечен тютюн и 700 мастербокса с над 350 000 кутии.

Спадът в незаконния пазарен дял се отбелязва и от полицията. От януари до август 2017 година чиновниците на Министерство на вътрешните работи в страната са иззели 21 398 022 къса цигари, с 56,7% по-малко от същия интервал на 2016 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР