Събирането на такси от фирмите от една организация по оползотваряване

...
Събирането на такси от фирмите от една организация по оползотваряване
Коментари Харесай

Държавата готви екотакса за дрехи и обувки, което ще ги оскъпи

" Събирането на такси от компаниите от една организация по оползотваряване на боклуци е примамливо и доста апетитно. Няма обаче велики достижения в областта на тези групови системи за отнасяне на отпадъците, " показва Илияна Павлова от БСК.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Няма да има продуктова такса за електрически автомобили

Въвежда се такса и за рейсове и камиони
22 май 2018
Потреблението на найлонови торбички спада

Ефектът от ограничаващите ограничения не може да бъде измерен тъкмо заради липса на методика
6 дек 2017 Ненужно оскъпяване на облекла и обувки, загуба на работни места, увеличение на сивия бранш. До това може да се стигне, в случай че бъде призната препоръчаната от държавното управление продуктова такса за облекла и обувки, настояват представители на компании от двата бранша. Промените са част от промените в Закона за ръководство на отпадъците, импортирани в Народното събрание преди лятната почивка на депутатите, които ще се гледат на първо четене в парламентарната комисия по околната среда и водите, без преди този момент да са обсъждани с бизнеса.

Какво се предлага

Промените плануват да се сътвори обществен указател на лицата, които пускат на пазара обувки и текстил (по аналог с тези за акумулатори и батерии, електронно и електрическо съоръжение, минерални или синтетични масла, гуми, полимерни торбички). От текстовете излиза наяве, че условията ще важат за всички обувки и текстилни произведения, продавани на българския пазар, в това число и за тези втора ръка.

Предлага се също банковата гаранция за регистрирането на организации за оползотворяване на боклуци от обувки и текстил да бъде 500 хиляди лева (същата е сумата и за организациите за оползотворяване на отработени масла). Отговорността на този вид организации е събирането, съхраняването, превозването, преработването, потребното потребление на отпадъците.

В проектозакона липсва понятието " продуктова такса ". Но тя следва разумно, защото по предписание се заплаща от лицата, които не членуват в организация за оползотворяване на отпадъците (каквато се предлага да бъде създадена), нито са организирали самостоятелно тази активност. Засега няма публична информация за размера на таксата, само че импровизирано се приказва за лев на кг при облеклата.

Без разискване

" Предложенията са импортирани на 30 май 2018 година и са на министерството на екологията. Те не са включени в първичния вид на проектозакона, показан за публично разискване на 22 март и с краен период за оферти и отзиви до 21 април. Няма данни по тези текстове да е направена оценка на въздействието, както изисква Законът за нормативните актове ", разяснява за " Капитал " Севдалин Спасов, ръководител на Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка и притежател на second-hand веригата магазини " Мания ". Сдружението първо реагира на новите алинеи, които са безспорна изненада за останалите браншови организации в бранша на облеклата и обувките.

Срещу този метод на прибавяне на текстове " в последната минута ", без да е желано мнението на бизнеса, възразява и Илияна Павлова, шеф на център " Чиста промишленост " в Българската стопанска камара (БСК). " Предложенията не са пускани за авансово разискване в общественото пространство по никакъв мотив и са неприемливи като цяло, по тази причина реагирахме остро ", изясни тя. Камарата към този момент провежда първа обществена полемика по текстовете и внесе свое публично мнение в Народното събрание.

" Темата не е поставена на масата за разискване. Тя се е промъкнала тихомълком преди ваканцията на депутатите. Това е типично българска експедитивност, която намирисва на спекулация ", разяснява за " Капитал " и Мариан Колев, притежател на веригата магазини " Хиполенд ", с ангажимента, че показва персонално мнение, а не на Българската ритейл асоциация, чийто ръководител е. Изненадващите оферти съответстват с летните отпуски по тази причина и други сдружения към момента не са изразили групово мнение по тях.

Единствени в Европа

От Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка възразяват освен по процедурата, само че и всъщност. " Предложенията, свързани с продуктовата такса, са антиекологични, тъй като не извършват задачите на Рамковата инструкция за отпадъците, съгласно която повторната приложимост следва да бъде насърчавана ", споделя Севдалин Спасов. Той прецизира, че годишно в страната се събират и преработват (сортиране, окачествяване, ориентиране за продажба, експорт или за други промишлени действия, в които се употребяват парцали) над 50 000 тона текстилни боклуци, като над 20 000 тона се изнасят за трети страни (Русия, Украйна, Пакистан, страни в Африка). В страната се продават към 10-15 хиляди тона облекла втора ръка всяка година, показва Спасов. Точно тези количества ще подлежат на контролиране, в случай че измененията бъдат признати.

Севдалин Спасов дефинира предложенията като антиевропейски. " Продуктовата такса за използвани дрехи е казус в Европейски Съюз. Единствената страна в границите на Европейския съюз, която постанова продуктова такса върху текстилни материали, е Франция, само че тя се дължи единствено за новите дрехи, обувки и спално долни дрехи. Събраните суми се употребяват за субсидиране на сортирането и преработването на боклуци с текстилен генезис ", разяснява Севдалин Спасов.

Към момента единственото европейско условие, което следва да бъде изпълнено, е въвеждане на разделно събиране на боклуци от текстил от семействата към 1 януари 2025 година Разделното събиране обаче никога не значи основаване на организации по оползотворяване и разширена отговорност на производителите, каквито промени се плануват, настояват от БСК. От камарата считат също, че високият размер на банковите гаранции лимитира достъпа до пазара.

" Събирането на такси от компаниите от една организация по оползотваряване е примамливо и доста апетитно. Няма обаче велики достижения в областта на тези групови системи за отнасяне на отпадъците. Има организации за оползотворяването на гуми да вземем за пример, само че това не пречи всеобщо да се горят гуми. Освен това някои не дават транспарантна и изчерпателна информация за резултатите от своята активност, не убеждават хората, че има смисъл от тяхното битие ", споделя Илияна Павлова.

Владимир Димитров, изпълнителен шеф на Асоциацията на рециклиращата промишленост, счита, че основаването на указател на лицата, които пускат на пазара облекла и обувки, ще докара до спомагателна административна тежест за стотици компании. " Както е известно, организациите по оползотворяване на боклуци би трябвало да показват набор от документи, част от които са договорите с компаниите, които пускат произведения на пазара, както и с компании, които ще рециклират отпадъците. В България обаче към този момент липсват мощности за преработване на дрехи и обувки. Отделна тематика е, че има десетки типове текстилни материи, които подлежат на друго отнасяне ", обобщава той.

" По какви аргументи се желае въвеждане на продуктова такса за текстил и обувки. Защото сме най-богатите, тъй като работим при най-ясните правила, тъй като сме най-некорумпираните? Има съмнения, че ще се поверят милиони на няколко компании. Би било тъпо, в случай че се случи. Аз персонално не съм обиден от такава мярка. Дрехите, които продаваме, са 2-3% от целия ни оборот, тъй че просто ще спрем да ги продаваме. Но бизнесът на доста хора ще бъде обиден за сметка на няколко компании ", обобщава Мариан Колев от " Хиполенд ".

Възможните резултати

Според Севдалин Спасов, в случай че предложенията бъдат признати, потребителят ще бъде в допълнение претрупан ценово. " На фона на междинната продажна цена от 2-3 лв. на дреха секънд хенд, повишаването може да бъде с към 20-30%, а би трябвало да прибавим, че нашите клиенти са ценово най-чувствителната група от обществото ", пресмята той.

Вторият предстоящ резултат е загубата на работни места. " Тъй като е нереално това повишаване да бъде поето единствено от потребителите, това ще докара до съществени финансови усложнения на преработвателите и търговците на облекла втора ръка, което пък може съществено да заплаши съществуването на бранша, където работят над 8000 индивида ", обобщава Спасов.

Държавата: това е всеобщ боклук

От публично писмо отговор до Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка, подписано от Николай Кънчев, заместник-министър на околната среда и водите, излиза наяве, че, в случай че бъдат признати, новите правила ще се отнасят единствено за облекла, които остават за продажба на българския пазар (при облеклата втора ръка – след подбиране или друга интервенция по подготовка за повторна употреба). Количествата, които се изнасят за други страни, както и негодните за повторна приложимост, няма да се таксуват.

Писмото дава и някакви претекстове за налагане на тези ограничения. В него написа, че " отпадъците от облекло и текстил са всеобщо публикувани боклуци " и че производителят би трябвало да носи " разширена отговорност за тях ", което става или посредством присъединяване в групови схеми (организации за оползотворяване), или самостоятелно. Според отговора " неналичието на контролирана цялостна система за ръководство на този тип боклуци и общественият статус на избрани групи жители води до съществуване на нерегламентирани практики по изгаряне на такива боклуци за отопление ", а незаконният импорт на такива боклуци води до зачестяване на тези практики.

От екоминистерството признават, че новите промени " са направени след публичното разискване – по предложение на бизнеса, постъпило при публичните съвещания ". И по тази причина " няма по какъв начин да попадат в първичния план на закона и в оценката за въздействието ". На идващ стадий обаче се планува " осъществяването на изцяло предварителна оценка на въздействието на разпоредба за отпадъците от обувки и текстил ". " Получените резултати ще дефинират най-приложимия вид на деяние. Всички заинтригувани лица ще имат опция да вземат присъединяване в разискването ", твърдят от ведомството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР