Събирането на поредната реколта от опиумен мак в Афганистан започва

...
Събирането на поредната реколта от опиумен мак в Афганистан започва
Коментари Харесай

Селяните в Афганистан не се отказват от отглеждането на опиумен мак

Събирането на следващата годишна продукция от опиумен мак в Афганистан стартира като доказателство, че се провалят напъните на държавното управление да убеди или принуди селяните да отглеждат жито и аграрни култури, споделя " Ройтерс ".

Страната дава голяма част от международното произвеждане на опиат, от който се основава хероин. Годишният рандеман е към 9 хиляди тона, разпределяни по международния пазар. Изчисления на Организация на обединените нации демонстрират, че цената им е почти 3 милиарда $ и огромна част от тези средства отиват в ръцете на талибани и антиправителствени бунтовници. Те освен охраняват маковите полета, само че и обезпечават връзки с локални и интернационалните трафиканти.

" Ройтерс " беседва с 35-годишния Мохамед Надир, който от 8 декара в южната провинция Кандахар ще изкара годишно 3000 $. Ако беше засял жито, щеше да завоюва към една трета от тази сума. Правителството раздаде гратис през 2017г. над 10 000 тона семена и 20 000 тона торове с вяра селяните да изоставят обичайното си занятие.

Най-много опиумен мак се отглежда в прилежащата провинция Кандахар. Части на афганистанската и американската войска търсят и унищожават обекти на наркотрафикантите, само че по данни на Организация на обединените нации през предходната година добивът на опиат в страната е достигнал връх след скок от 87% по отношение на 2016г. Повече от 3000 кв. км са били засети с опиумен мак за новия сезон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР