Събираме се по-много неприятен повод. Относно предаването "Вяра и общество"

...
Събираме се по-много неприятен повод. Относно предаването "Вяра и общество"
Коментари Харесай

Емил Кошлуков пред СЕМ: Предаването Вяра и общество тенденциозно хули БПЦ и изпълнителната власт от години

Събираме се по-много противен мотив. Относно предаването "Вяра и общество " са получени над 100 сигнала, като те не са единствено за последното предаване. Сигнали против предаването има още от времето на Вяра Анкова, Константин Каменаров и в този момент при мен. Не желая да се извинявам, само че инспекцията на предаването стартира едвам в този момент, тъй като със обстановката към COVID-19 и финансовите проблеми на малкия екран имахме доста друга работа.

Това сподели генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков по време на чуването си пред Съвета за електронни медии по отношение на многочислените сигнали, свързани с водещия Горан Благоев и с предаването "Вяра и общество ". "Проверката ни демонстрира към този миг, че има серия от нарушавания на законите, на това по какъв начин се прави публицистика, на Закона за вероизповеданията, на Етичния кодекс на публицистиката. В Конституцията още първоначално е ясно упоменато, че в България главната вяра е Източното православие, като Българската православна черква (БПЦ) е самоуправляваща се. Това е ясно декларирано в Конституцията - най-важният закон на страната. От доста години представители на БПЦ не участват в предаването "Вяра и общество ". Има също по този начин доста оскърбителен и злословни изказвания против БПЦ. Нарушени са и продуцентски правила, морални правила, канени са посетители сякаш като специалисти, на които след това са плащани възнаграждения ", разкри Кошлуков.

"В последното предаване от 6 юни тази година се приказва за "омерта " сред премиера Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Светия синод на БПЦ. Използвани са манипулирани видеа от изявления на премиера и митрополит Гавриил. Истината е скрита и феновете се манипулират, като това напряко се трансформира във подправена вест. Направен е опит да се злепостави изпълнителната власт, като беше показана като власт, която се пробва да си купи БПЦ посредством нерагламентирано финансиране от бюджета. Премиерът е упрекнат непосредствено в пазаруване на гласове. В тези мнения няма безусловно никаква истина, тъй като документите ясно демонстрират по какъв начин се финансира БПЦ от бюджета. Гостът в предаването архимандрит Дионисий е в тежък спор със Светия синод на БПЦ и разяснява решенията на митрополитите. Това е неприемливо, тъй като не е показано мнението на другата страна. Все едно да поканим в "Панорама " обвинените Баневи да разясняват работата на прокуратурата и да не поканим представител на държавното обвиняване ", разгласи Кошлуков.

"В предаването не стопира да се ругатни БПЦ и Източното православие. Хулят се и светци, нещо което не се е случвало даже по време на комунизма, а е и осквернение. Благодарение на всичко това Българска национална телевизия не може да реализира своята социална задача. Не е работа на Българска национална телевизия да взима ясна и безапелационна страна в един спор. Ако на някой не му харесват дейностите на БПЦ, да хвърля всичко, да става духовник и да реформира нещата. Журналистите от публичната телевизия не могат да взимат страна. Това е неприемливо по Закона за радиото и малкия екран. Това става поради спора на един човек - уважаваният сътрудник Горан Благоев, зад който не знам кой стои. Аз желаех пояснение от него, само че той се разболя и не съм го виждал. България е обградена от православни съседи - Гърция, Сърбия, Северна Македония и на никое място там няма такова предаване. Представете си в Гърция или в Италия водещ да излезе по публичната телевизия и да ругатни, и наскърбява гръцкия патриарх или папата. Това е неприемливо ", безапелационен бе Кошлуков.

"Представили на Светия синод съзнателно не са канени в предаването. Канени са единствено съперници на митрополитите. Разбирам, че сме предизвикали доста болежка на феновете на предаването. В последното предаване са хулени свещениците от Рислкия манастир. Обвинени са в скрит план БПЦ и страната. Хулена е вярата. Това е неприемливо. Предаването "Вяра и общество " не е спряно. Повторенията също не са спрени. Даже съгласно мен трябват повече такива излъчвания, само че като съблюдават всички правила, закони и етични правила ", приключи генералният шеф на Българска национална телевизия.

"Хвърлихте доста тежки обвинявания към предаването "Вяра и общество " и водещия Горан Благоев, с огромна чат от които не съм съгласна. Трябва да влезем в тежък теологичен спор. За мен православието не е подложено на критика в предаването ", съобщи от своя страна шефът на Съвет за електронни медии Бетина Жотева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР