Събираемостта на приходите по държавния бюджет е стряскащо ниска. Отсега

...
Събираемостта на приходите по държавния бюджет е стряскащо ниска. Отсега
Коментари Харесай

Вълчев: Събираемостта е стряскащо ниска. Ако продължи със същите темпове, дефицитът ще е 6% от БВП

„ Събираемостта на приходите по държавния бюджет е стряскащо ниска. Отсега може да се каже, че бюджетът ще се завърши с по-голям недостиг от 3%. Ако неизпълнението продължи със същите темпове, предстоящият спомагателен недостиг ще бъде от порядъка на 12 милиарда лв. или 6% от Брутният вътрешен продукт. Тези данни са най-точната препоръка за работата на приходните администрации и на Асен Василев. Като слушате идващите дни от Партията на Паскал (ПП) да ви изясняват какъв брой добре работят Митниците, апелирам имайте поради тези цифри! “.

Това съобщи Красимир Вълчев, народен представител от ГЕРБ-СДС.

„ Съпоставено с предишни години се вижда, че за първите два месеца на тази година отчитаме най-ниското осъществяване на годишен проект от началото на този век. При естествена събираемост през първите два месеца на годината се събират 1/6 от плануваните доходи или 16,67% от годишния проект. Това са данните и от предходните години “, уточни Вълчев.

Средногодишно през първите два месеца предишни години са се събирали 16,6% от % от общите доходи и 19,9% от приходите от Данък добавена стойност (всяка година януари месец приходите от са по-високи, поради по-високото ползване през месец декември).

„ За 2024 година тези стойности са надлежно – 13,2% и 14,5%. Изоставането от предстоящото осъществяване е притеснително огромно – над 2 милиарда лв. за два месеца “, предизвести Вълчев.

Той акцентира, че едно такова занемаряване е малко евентуално да бъде обезщетено през идващите месеци. Според него е по-вероятно то да се задълбочи.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР