Събираемостта на данъците, банковите практики и социалните сфери са най-слабите

...
Събираемостта на данъците, банковите практики и социалните сфери са най-слабите
Коментари Харесай

ЕК: Данъците, банките и социалният сектор са слабостите на България

Събираемостта на налозите, банковите практики и обществените сфери са най-слабите места на България в социално-икономически проект. Това са трите сфери, в които Европейската комисия насочва рекомендации към София за 2018 година и 2019 година в границите на така наречен Европейски учебен срок. Трите рекомендации бяха утвърдени на съвещанието на Съвета по икономичеките и финансовите въпроси на Европейски Съюз (ЕКОФИН) в петък.

Европейският учебен срок е годишна процедура, посредством която Брюксел следи и дава рекомендации на страните членки за възстановяване на икономическата политика. От тази година в семестъра е включен и Европейският дирек на обществените права. През предходната година комисията имаше четири рекомендации към България, като първите три от тях значително се повтарят с новите от 2018 година, тъй като още веднъж обгръщат данъчната събираемост, надзора над банките и обществените проблеми. Единствената рекомендация, която тази година е отпаднала, е във връзка с публичните поръчки, където Европейска комисия явно е задоволена от взетите ограничения.

Управлението на държавните компании е едва и рисково

" През 2018 година и 2019 година би трябвало да се вземат ограничения за възстановяване на събираемостта на налозите и успеваемостта на обществените разноски, в това число посредством ограничения за понижаване на каузи на сивата стопанска система. Необходимо е рационализиране на рамката за ръководство на държавните предприятия в сходство с интернационалните положителни практики ", гласи първата рекомендация.

Европейска комисия като цяло е удовлетворена от фискалната политика на България. Евроекспертите считат, че заложените бюджетни цели до 2021 година за уравновесен бюджет и дребни остатъци са изпълними.

В същото време комисията е на мнение, че осъществяването на данъчните доходи се усъвършенства повече в следствие от положителното развиване на стопанската система, в сравнение с от възстановяване на събираемостта от страна на Национална агенция за приходите и митниците. По-големият проблем обаче е успеваемостта на обществените разноски, която съгласно Европейска комисия е " доста ниска ". Брюксел счита, че сегашният миг е доста удобен за промени в ръководството на обществените финанси.

Икономическото показване на държавните предприятия е едва, не дава отговор на интернационалните стандарти и съставлява риск за обществените финанси поради насъбраните задължения на тези компании, акцентира комисията.

Има " видим прогрес " в банковия контрол

Европейска комисия регистрира, че стабилността на финансовия бранш е траяла да се усъвършенства, заради което страната бе извадена от групата на страните с несъразмерни макроикономически несъответствия при започване на годината.

В същото време обаче остават избрани уязвимости, които би трябвало да се адресират, настояват евроекспертите. Лошите бизнес заеми понижават, само че са към момента с висок дял. Капиталовите буфери на банките като цяло са положителни. Европейска комисия регистрира " видим прогрес " в възстановяване на надзора върху финансовия бранш, въпреки че някои значими ограничения към момента не са изцяло осъществени като ограничение на заемите за свързани лица и възстановяване на оценката на банковите активи, а също и на балансите на застрахователните компании.

За поредна година Европейска комисия желае да се вземат ограничения по казуса с неефективната правна рамка на комерсиалната неплатежоспособност, която пречи да се понижи задлъжнялостта в частния бранш.

Най-сериозни са обществените проблеми

Най-много забележки Европейска комисия изрежда в обществените браншове.

На първо място са проблемите на пазара на труда. Остават високи равнищата на недекларираната претовареност и казусът с неосигуряването на служащите върху цялостната заплата, което води до по-малки доходи в бюджета и по-ниски пенсии. Подобряването на заетостта и намаляването на безработицата не засягат в задоволителна степен уязвимите групи като продължително безработните, неактивните младежи, ромите, живеещите в небогати и селски региони. Това води до дефицит на работна ръка, което отслабва вероятностите пред стопанската система, отбелязва Еврокомисията. Основните старания на властта би трябвало да са към ангажиране на уязвимите групи на пазара на труда и повишение на квалификацията на работещите, считат евроекспертите.

Задълбочаващото се неравноправие на приходите е различен сериозен проблем на България. Доходът на 20-те % най-богати българи е съвсем 8 пъти по-висок от този на 20-те % най-бедни, което подрежда България измежду страните с най-голямо неравноправие. Проблем остава огромният дял на популацията в риск от беднотия, а също и неприятният достъп до основни услуги като обучение, опазване на здравето и жилище.

Държавните разноски за обществена отбрана са ниски. " Въпреки подобряването на адекватността на обществените помощи и минималните пенсии системата за обществена отбрана не обезпечава задоволително поддръжка за най-уязвимите групи като ромите, децата, възрастните, хората с увреждания и живеещите в селските региони ", показва Еврокомисията.

За поредна година към България се насочва забележката, че към момента липсва обективен механизъм за установяване на минималната работна заплата.

Ограниченият достъп до опазване на здравето е различен огромен проблем. Според Европейска комисия той се дължи на ниските обществени разноски за този бранш, неравномерното систематизиране в страната на здравните услуги и огромния брой на неосигурените за здраве. Комисията въпреки всичко е удовлетворена, че броят на лекарите, напускащи в България, напоследък е намалял.

Въпреки ограниченията за рационализация на просветителната система резултатите на учениците остават слаби и мощно повлияни от социално-икономическия статус на фамилиите. Ромите нямат обезпечени равни благоприятни условия в образованието, счита Европейска комисия. Тя упорства да се работи за етнически смесени детски градини и учебни заведения.

Необходима е промяна на образователните стратегии, в случай че България желае да усъвършенства просветителните резултати и цифровите умения на учениците, които са измежду най-ниските в Европейски Съюз.

Има усъвършенстване при публичните поръчки

Европейска комисия като цяло е удовлетворена от осъществяването на тактиката в региона на публичните поръчки.

" Според представители на бизнеса и неправителствените организации цялостният пейзаж в региона на публичните поръчки е почнал да се усъвършенства. Въпреки това прозрачността и корупцията към момента остават проблематични ", разяснява Еврокомисията.

По-сериозни рецензии са отправени към изоставането на страната във връзка с научните проучвания. Особено ниско е финансирането на проучванията както от страна на държавния бюджет, по този начин и от частния бранш. Отбелязва се също, че не престават да стоят провокациите пред плана " София тех парк ", който има проблеми с мениджмънта и дълготраен финансов ангажимент от страна на страната.

В отчета с рекомендациите категорично се загатва, че България продължава напъните си да реформира правосъдната власт и да адресира проблемите си в битката с корупцията и проведената престъпност. " Тези сфери не са покрити в отчета със характерните рекомендации за България, само че са относими към развиването на положителна бизнес среда в страната ", показва Европейска комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР