Събирачите на трюфели в Русенско обмислят да подадат жалба до

...
Събирачите на трюфели в Русенско обмислят да подадат жалба до
Коментари Харесай

Събирачите на трюфели в Русенско обмислят жалба до Европейския парламент

Събирачите на трюфели в Русенско обмислят да подадат тъжба до Страсбург и Европейския парламент, тъй като от два месеца търпят загуби след възбраната да навлизат в горските зони под карантина поради африканската чума по свинете. Те считат, че са лишени от правото си на труд.

Русе

Ловците на трюфели в страната са към 20 000. В Област Русе са над 1000, само че съвсем всички горски масиви в района са сложени под карантина. За фамилията на Светлозар Сидеров събирането на трюфели е главен занаят. Той и неговите сътрудници настояват, че тази възбрана, с изключение на нездравословна, е и безсмислена.
Светлозар Сидеров - събирач на трюфели: Да ни дадат право на избор. В тия зони, който от нас е склонен, да си прави такава стерилизация на колата, на облеклата, на кучетата - има право да влезе, който не - да не влиза. Ние сме над 20 000 търсача, които всеки ден са във горите. Има доста по-голям %, в случай че има мъртво диво прасе, да го намерим ние, в сравнение с няколко десетки хора, които обикалят да създадат обход.
Според Ради Радев, който е дълготраен събирач на трюфели, от възбраната са наранени и хората, които берат гъби и билки.

Ради Радев - събирач на трюфели: В момента през интернет изготвяме описи. В Североизточна България са към 60 000 индивида, които се препитават от това.
От Министерството на земеделието и храните обявиха, че едвам откакто мине следващата ветеринарна комисия, която да наблюдава ограниченията, които е взела България за биосигурност, ще може да се разиска дали събирачите на трюфели и билки да получат позволение да влизат в зоните под карантина. Проверката ще бъде в края на септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР