Сабина Гьошева, Валентина Безуханова и Деница Бумбарова с обувки като

...
Сабина Гьошева, Валентина Безуханова и Деница Бумбарова с обувки като
Коментари Харесай

Български обувки, харесани от Vogue

Сабина Гьошева, Валентина Безуханова и Деница Бумбарова с обувки " като ръкавица "

Още по тематиката
Стартиращата компания " АвтоИконом " се грижи за сервизното обслужване на автомобила вместо притежателя

Конкурсът " Новите съумели " на фондация LocalFood.bg връчи своите първи годишни награди на седем микропредприятия, почнали активността си през 2016 година

Или по какъв начин софийската фамилна компания " Сантулита " създава смути с марката Frudada

Венета Ушева и Богомил Николов за вкусните и сложните моменти на Cakey Bakey

- Валентина Безуханова, Сабина Гьошева и Деница Бумбарова основават стилния бранд By FAR предходната година.

- Те измислят моделите, поръчват ги във фабрика в Пещера и ги продават в 35 магазина от висок клас във Франция, Съединени американски щати, Англия, Белгия, Испания, Австралия, Русия, Украйна, Дубай.

- Цената на чифт стартира от 250 евро. Създателките на
Филип, Алек и Роман са децата на Валентина Безуханова, Сабина Гьошева и Деница Бумбарова от СофияПървите букви от имената на момчетата стават част от марката обувки By FAR, и за 2016 регистрира продажби зад граница за 750 хиляди лв.. Освен това получи самопризнание и от " стилната библия " Vogue – печатното издание показа By FAR в своя селекция за аксесоари паралелно до Chanel, Gucci, Yves Saint Laurent и други паметни марки.

" Имате усет. Ще се справите. "

Валентина Безуханова и Сабина Гьошева са близначки, а Деница Бумбарова е тяхна другарка и родственик. Трите дами са свързани и посредством съпрузите си, двама от които са братя. От няколко години Бумбарова живее в Сидни. След следващо посещение в Австралия фамилиите откриват пазарна ниша. " Започнахме да обсъждаме по какъв начин да внасяме качествени български обувки. Защото в Австралия се продават доста хубави и доста скъпи обувки, само че и свиреп отпадъци, които отдалеко миришат на пластмаса ", споделя Сабина Гьошева.

Идеята за търговия с обувки взема непредвидена посока, откакто брачният партньор на Деница Бумбарова дава концепция за лично произвеждане. Покрай общия бизнес със слънчеви съоръжения, с който са заети бащите в трите фамилии, след едно от визитите си в Пещера той носи ценоразпис за работа по поръчка в една обувна фабрика. Следва основната дума " Почвате ", въпреки че личен бизнес с обувки е надалеч от професионалните умения на приятелките. Валентина Безуханова е приключила мениджмънт и медии в Англия и Швейцария, Сабина Гьошева – маркетинг в Англия, а Деница Бумбарова - " история на изкуството " в Нов български университет. Не умеят да рисуват, нямат визия от произвеждане. Но се интересуват от мода. " Той ни нахъса. Каза ни " Сега или в никакъв случай. Имате усет. Ще се справите ", спомня си Деница Бумбарова.

Роднинският дамски екип си разпределя дилемите и стартира с обзор на купища фотоси в интернет. " Идеята за каишката за първия модел By FAR да вземем за пример се ражда от фотография на огърлица, а за токчето - от фотография на винтидж обувка ", споделя Деница Бумбарова.

Made by Peshtera

Фотограф: Избират за сътрудник компания " Ингилиз – 2009 " в Пещера и отработват механизма на съдействие. Когато са наясно с концепцията, илюстраторката Криста Алексиева рисува модела. Единодушно утвърденият вид отива във фабриката, където стартира уточняване на цветове и форми, както и дали желаното е механически допустимо. " Понякога мострата става от раз, от време на време се преправя 5-6 пъти, до момента в който се получи изделието, което желаеме ", споделят дизайнерките.

Екипът разчита на фабриката в Пещера и като снабдител на висококачествени кожи от Италия. Често пртньорите от Пещера се пазарят от името на създателките на By FAR с снабдители на първични материали и аксесоари. " Обикалят талия и Турция, с цел да открият да вземем за пример токчето, което сме си харесали. тъй като знаят, че в случай че нашият бизнес не върви, и техният няма да върви ", изяснява Деница Бумбарова.

Екипът твърди, че деловите връзки с " Ингилиз – 2009 " са ексцентрични. " По предписание дизайнерите на обувки се срещат два пъти в годината със своите сътрудници. Нашата връзка е извънредно близка, чуваме се всеки ден, виждаме се постоянно. Хората са доста съществени и правилни. В началото имаха доста огромни подозрения в нас. Ние не знаехме какво е подметка даже, само че те ни помогнаха. Научиха ни и към момента ни учат ", споделя Деница Бумбарова. " Ние също ги учим ", добавя Сабина Гьошева. " Масовото произвеждане е на черни и по-евтини обувки. Партньорите ни настояват, че за тях е същинско наслаждение да създават нашите цветни By FAR. Понякога са шокирани от настояванията ни, само че към този момент посрещат всичко с комизъм ", отбелязва още Деница Бумбарова.

Доставчик на суровина за обувките By FAR е и софийски склад, където се съхраняват отпадъчни количества от естествени и екокожи от Испания и Италия. " Харесва ни концепцията да даваме нов живот на кожата, като използваме отпадъчен материал. Понякога вършим лимитирани серии от 10 или 20 чифта да вземем за пример ", изяснява Сабина Гьошева.

Твърдо без твърди материали

Фотограф: Надежда Чипева Производството стартира през януари 2016Обувките се складират, а екипът работи над тактиката си за маркетинг и продажби. На въпроса " къде ще продавате " отговаравсякъде ". И в случай че питащият се сепва " по какъв начин по този начин на всички места ", отговорът еА за какво да не може на всички места? "

Обувките By FAR са напълно от естествени материали, типичен, минималистични, изясняват създателките. " Традиционната обувка има доста твърди структури. Нашите са меки, без междинни материали. Това ги прави по-деликатни, по-бързо се изхабяват, само че са по-удобни, като част от теб. Постоянно твърдим, че обувката би трябвало да е като ръкавица ", споделя Валентина Безуханова.

Дизайнерките описват по какъв начин първоначално производителите в Пещера постоянно успявали " да мушнат нещо твърдо в обувката ", тъй като мислели, че има някаква неточност. Стигнало се до такава степен дамите да разпорят една обувка, с цел да извадят твърдото й наличие и да кажат по този начин твърдо: " Искаме да е по този начин. "

юни 2016. Няколко седмици по-късно By FAR се появяват в магазина в Лондон на Марина Гергова – основател на стилната Marina London. " Писахме й, представихме моделите си и тя се съгласи да вземе наши обувки. За два месеца продадохме към 130 чифта и бяхме на второ място по продажби измежду всички марки в магазина ", споделя Валентина Безуханова.

От юни до октомври компанията продава първите 3000 чифта. Следва ново произвеждане в Пещера и зареждане със 7000 чифта. Модни издания като Vogue и Elle виждат обувките на дамския екип.

" Не робуваме на максимата ден година храни. Нещата в сектора са непредвидими. Пуснахме ботушите за зимния сезон три месеца по-късно, закъсняхме съществено и мислехме, че нищо няма да продадем. Но всичко се разпродаде и даже направихме още две поръчки за ботуши към фабриката в Пещера. Това си беше същински феномен ", споделя Сабина Гьошева.

Светът е огромен

Фотограф: Надежда Чипева Цената на чифт обувки е сред 250 и 390 евро (за ботуши). Фирмата продава в 35 магазина, само че единствено във висок клас обекти зад граница – във Франция, Съединени американски щати, Англия, Белгия, Испания, Австралия, Русия, Украйна, Дубай. Instagram е най-важният канал за връзки с клиенти, почитатели, блогъри от целия свят. Седмицитев Париж и Ню орк, които екипът посещава, са също част от аргументите за отскока на компанията.

" Нашите цени са занижени, те са с 20% по-ниски от нужното. Работим с марж от 200%, който е най-малък за тази промишленост. Но за нас е значимо да се разпространяваме допустимо най-вече ", споделя Сабина Гьошева. И прибавя, че в страната към този момент няма интерес By FAR. Плахият опит на екипа да продава в софийски бутик приключил безуспешно. ", които могат да си разрешат обувки от класа на By FARискат позната марка, а ние сме нови на пазара. Тенденцията в света обаче и качество, тъй като им е " пристигнало до гуша " от марки ", твърди Деница Бумбарова

За By FAR работят още трима заети с изключение на създателките. Екипът е аутсорсвал услуги на двама IT експерти, на Instagram управител в Испания и на PR организация в Съединени американски щати.

Сега дизайнерките създават личната си сбирка за сезон пролет - лято 2018, както и модели взаимно с английската верига Whistles за есенната линия 2017-2018. Казват, че имат доста запитвания за кобрандинг и за сбирки в дребни серии.

Следващата цел е произвеждане на чанти бижута By FAR. Планират през октомври да са подготвени с типичен модели чанти, които щДимитровград.

Досега са вложили към 1 милион лв. - лични средства на трите фамилии. За 2016 регистрира 750 хиляди лв. доходи. Бизнесът с обувки към този момент се самоиздържа, а задачата е до януари-февруари 2018 година върната, споделя Сабина Гьошева.Q&A

Какво отличава вашите обувки?

- Деница Бумбарова: Те са по-минималистични, семпли, носят винтидж чувство, само че са микс сред винтидж и актуалност. Не се ограничаваме в моделите. Ако решим да създадем нещо по-странно, вършим го.

- Сабина Гьошева: Не обичаме сезонността. Това са типичен обувки, меки и фини, които носят приятност и човек може да ги обува, до момента в който не ги спука от носене. Получаваме писма от клиентки, които споделят, че избират удобството пред дълготрайността.

- Валентина Безуханова: Те са секси, носят френски изискан и са композиция от разнообразни стилове.

С какво не вършиме компромис?

- Сабина Гьошева: С усета. С имиджа. Трябва да можеш да теглиш чертата и да не се изкушаваш с продажби в непрестижен магазин. Да кажеш " не " на огромна поръчка, с цел да си извънреден.

Какво ви оказва помощ?

- Сабина Гьошева: Не се отхвърляме. Няма значение, че някой ни отхвърля. Целенасочени сме. Успешното показване на марката се дължи ненапълно и на шанс. Но и на още нещо. Имаме идея, която не се е трансформирала. Знаем какво желаеме да създадем, за кого го вършим, в какви магазини желаеме да продаваме, с каква атмосфера. Знаем кои блогъри, списания, известни персони са значими за марката. Подреждаме всичко едно по едно. Като пъзел. Нямаме комплекси, даже афишираме това, че сме от България. Но и никой не ни е дискредитирал до момента за това, че сме от България.

- Валентина Безуханова: Разбрахме, че в този бизнес би трябвало доста бързо да реагираш. Няма ден, няма нощ. Бяхме не запомнили да вземем за пример да доставим на една стилистка обувките и се наложи незабавно наш човек да се качи на самолета за Лондон.

- Деница Бумбарова: Не ни е боязън от неуспех, вършим това, което желаеме. Разбрахме, че няма потребност човек самичък да си слага спънки. Че не е нужно да си безусловно художник, с цел да правиш мода. Не бива да се страхуваш единствено тъй като си в България и тъй като не си приключил художествената академия или родителите ти не са в този отрасъл. Ако си добър в нещо, би трябвало да го гониш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР