Събеседници:Борислав Сандов, бивш министър на околната страна и водитеНикола Генов,

...
Събеседници:Борислав Сандов, бивш министър на околната страна и водитеНикола Генов,
Коментари Харесай

Малкото е повече – доверие в биоземеделието


Събеседници:
Борислав Сандов, някогашен министър на околната страна и водите
Никола Генов, ръководител на кооперация " Хранкооп - София "
Стоилко Апостолов, шеф на фондация за биологично земеделие " Биоселена "
Франсиско Палма, президент на Асоциацията на фермерите Baixo Alentejo, Португалия (продукция на Radio Renascensa)

Как се усеща дребният биопроизводител в сегашната действителност? Какви са компликациите и перипетиите, пред които са изправени фермерите? Как земеделието е обвързвано с огромните въпроси за климата и бъдещето на Земята и за какво е значимо да мислим за добруването в земеделието? Каква е политиката на Европейски Съюз в тази тенденция и нужна ли е по-голяма самостоятелност на земеделските производители, с цел да обезпечат пaзари на локално равнище? Нужна ли е по-добра съгласуваност сред националните и европейските правила?

Мнението на Борислав Сандов , някогашен министър на околната страна и водите: " Онова, което сега генерира огромно напрежение измежду представителите на земеделския отрасъл в Европа, включително и в България, е в действителност неналичието на действителна промяна в общата селскостопанска политика, нещо, за което приканват както самите фермери, по този начин и голям брой публични организации. Имаше задоволително научни учредения да считаме, че би трябвало друг метод, а още повече с присъединението на страни от Източна Европа, включително България и Румъния, се видяха голям брой условия, които са бюрократични, и раздаването на пари на калпак, което основава един спомагателен вкус в избрани представители на земевладелската сфера. Защото доста ясно би трябвало да разграничаваме земеделците от земевладелците, т.е., за сметка на дребните, междинните, фамилните фермери, които нямат този потенциал от адвокати, счетоводители. "

Ембед код:

Никола Генов , ръководител на кооперация " Хранкооп - София ": " Както споделяме ние, дребното е повече. 100 ферми по 10 декара са 1000 декара. Тези 100 ферми ще произведат 10 пъти или даже повече, в сравнение с един фермер, който обработва 1000 декара, който ще създаде зърно, царевица, един артикул единствено. Тези 100 ферми ще са произвели в действителност освен храна, те ще са произвели работна ръка, непоклатимост в местата, където са, ще са подобрили почвите, ще са отгледали много други растителни типове към тях, тъй като дребните ферми се грижат за цялата екосистема към тях. Ще имат пчели, ще имат домашни животни и по този начин нататък. Така че в действителност на единица повърхност доста повече изгода има, когато има повече дребни стопани. "

Стоилко Апостолов , шеф на фондация за биологично земеделие " Биоселена ", обобщава обстановката по този начин: " Качеството на продукцията, в случай че приемем, че Европейски Съюз има най-строгите стандарти за произвеждане на храни и от ден на ден се вкарват нови и нови условия, екологични и по този начин нататък, тъй като ние нямаме втори късмет, нямаме втора планета и рано и късно тези ограничения ще станат доста по- фрапантни, в сравнение с са в този момент. Фермерите ще би трябвало да се преценяват с доста повече условия, в сравнение с имаме сега, доста повече зелени условия, тъй че ние би трябвало да създадем работещия модел, тай като останалата част на света нормално се въодушевява и копира от Европейски Съюз. Мога да ви дам образец за биопроизводството. С сътрудниците, когато се събираме на международен конгрес на биопроизводителите, в това число от Съединени американски щати, от развити страни, са извънредно стимулирани от това, което прави Европейски Съюз и доста постоянно дават образец, когато са се върнали в техните страни. Ето вижте, какво прави европейската комисия за биоземеделието, апелирам направете го и при нас. Европа е водеща, водач е сега в биоземеделието и в екологичните политики, в региона на земеделието. Тази упоритост би трябвало да продължи, а не да се отстъпва обратно. "



Подкастите от поредицата " Какво може Европа? " са наличие, предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР