Събарянето на статуята на местен благотворител - търговец на роби

...
Събарянето на статуята на местен благотворител - търговец на роби
Коментари Харесай

Бански предложи идея за паметник на роботърговеца от Бристол

Събарянето на статуята на локален благотворител - търговец на плебеи от XVII век - в британския пристанищен град Бристол и провокира противоположни реакции. Едни го приветстваха като цивилен акт на правдивост, поради импералистичното минало на Англия, който даже е доста просрочен. Други го осъдиха като безчинство, вандализъм и незаконно действие.

Сега Банкси - една от най-влиятелните фигури на Бристол и световната просвета предлага нов метод за експозиция на статуята на Едуард Колстън, с който упорито криещият самоличността си уличен художник улавя цялата драма и на двете страни в дебата.

В фрагменти, предавани по целия свят, протестиращи срещу расизма и участници в световното придвижване Black Lives Matter, събориха статуята в неделя, 7 юни, и я хвърлиха в водата на пристанището на Бристол.

" Ето една концепция, по какъв начин да създадем по този начин, че да останат удовлетворени и тези, на които статуята на Колстън ще им липсва, и тези, на които няма “, написа Банкси в Инстаграм.

" Изтегляме го от водата, връщаме го на постамента, с въжето към врата му и поръчваме няколко бронзови фигури на протестиращи в натурален растеж, които да го дърпат надолу. Всички ще са щастливи. Един хубав ден ще остане запаметен ". 

Идеята е чудесна, също така тя е използвана и на други места по света, където има противоречиви монументи и разграничено публичното мнение. За по-малко от 24 часа постът на най-прочутия неизвестен художник е харесан от съвсем 1.5 млилиона души. 

Едуард Колстън (1636-1713) е бил член на Народното събрание, приет човеколюбец, донор на огромни суми за благотворителни дела в поддръжка на своите религиозни и политически възгледи, изключително в родния си град Бристол, спечелил множеството от парите си с търговия с плебеи. 

Към края на ХХ век публичното мнение за Колстън стартира да се трансформира,  имиджът му е очернен от участието му в управителния орган на Кралската африканска компания, която извлича огромни облаги от търговията с африкански плебеи. Независимо от това няколко улици и здания в града не престават да носят неговото име, а до преди няколко дни имаше и монумент, издигнат през 1890 г. 

Банкси изрази поддръжката си за митингите против расизма и на 6 юни, с предходната си обява в Инстаграм. В нея той изяснява, че расизмът е проблем, основан от белите, който би трябвало да бъде позволен от тях. Постът беше илюстриран с изображение на черна фигура и свещ, която подпалва американско знаме.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР