са неизбежни през лятото. А с тях идва и дискомфорта

...
са неизбежни през лятото. А с тях идва и дискомфорта
Коментари Харесай

Сърбеж в скалпа? Как да се справите с проблема

са неизбежни през лятото. А с тях идва и дискомфорта и сърбежа. Разбира се, това не е наложително, само че не можем и да кажем, ч е не се случва.

Спокойно - надали имате въшки. Истинската причина за вашия сърбеж надали е чак толкоз сериозна. Пърхотът и гъбичките, да вземем за пример, са постоянно срещани положения, които могат да бъдат позволени с верния шампоан или даже лекарство без рецепта.

Въпреки това същестуват аргументи, които може да са малко по-сериозни като алергични реакции и въшки. Те изискват и професионална помощ, с цел да можете да се отървете от тях изцяло.

При мощен сърбеж, експертите съвестват да се въздържаме от почесване, тъй като то може да утежни казуса. Но без значение от неговото естество, същестуват ефикасни способи за справяне с това неприятно положение. Ето кои са най-честите аргументи за сърбеж на скапла и по какъв начин да ги преборим.

Пърхот

Пърхотът съставлява бели прашинки или люспи и сърбеж по цялата глава. За появяването му има три основни аргументи: лоен скалп (не сух), струпване на мъртва кожа или стилизиращи артикули или гъбична зараза, наречена Malassezia.

Енергичното масажиране на шампоан в скалпа може да повдигне натрупването на артикул, само че в случай че лющенето продължава, използвайте шампоан, съдържащ цинк или салицилова киселина, който третира гъбички, натрупвания и омазняване. Ако към момента ли ви сърби след няколко седмици може да се наложи да посетите кожен лекар, с цел да видите дали казусът не е по-сериозен.

Алергична реакция

Целият скалп ви сърби и е или изсъхнал, или прекомерно лоен. Косата ви постоянно получава раздразнения, когато ѝ нанесете доста артикули. Съставките в някои артикули за коса могат да провокират алергична реакция. Алергенът постоянно е мирис или овлажняващ сътрудник, наименуван пропилен гликол (PG).

Спрете да употребявате тези артикули за една седмица. Ако раздразнението изчезне, заменете ги с варианти без аромати или PG. Високите температури от уреди за оформяне като сешоари, преси и маши също могат да изсушат скалпа и да причинят сърбеж, тъй че не ги използвайте на оптимални градуси. Професионалистите поучават да опитате втриване на зехтин, тъй като той в действителност мже да реши казуса ви.

Въшки

Въшките основават чувство за сърбеж по цялата ви глава. Може да видите яйцата на паразитите по дължината на косъма си (изглеждат като оризови зърна). Въшките могат да се предадат при контакт с някой, който ги има, или от шерване на неща, които засегнатият е употребявал, като шапка, гребен или четка. Чето се случва и децата да ни донесат въшки от детската градина, училищети или даже детския лагер.

Шампоаните с перметрин нормално се употребяват за лекуване на това положение. Въпреки че можете да го намерите без рецепта, може и да ви се наложи да получите такава, изключително в случай че казусът е доста сериозен.

Краста

Състоянието предизвиква в действителност мощен и непоносим сърбеж. Крастата се предизвиква от дребни акари, които се забиват в скалпа ви. Не е доста постоянно срещано, само че хората, които изпадат в това положение, нормално са имали непосредствен контакт с някой различен с краста. Те може неотдавна да са отседнали в мотел или хотел, който е бил инфектиран.

Тук няма подозрение, че би трябвало да посетите кожен лекар. Леченията без рецепта също могат да оказват помощ. Подобно на въшките, крастата се лекува с перметрин.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР