са били приключени проверките по 10 случая на съмнения за

...
са били приключени проверките по 10 случая на съмнения за
Коментари Харесай

Злоупотреби за над 30 млн. евро по европроекти у нас разкри ОЛАФ

са били завършени инспекциите по 10 случая на подозрения за корист с европейски средства у нас, като по шест случая са издадени рекомендации за по-нататъшни дейности.

Измами с лозя

ОЛАФ са открили, че доста от служащите по плана не са били назначени с трудов контракт, а основният реализатор е завишил изкуствено разноските за работите, част от които фактически са били осъществени от локални служащи, наети от подизпълнители на по-ниски разноски. Установено е още, че на по-късен стадий стопански оператор в друга страна - членка е върнала част от фактурираните от основния реализатор суми. Вероятно става дума за пране на пари. ОЛАФ предлага възобновяване на половин милион евро.

Къщи за посетители

Приключило е следствието за построяването на 377 къщи за посетители у нас. ОЛАФ предлага възобновяване на 23 милиона евро на Европейската комисия. Къщите за посетители обаче не са били употребявани по предопределение, а за персонална приложимост, показват в отчета си от ОЛАФ.

Европейската работа за битка с измамите разкри голям брой нередности и повишени цени при скица, финансирана по европейския Фонд за гарантиране на земеделието у нас. Целта на Фонда е да разпространява селскостопански артикули като виновност, спиртни питиета, череши и млечни артикули в Европейски Съюз и отвън блока. Става дума за 11 стратегии, които са подписани с една и съща компания със седалище в Гърция. Процедурите за възлагане на публични поръчки за избор на реализатор за 11-те стратегии се отклонява доста от условията за спортна процедура.

Схеми със залесявания

Приключило е дело и за корист със средства, които е трябвало да се употребяват за залесяване. Установени са нередности в трите съществени действия по плана. Събраните доказателства разкриха, че залесените земя в България е била по-малка от площта, оповестена от бенефициента. НЯкои от земите са били частни парцели или ерозирани дерета и не са претендирали залесяване. Според документите по плана обаче е обещано заявление за финансиране на цялата повърхност, което значи, че са поискани пари за области, които в никакъв случай не са виждали сянката на дърво. Разследването разкри и допустима машинация свързани с декларирането на дейностите по поддръжка. При множеството нямаше забележими следи от поддръжка от площта на плана през 5-годишен интервал, макар заявления за противното.

ОЛАФ предлага цялостното възобновяване на сумата от 180 хиляди евро, получени по програмата и насочи рекомендация към националните органи за формиране на произвеждане.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР