S23 Ultra на Samsung има една от най-добрите камери, но

...
S23 Ultra на Samsung има една от най-добрите камери, но
Коментари Харесай

Сравнение на камерите на iPhone 15 Pro Max и Samsung Galaxy S23 Ultra

S23 Ultra на Samsung има една от най-хубавите камери, само че по какъв начин се оправя с неведнъж усъвършенстваната система от камери на Apple? От XDA тестваха камерите на двата флагмана.....

Емил Василев преди 2 минути 3 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 15:39 | 03.10.2023

Излезе описът със 120 смарт телефона на Xiaomi, Redmi и Poco, които ще получат MIUI 15

ТелефониСветослав Димитров - 10:58 | 04.10.2023

Мъж открадна 3000 литра гориво посредством Bluetooth на смарт телефона

IT НовиниДаниел Десподов - 9:42 | 03.10.2023

Митичният основател на биткойна Сатоши Накамото разгласява първия си пост за миналите 5 години

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Всяка есен на пазара се появяват новите iPhone-и и всяка есен наложително се прави съпоставяне сред тях и серията Galaxy S на Samsung. Това са двете най-високопрофилни серии флагмански телефони на пазара с най-широка световна наличност и за множеството хора, които влизат в магазин в търсене на нов флагмански телефон, двете варианти ще бъдат iPhone 15 Pro Max и Samsung Galaxy S23 Ultra.

И защото камерите на смарт телефоните стават все по-добри и по-добри – и евентуално това е най-голямата причина хората да се насочат към тези Ultra/Pro Max устройства – напълно естествено е да разгледаме в действителност от близко камерите на тези две устройства от най-голям клас. От XDA направиха това съпоставяне сред камерите на двата смарт телефона.

Основна камера

iPhone 15 Pro Max разполага със същият датчик Sony IMX803, с който е екипиран iPhone 14 Pro Max, само че той получава нов ISP и конвейер за обработка на изображения. Въпреки, че към момента е 48МР камера, iPhone 15 Pro Max към този момент ще прави две фотоси при всяко натискане на копчето за фотография: 48МР фотография с цялостна разграничителна дарба и 12МР фотография след което ще комбинира двете изображения за 24МР изходно извънредно изображение. Този развой е много друг от този при други смарт телефони, в това число Galaxy S23 Ultra, които снимат или в цялостна резолюция, или в двоен формат. За камерата на S23 Ultra Samsung вкара независимо създаден 200MP датчик за изображения, който снима най-вече фотоси вид „ 9 в 1 “.

Размерите на двата датчика за изображения са съвсем идентични – 1/1,28 инча за iPhone и 1/1,3 инча за Samsung, само че S23 Ultra има по-бърза бленда f/1,7 спрямо f/1,8 на iPhone. Нека да разгледаме първото изображение, снимано от специалистите на XDA.

Двете изображения демонстрират разликата в науката за цветовете сред Apple и Samsung, която датира от години. Снимката на iPhone 15 Pro Max е по-топла и пресъздава малко по-реалистично тоновете на кожата на специалистите от XDA, изключително в случай че увеличим лицето на мъжът в напред във времето, текстурата на кожата му просто наподобява малко по-„ същинска “ от фотографията на Samsung. Ще забележите също по този начин, че светлините са по-добре експонирани в фотографията с iPhone, в сравнение с в фотографията на Samsung.

100% изрязване: Изображението на iPhone е по-голямо заради изхода от 24MP по отношение на 12MP на Samsung. Ако разгледаме други елементи на фрагмента, изображението на iPhone е малко по-остро и демонстрира по-силно боке във фона.

В фотографията на Samsung няма безусловно нищо неприятно – тя към момента наподобява добре, само че изображението на iPhone е малко по-добро във всички дребни области, които имат значение. Сега дано преминем към по-предизвикателни условия на осветление: снимане против задна светлина с доста сенки.

И на двете фотоси устройствата се оправят добре с динамичния диапазон, експонират сцената покрай прозореца, без да прегарят светлините и поддържат сенчестата част на стаята на нужното равнище на мрачевина. Отново, изображението на iPhone е по-добро отражение на действителното осветяване, а в случай че се приближим и погледнем през прозореца, можем да забележим, че изображението на iPhone експонира малко по-добре и постройката насреща.

При прекосяване към изображения при слаба светлина историята е същата: фотографията на iPhone просто има малко по-добра експозиция от фотографията на Galaxy S23 Ultra. Въпреки това, фотографията на S23 Ultra е малко по-остра и с по-малко звук евентуално заради съществуването на повече пиксели за основаване на фотография в двоен формат.

Ако разгледаме още една извадка, експозицията на iPhone още веднъж е ясно по-добра от тази на Galaxy S23 Ultra, който има податливост да улавя прекалено много светлина.

Обектив и зуум

В тази категория нямаше да има съревнование през миналите години, защото през последните 3 години смарт телефоните Galaxy S Ultra имаха най-гъвкавата система за мащабиране, до момента в който камерите в iPhone бяха в най-хубавия случай междинни в това отношение, само че iPhone 15 Pro Max се снабдява с нов обектив с 5-кратно нарастване, който употребява технология, сходна на перископна леща. Въпреки това, това към момента няма да е най-прякото съпоставяне, тъй като новият iPhone има единствено един 5Х обектив, до момента в който Samsung има композиция от 3Х и 10Х.

Първият набор от фотоси на фотограф, който държи същински телефото обектив, употребява новото 5-кратно нарастване на iPhone против 10-кратното нарастване на Samsung, заради което последното е с по-тясна рамка. Можем да забележим, че 5-кратното нарастване на iPhone е огромно усъвършенстване спрямо предходните фотоси с нарастване на iPhone, като основава малко по-естествено боке, само че към момента не може да се съпоставя с 10-кратния обектив на S23 Ultra. Ако наберем действителния размер, можем ясно да забележим, че 10Х фотографията на Samsung към момента е по-остра от 5Х фотографията на Apple.

В идващия набор от фотоси iPhone дейно направи цифрово нарастване против оптичното нарастване на Samsung. Резултатите са почти такива, каквито очаквате, с ясна победа в интерес на S23 Ultra.

Сега прекосяваме към противоположния тест, при който цифровото нарастване на Samsung се опълчва на оптичното нарастване на iPhone. По-долу е изображението с 5-кратно нарастване. Очевидно iPhone го е снимал с вградения си 5Х обектив, само че S23 Ultra би трябвало да употребява цифрово изрязване от 3Х телеобектив. Като се имат поради събитията, фотографията на S23 Ultra не е неприятна, само че изображението на iPhone явно е победител.

По принцип е невероятно да се направи „ обективен “ тест за непосредствено нарастване, защото смарт телефоните имат разнообразни диапазони на оптично нарастване, само че това, че S23 Ultra има два оптични обектива за 3Х и 10Х, му дава по-голяма еластичност и в последна сметка S23 Ultra евентуално ще завоюва всяко съпоставяне на нарастването като се изключи 5Х.

Портрети

Един от проблемите на iPhone 15 Pro Max с един обектив с 5-кратно нарастване е, че фокусното му разстояние от 120 милиметра е прекомерно огромно за фотоси в портретен режим, тъй че за първи път от години портретният режим на iPhone се снима с главната камера, с изрязване в датчика. Междувременно Galaxy S23 Ultra може да употребява вградения си 3Х телеобектив за портрети.

Разпознаването на ръбовете (фалшивото боке, основано към обекта) е малко по-добро при iPhone – в случай че се вгледате деликатно, можете да видите, че S23 Ultra прави дребни неточности към косата на този мъж, само че защото S23 Ultra снима със специфичен обектив, той има по-остри елементи от iPhone, който тук прави доста цифрово увеличение/изрязване.

В фотографията на Galaxy S23 Ultra има и по-добра компресия на фона, защото снимането се прави с същински телефото обектив. Samsung печели този кръг. Следващият ход на Apple, с цел да сътвори в действителност добре развита система от камери, е да сложи 4 камери в идващия си флагман (може би слуховете за Ultra?) с късо и дълго нарастване.

Ултраширокоъгълна

iPhone 15 Pro Max и Galaxy S23 Ultra не направиха промени в своите ултраширокоъгълни камери, като употребяват хардуер от последните няколко генерации, само че доста усъвършенстваната обработка на изображенията на Apple се вижда във всички фотоси по-долу, със видимо по-добра експозиция.

При слаба светлина решението на iPhone да резервира фотографията по-тъмна, вместо решението на Galaxy S23 Ultra да се пробва изкуствено да вкара светлина докара до фрапантно разнообразни фотоси. Въпреки, че на пръв взор изображението на Galaxy S23 Ultra може да е по-подходящо за Instagram, изображението на iPhone резервира доста повече елементи, в случай че се вгледате деликатно.

Селфи камера

Тук селфи камерата на iPhone е наедно с тази на Galaxy S23 Ultra, като основава положителни цветове, динамичен обсег и тонове на кожата.

Селфи камерите на Galaxy S23 Ultra са известни с това, че се пробват прекалено много да прибавят филтри за хубост, и въпреки че южнокорейският софтуерен колос понижи това начинание, старите привички умират мъчно.

Видео

По-долу може да видите видеоклипове, снимани от двата смарт телефона в естествен режим и в режим на портретно видео. Тук безапелационен победител е iPhone, който е кралят на видеокамерите от десетилетие и към момента държи короната. Видео опциите на Galaxy S23 Ultra са доста положителни и са измежду най-хубавите в Android, само че комбинацията от стабилизация и конфигурация на осветлението и експозицията в действително време на Apple е несравнима в мобилното пространство.

И по този начин, кой смарт телефон има по-добра камера?

Galaxy S23 Ultra печели безапелационно единствено в две категории: портрет и фотоси със зуум. Иначе iPhone 15 Pro Max печели във всяка друга област, в това число всички съществени режими като съществена камера, селфита и видео. Новата 24МР обработка и обективът за нарастване се комбинират, с цел да повдигнат мобилната снимка в iPhone с няколко равнища нагоре.

Камерата на Samsung към момента е доста способна, само че iPhone 15 Pro Max е малко по-напред. Добрата вест за Samsung e, че до излизането на S24 Ultra на пазара остават единствено два месеца. Ще забележим дали тогава Samsung ще успее да настигне или надмине iPhone 15 Pro Max.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР