С взаимни реверанси и обещания за нова ера в отношенията

...
С взаимни реверанси и обещания за нова ера в отношенията
Коментари Харесай

Нова глава в отношенията, Гърция ще отваря пътя на Китай към ЕС

С взаимни реверанси и обещания за ”нова епоха ” в връзките завърши формалната аудиенция на китайския президент Си Дзинпин в Гърция.
На конференция след среща с китайския водач министър председателят Кириакос Мицотакис съобщи, че е изразил благодарността на Гърция към Пекин по отношение на китайските вложения по време на рецесията. Сега съдействието се уголемява с 16 държавни и бизнес съглашения, добави Мицотакис.

" Нашата цел е Пирея да се трансформира в център и едно от най-големите пристанища освен в Средиземно море, само че и в Европа ", разгласи той. Китайската компания Cosco е мажоритарен притежател на пристанището, което съставлява най-голямата китайска инвестиция в Гърция. Наскоро Cosco утвърди нов проект за вложения, който ще включва създаване на нов карго терминал.

Мицотакис е " изключително удовлетворен " от оценката на Китай за значимостта на геостратегическата позиция на Гърция. Според него отварянето на китайски банки в Гърция ще улесни китайските вложения.

Гръцкият министър председател заяви, че ще посети Китай през април за присъединяване в самодейността " 17+1 ". Той счита, че Атина доста ще завоюва от отварянето на китайския пазар.

Китайският водач от своя страна съобщи, че Гърция и Китай са поели по пътя на промените и на икономическото развиване. " Искаме и двете страни да поддържат високото ниво на двустранни връзки ", сподели той.

По думите на Си Дзинпин, Гърция и Китай са " естествени съдружници " в самодейността " Един пояс - веднъж ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР