С взаимни обиди и нападки откриха парламентарната сесия след великденската

...
С взаимни обиди и нападки откриха парламентарната сесия след великденската
Коментари Харесай

Спорове и скандали за Украйна в първия работен ден на депутатите след ваканцията

С взаимни обиди и нападки откриха парламентарната сесия след великденската си почивка депутатите. Темата дали България да даде военно-техническа помощ за Украйна се трансформира в сцена на политически словесни конфликти още преди плануваното за през днешния ден следобяд изключително съвещание, отдадено особено на този въпрос.

По стратегия на него ще бъдат разисквани три плана - на " Продължаваме Промяната ", на " Демократична България " и на ГЕРБ-СДС. Във импортираното в Народното събрание проекторешение на " Продължаваме Промяната " е записано оказване на техническа помощ на Украйна за защитни цели, както и филантропична, и финансова. Предвижда се помощта да бъде съгласно потребностите на украинската страна и съгласно нашите благоприятни условия. В поддръжка на украинските жители, бягащи от войната, да бъдат взети законодателни и организационни ограничения за възстановяване на потенциала за приемане и опциите за консолидиране до трайното им завръщане в Украйна, е заложено в плана. 

Проектът на " Демократична България " също планува Народното събрание да разпореди на Министерския съвет да окаже военнотехническа помощ. 

Правителството да се включи в общите старания и да даде военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат съществени отбранителни платформи и въоръжения, оферират от ГЕРБ-СДС. В същото време Министерският съвет да стартира диалози със съдружниците ни от НАТО и Европейски Съюз за заместващ и подсилващ потенциал на отбранителните ни качества, е записано в текста.

Появата на писмо от президента Зеленски с съответните претенции на Украйна, изпратено от украинския дипломат у нас в Народното събрание, обаче, разпали пристрастеностите. С него Украйна желае публично от България ремонт на военна техника и филантропична помощ, като в текста не се показва изпращането на оръжия. 

В писмото се показва молба за даване на следната помощ:
продължение на поддръжката за участие на Украйна в Европейския съюз;помощ за украинските жители, бягащи от войната;осигуряване на опция за изнасяне на украинското зърно във Варна;засилване на енергийното съдействие, в частност доставки на електрическа енергия от Украйна и естествен газ;ремонтна активност на украинска военна техника във военните предприятия на България;продължаване на доставките на филантропична помощ, в частност медикаменти, облекла, хранителни артикули. 
" Срамота е непозната страна да потушава напрежението в ръководещата коалиция ", съобщи Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

" Нека да не ограничаваме тази поддръжка, тъй като Украйна може да има потребност в този момент единствено от ремонт, само че на следващия ден може да има потребност от муниции ", съобщи Атанас Славов от " Демократична България ".

" Страната към този момент не се ръководи от българско държавно управление, а от екстремистка формация ", съобщи ръководителят на ПГ на " Възраждане " Костадин Костадинов. 

" Защо в България по този начин настървено дали да доставяме оръжие или не, вместо да търсим друга роля - имаме и престижа, и капацитета, да сме част от един различен, по-висок диалог за търсене на мостове и пътища за излизане от спора ", съобщи зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев.

" Днес сме изправени пред въпроса - от коя страна на историята стоим? Ще сведем ли глава пред рекетьора, агресора? Или ще се заявим като водач на Балканите? Уважаеми съдружни сътрудници, време е да понижим алените линии и извиването на ръце и да продължим смяната. Нека не забравяме защо ни пратиха хората тук. Да не забравяме, че ние сме един тим. Уважаеми сътрудници от ГЕРБ и Движение за права и свободи, до момента не бяхте градивна съпротива ", заяви председателят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров. 

" Вие, уважаеми дами и господа, ръководещо болшинство, се провалихте. Вие не можете и го доказахте. Вие нямата право към този момент да се упражнявате върху българския народ, до момента в който вашите представители в изпълнителната власт крадат като за последно. Дори президентът Радев ви назова шарлатани! Мисля да запитвам Радев какво мисли за думата - мародери. Това са хора, които употребяват войната, с цел да плячкосват. Онези, родени под юмрука, употребяват войната, с цел да крадат. Ние от ГЕРБ ще се готвим за избори ", съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

" Задкулисието завладя властта. Това държавно управление и този кабинет към днешна дата могат да получат следната оценка - най-слабият кабинет от края на комунизма. Това държавни управления наподобява на клуб по ползи, а не на държавно управление ", съобщи ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР