С втора награда в направлението Идеи за научни и технически

...
С втора награда в направлението Идеи за научни и технически
Коментари Харесай

Габриела Георгиева - между Космоса, рисуването и музиката 

С втора премия в направлението " Идеи за научни и механически опити " от XXI народен конкурс „ Космосът - настояще и бъдеще на човечеството “ се завърна старозагорската ученичка Габриела Георгиева . Тя е осмокласничка отстрани " Математика и информатика ", в Профилираната природо-математическа гимназия " Гео Милев ".

В състезанието, който се провежда от Фондация „ Еврика “, Габи попада посредством ръководителката си Надя Кискинова, която води клуба по астрономия за фенове в Националната астрономическа обсерватория с планетариум " Юрий Гагарин " в Стара Загора. От Града на липите в състезанието имало още един участник, който също е награден, само че в друга категория.
За състезанието 14-годишното момиче създава отчет " Слънцето и слънчевите цикли ". Споделя, че ползата й към Космоса и всичко, обвързвано с него, е още от трети клас. " Когато приключих 4-ти клас започнах да вървя при госпожа Кискинова в обсерваторията ", изяснява Габи. Питам я по какъв начин са реагирали съучениците и учителите на триумфа й с тази премия, а тя ми изяснява, че в настоящето учебно заведение даже не знаят за присъединяване й. Защото когато се присъединила в състезанието, била в 7-и клас и… " по-късно бях кандидат-гимназист ".
Иначе образователните предмети, които доставят наслаждение на извънредно скромната Габи са информатиката и изобразителното изкуство. Освен астрономията има и други занимания - " да рисувам разнообразни неща и да композирам лична музика ".да рисувам разнообразни неща и да композирам лична музика ".

Все още не е решила към каква специалност да се ориентира и какво да учи след гимназията. Разнородните й ползи обаче ще я изправят пред сложен избор. За астрономията ми споделя: " Да, за какво не, само че имам полза към изкуствата и осведомителните технологии и за специалност, обвързвана с Космоса, не мога да кажа към момента. " Но прецизира, че отново би взела участие в националния конкурс " Космосът - настояще и бъдеще на човечеството ".
Като всеки младеж Габриела обича музика, а обичаните й стилове музика са електро и напредничав хаус. Диджей Мартин Гарикс пък е обичаният й реализатор. 
Националният конкурс „ Космосът - настояще и бъдеще на човечеството “ на Фондация „ Еврика “ е годишен и се организира под патронажа на Георги Иванов, първия български космонавт. Той е включен в Националния календарен проект за извънучилищни действия на Министерството на образованието и науката и се поддържа от българските учени, работещи в региона на проучването и усвояването на Космоса. В 21-вото му издание тази година участваха 1316 възпитаници от 8 до 18 години с 1296 планове в пет тематични посоки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР