С встъпването във власт на редовното правителство Денков-Габриел международната програма

...
С встъпването във власт на редовното правителство Денков-Габриел международната програма
Коментари Харесай

Започна голямото изтласкване на Радев

С встъпването във власт на постоянното държавно управление " Денков-Габриел " интернационалната стратегия на президента Румен Радев мощно ще оредее. Държавният глава към този момент няма да съставлява България на съвещанията на Европейския съвет в Брюксел, където предпочиташе да върви той, вместо да изпраща служебния министър-председател. А през вчерашния ден държавното управление реши, че министър председателят Николай Денков ще управлява българската делегация в Срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в литовската столица Вилнюс. В делегацията са включени министърът на защитата Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел отбрани позицията на кабинета. " В обстановка, когато за първи път от две години, след пет избора имаме постоянно държавно управление, което се декларира като евроатлантическо, е редно да му се даде опция на форумите от подобен огромен формат да бъде водещо ", съобщи пред публицисти в Брюксел някогашната еврокомисарка. Така бе преустановен неофициалният сговор, настоящ от 2012-та, когато президент беше Росен Плевнелиев, в срещите на върха на НАТО да взе участие президентът.

Но и най-накрая България има министър председател, външен министър и министър на защитата, които работят в синхрон. Поуките от предходния съдружен кабинет бяха тежки и платени с огромно външнополитическо напрежение поради разнобоя, който цареше сред външния министър Теодора Генчовска, официално избор на " ИТН ", само че в действителност президентски кадър, и премиера Кирил Петков, които би трябвало да управляват и реализират външната политика. Тези проблеми станаха и обществено притежание поради ветото за Северна Македония и политическите решения, които България трябваше да вземе и в които се намеси и президентът с концепцията за включването на българите в македонската конституция. Това се трансформира в изискване за публично начало на договарянията на Скопие за участие в Европейски Съюз след привършване на мониторинга. Като се прибави и военният министър Стефан Янев, някогашен консултант на президента, за който силите на НАТО бяха " непознати войски ", а войната в Украйна - " лимитирана военна интервенция ", несъгласията се оказаха по-големи от каквото и да било единодушие.

Радев с македонския министър председател Зоран ЗаевСнимка: Government North Macedonia

Украйна в дневния ред

Още с първите си дейности постоянният кабинет съобщи ясна позиция, против която се съпротивляваха служебните кабинети на президента и самият Радев - че България ще окаже военна помощ на Украйна, като изпрати нов транш, и се включи в европейската самодейност за 1 милион муниции и снаряди за Киев. Потвърди го военният министър Тодор Тагарев след закрито съвещание на парламентарната Комисия по защита. Съвсем скоро България ще се причисли към съглашението, съобщи Тагарев, а ВМЗ-Сопот има късмет да получи европейско финансиране за нови поточни линии. Темата е и измежду разискваните от Мария Габриел в Брюксел и предстоящото сключване от българска страна на меморандум с Европейската организация по защита.

Това стана допустимо, откакто предишното лято Европейската комисия (EК) одобри механизма за подсилване на отбранителния индустриален потенциал на Европейски Съюз посредством отправяне на общи поръчки от страните членки за интервала 2022-2024 година За задачата от бюджета на Европейски Съюз бяха заделени €500 милиона. 

Инициативата на Европейски Съюз е за 155-милиметрови снаряди по натовски стандарти. Българските оръжейни фабрики създават 152, 122-милиметрови, само че има подготвеност да бъде уголемен потенциалът и да се модернизират предприятията. Войнството на президента освен се съпротивляваше, само че и препятстваше изпращането на боеприпаси за Украйна, както и опцията България да разшири и модернизира отбранителната си промишленост с помощ и средства от Европейски Съюз против производството на 155-милиметрови снаряди.  

Кабинетът на акад. Николай Денков пресече и други попълзновения на служебния си предходник, като изтегли от Народното събрание предлагането за всяка нова военна помощ за Украйна да има глоба на Народното събрание. То беше планувано в в допълнение съглашение сред Украйна и България, импортирано за ратификация от служебното държавно управление на Гълъб Донев. В същото време кабинетите на президента пренебрегнаха парламентарни решения за военна помощ за Украйна. " Това не е методът за преустановяване на спора. Виждате, че той ескалира, виждате, че носи големи опасности. Изтощава нашата стопанска система и обществени системи. Докато представлявах България в Съвета на Европейски Съюз устоях това състояние ”, сподели преди ден Радев поради позицията на кабинета.

Емилия МилчеваСнимка: privat

(Над)партийна фигура?

Президентът мъчно ще се помири с изтласкването от терена на ръководството, където беше стопанин през множеството време в последните 2 години. " Изземват му се властовите лостове, които беше поел през служебните държавни управления и назначенията в службите. Човек, който е бил на подобен вид властови връх няма по какъв начин да се помири с изритването. Няма по какъв начин да се съгласи да се прибере в президентството и да бъде онази надпартийна фигура, която да символизира единството на нацията ", разяснява по БНР политологът Георги Киряков.

Румен Радев няма да се откаже да показва своята мощ на незаобиколим фактор. Последното му изказване по отношение на Северна Македония, което още веднъж сътвори напрежение, го потвърждава. Заявявайки, че Северна Македония не е подготвена за начало на договарянията за еврочленство, президентът " посъветва "  Скопие да не прикрива с лобиране " неналичието на промени и дълбокото нарушение на човешките права ". Ако проруските му позиции за Украйна към този момент не са в положение да нанесат огромни вреди на репутацията на България като съдружник в НАТО, то в българо-македонските връзки всяко сходно изказване торпилира желанията за съгласие.

В ръцете на Радев ще бъде и назначението на дата за референдума на " Възраждане "  за опазване на българския лев (срещу еврото) - тъй като през юли на 49-ия парламент ще му се наложи да вземе позиция по подписката на партията. Той ще би трябвало да подпише - или да не подпише - и указа за новия основен прокурор, откакто Висшият правосъден съвет се разбърза да открие процедурата. Едва ли ще мине безболезнено и промяната на (неговите) шефове на служби. Ако кабинетът издържи до края на годината, такава е неизбежна.

А към този момент Радев може да се утеши с друга премия, откакто няма да пътува до Вилнюс. Като патрон на самодейността за 111-метровия стълб на Рожен, няма по какъв начин да не вдигне българския трибагреник от 1110 кв. м на 14 юли да се вее над Родопа планина. Заслужил го е - стотиците хиляди левове, дарени за оборудването от държавни компании, в това число и закъсалата БДЖ, са направени по време на служебната власт.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР