С всичко ценно в този свят трябва да положиш усилия.

...
С всичко ценно в този свят трябва да положиш усилия.
Коментари Харесай

Група Остава след 25 години на сцена: Музиката днес е различна

С всичко скъпо в този свят би трябвало да положиш старания. Няма по какъв начин всичко да ти е безплатно. Трябва доста да го желаеш. Говоря за това, което правиш - би трябвало да го гледаш и отгледаш. И в случай че може даже и да го предадеш на хората по някакъв готин метод. Това е смисълът да си актьор. Артистите са просто едни проводници. Аз по този начин го виждам. Не би трябвало единствено да се възхищаваме на международните образци. Трябва ние да се опитаме да дадем нещо от себе си. И в действителност да си го изстрадаме - да мислим всеки ден за него и да го работим. Няма по какъв начин да стане другояче ".
Това съобщи в изявление китаристът на група Остава Георги Георгиев. Една от най-успешните и обичани групи в България чества своя двадесет и пет годишен празник. Започнали през далечната 1991 година, група Остава се постанова, като една от главните музикални обединения у нас. БГНЕС се срещна с музикантите от групата, с цел да си поговори с тях за миналите 25 години концертен живот у нас, за пътя от Габрово до MTV.
" Събрахме се почти през 1991-ва година в град Габрово в техническия университет. Групата е основана от мен и от нашия басист Боян Петков. Малко по-късно си харесахме доста Свилен. Вероятно и той нас. Към края на следването ни се оформи съвсем крайния вид на групата. С излизането на първия ни албум " Пинг-понг " през 2000-та година пристигна и нашият барабанист Дани, както и вторият ни китарист Сашо. Свирихме няколко години без албум и без да знаем дали музиката ще заеме съществена част в живота на всеки един от нас. В един миг двамата със Свилен взехме същественото решение да се отдадем напълно на музиката ", показа китаристът на квинтета Жоро.

" С Жоро се сприятелихме и откакто се уволних от казармата се виждахме тук-таме. Споделих му, че имам някакви музикални хрумвания и му ги изсвирих. Той ми предложи да дойда в групата и по този начин към този момент двадесет и пет години ", добави вокалистът Свилен Ноев.
" Концертът във връзка двадесет и пет годишния ни празник ще бъде в Борисовата градина. Ще стартираме в 20 часа. За повече информация всички, които желаят да дойдат могат да ревизират страниците ни в обществените мрежи. Съпорт група ще са „ Мфортно диско”. Ние персонално ще свирим към два часа. Ще представим сет с песни от всичките ни албуми. Предполагам, че времето ще бъде ужасно, тъй че заповядайте ", сподели още Свилен.
" Колкото до това, че вършим концерта си в Борисовата градина, а не в зала „ Арена Армеец”, може би се дължи на обстоятелството, че желаеме да го създадем за тридесет и пет годишнината ни ", пошегува се Георги. " Фактически този развой с концерти в зала „ Армеец” на български реализатори е доста позитивен. Дай боже и ние да посвирим там някой ден ", добави китаристът.
Групата възнамерява да направи дребна серия от концерти в огромните градове, като финалният ще бъде в София. Обмисля се и опцията за изработката на документален филм за групата, както и написването на книга за квинтета от Габрово. Музикантите декларират, че това ще стане някой ден и показват обстоятелството, че се изисква време за съществени планове като филм. " Остава " не изключват и опцията за изяви зад граница. " Всъщност ние постоянно свирим зад граница Просто не вършим медийна реклама от това ", показа Александер Марбург, втори китарист на състава.
През годините групата печели редица награди. Награда на телевизия ММ за „ най-хубава рок-алтернативна ария на 2001 година “. Песента „ Шоколад “ реализира огромен триумф. Задържа се шест седмици преди всичко в Топ 100 на България, печели премията на телевизия ММ за „ Най-добра рок-алтернативна ария “ за 2004 година и на БГ Радио за „ БГ ПЕСЕН “ за 2005 година Групата е неведнъж номинирана за премиите на БГ Радио и телевизия ММ за „ Група на годината “. През 2008 година песента " Baby " доближава World chart express на телевизия MTV, като се задържа две следващи седмици, което и най-големият триумф на български реализатор или състав досега.

" Определено е доста по-трудно да се задържиш, откакто пробиеш, в сравнение с да пробиеш. В международен мащаб сме очевидци на милиони еднодневки, единствено с цел да се завоюват едни пари. При нас не е по този начин и е мъчно да се задържиш и да радваш почитателите си толкоз години ", безапелационен е Георги.
„ Хубаво е да правиш качествена музика и по-късно да я чуеш по радиото. Когато успеем да създадем готино парче и хората го пеят, е доста крепко. Целият този развой от първия до последния миг е страховит. Надявам се да не излъжем почитателите си.
Относно въпроса за слабите текстове, скучната музика и концепцията да правиш нещо доста качествено би трябвало да попитаме младите. Ние сме група на двадесет и пет години. Младите би трябвало да си създадат своя вълна и да си извоюват почитателите. Един от китаристите ни Жоро има дребен лейбъл и им оказва помощ, само че той не може да им измисля текстовете и песните. Номерът е, че един човек на двадесет години има доста повече какво да каже от един човек на седемдесет и пет. На тези години имаш доста повече сила и експанзия и можеш по-лесно да се изразяваш. Ние като имаме пет албума силата за всяка ария е от ден на ден, с цел да намериш парче, което не си издавал до в този момент. Парче, което не си откраднал от себе си или от някоя друга група. В този смисъл въпросът за това, че музиката е по-различна през днешния ден би трябвало да е към младите актьори. Това, че медиите сега дават мощ на ар енд би и хип-хоп музиката е ОК. Номерът е да забележим дали след две-три години това ще се задържи, тъй като има огромен буламач в тази музика. И като музика и като текстове е слаба. Много слаба. Аз персонално не утвърждавам това, че медиите толерират едни актьори, пък поп и рок музиката се издърпа обратно. Избутана е в ъгъла ", показа Свилен.
" Въпросът е за какво няма конгрес за групите, които вършат страхотна музика, имат какво да кажат и пишат хубави текстове. Ние от Остава имаме предпочитание да оказваме помощ и оказваме помощ на млади музиканти. Даже постоянно за наши концерти си търсим някоя млада или не чак толкоз млада тайфа, която да подгрее преди нас и да излезе пред чудесната българска аудитория. Повечето от известните групи са минали през наши колаборации. Това ни зарежда. Търсим такива импулси ", добави и Александер.
" Днешното общество е доста друго от преди двадесет години. Целият свят е друг. Сега живеем в един консуматорски интервал и очевидно всичко е толкоз забързано, че и музиката се прави пъклен елементарна, с цел да се възприема по-бързо и елементарно. Някои хора преднамерено го вършат това нещо. Не приказвам единствено за музиката. И освен в България. Наблюдава се в целия свят. Реално има хора, които желаят да слушат качествена музика, само че тя не може да стигне до тях заради обстоятелството, че няма медии за хубава рок музика. Хората гледат едно и също, тъй като не знаят, че има и друго. Има очевидно огромна бездна сред хората, които движат нашите медии и действителната музикална нужда. В днешно време, във всяка една сфера всичко е тотална еднодневка ", намеси се Георги.
" Според мен, с цел да продължи една група дълго време би трябвало наложително да са другари. Ние сме се карали и сме стигали съвсем до пердах, само че това което ни сплотява е другарството и музиката, която желаеме да вършим дружно, а не с други. Искам да кажа на младите музиканти да пестят пари за татуировки, с цел да си купуват с тях китари и да вървят повече на подготовки ", посъветва Свилен.
" Пожелаваме на читателите, феновете и всички хора малко повече да се интересуват от просвета и от това, което се случва. От това зависи целия микро климат в нашата татковина. Това е доста значимо за децата ни и всички нас. Да има интерес към готино кино, музика, театри и книги. Това са страхотни неща и те са доста по-силни от колкото някакви тотално меркантилни еднодневни нелепости. Това крепи хората. Кара ги да се събират. Да се обичат и да вършат дружно страхотни неща ", споделиха музикантите от Остава.
Концертът 25 години Остава е довечера в клуб „ Маймунарника” в Борисовата градина. Групата ще показа и новото си видео към песента „ Самолет”.
Интервю за БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР