С всеки изминал месец цената на един водороден автомобил спада,

...
С всеки изминал месец цената на един водороден автомобил спада,
Коментари Харесай

Ангел Попов: Водородните автомобили са бъдещето


С всеки минал месец цената на един водороден автомобил спада, заради възстановяване на технологията, която разрешава водородът да генерира електричество, а тази сила да задвижва колелата. В края на идната година водородните коли ще бъдат налични, както са сега електрическите коли.

Това съобщи заместник-министърът на превоза и осведомителните технологии Ангел Попов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес Попов взе участие в представянето на два водородни автомобила като част от идната Среща на високо равнище по въпросите на водорода, която ще се организира в понеделник в НДК. Овен да прегледат двете коли (Toyota и Hyundai), феновете на новите технологии се срещнаха и с работата на преносима зарядна станция за водород.

„ Ние се надяваме до 2023 година да се появят станции за зареждане с водород. Отчитаме какво е преимуществото на този тип коли, изключително в градския превоз. За наслада има и интерес от частни компании. Мисля, че това е бъдещето ”, счита зам.-министър Попов. Той акцентира, че технологията е прекомерно нова, което е повода сходни коли към момента да се купуват мъчно в Европа, а в някои страни няма нито една станция за зареждане.

„ Ще подтикваме потребителите със зарядни станции. Идеята е горивото, което автомобилът ще употребява, да бъде на цена доста по-изгодна, в сравнение с един стандартен автомобил на бензин или дизел ”, обясни той.
 Водородните коли са бъдещето Водородните коли са бъдещето / БГНЕС
Посетителите имаха и опцията да се срещнат и с два спортни водородни автомобила, създадени от студенти от Техническия университет в София и Русенския университет.

„ Тази кола се задвижва с чист водород и електромотори. Водородът създава електричество и по този начин задвижва електромоторите. Разработена е напълно от студенти и помощ от преподаватели. През юли месец тази година колата ще се състезава в Лондон. Състезанието ще бъде за устойчивост, а задачата е да се измине допустимо най-голямо разстояние с допустимо по-малко сила. Колата е относително лека и тежи към 90 кг. Най-добрият резултат, който е постигала на съревнование, е 250 км. пробег. Максималната скорост е почти към 50 км/ч. ”, описа Габриел Добрев, студент в ТУ-София и участник в създаването на единия от колите. Той добави, че структурата е лишила към 1 година, а по колата е работил екип от 10 индивида.

Предстоящата Конференция на високо равнище по въпросите на водорода е проведена от Съвместното дружество горивни кафези и водород, Петър Курумбашев – член на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал, Българска академия на науките, Министерство на превоза, Министерство на образованието и науката и Столична община. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и има за цел да покаже огромния капацитет на водородната технология, която може да способства до намаляването на парникови газове и да увеличи каузи на възобновимите енергийни източници. /БГНЕС
 Водородните коли са бъдещето Водородните коли са бъдещето / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР