С всеки изминал ден се приближаваме до гладуването, заяви Джанкарло

...
С всеки изминал ден се приближаваме до гладуването, заяви Джанкарло
Коментари Харесай

Гладът в Газа може да започне след шест седмици

" С всеки минал ден се приближаваме до гладуването ", съобщи Джанкарло Чири, шеф на Световната продоволствена стратегия в Женева. " Има основателни доказателства, че и трите прага на глада - продоволствена неустановеност, недохранване и смъртност - ще бъдат преминати през идващите шест седмици ", сподели той.

В подсилен от Организация на обединените нации отчет, оповестен през март, се споделя, че гладът е неминуем и евентуално ще настъпи до май в северната част на Газа, а до юли може да се популяризира в целия анклав. Официален представител на Съединени американски щати съобщи през вчерашния ден, че рискът от апетит в Газа, изключително в северната ѝ част, е доста висок.

Чири приказва при представянето на отчет на Глобалната мрежа против продоволствените рецесии - обединяване на филантропични организации и организации за развиване, включващо организации на Организация на обединените нации, Световната банка, Европейския съюз и Съединени американски щати.

В отчета си организацията дефинира вероятностите за Близкия изток и Африка за 2024 година като извънредно тревожни поради войната в Газа и ограничавания достъп на филантропичните организациите, както и заради риска спорът да се популяризира в други елементи на района.

" Що се отнася до Газа, спорът затруднява, а от време на време прави невероятно достигането до засегнатите хора ", съобщи Чири. " Трябва да увеличим доста помощта си... Но при сегашните условия се притеснявам, че обстановката ще се утежни още повече ", добави той.

Организацията на обединените народи от дълго време се оплаква от пречките при доставката и разпределянето на помощта в Газа през шестте месеца, откогато Израел стартира въздушна и сухопътна атака против ръководещата в Газа радикална формация " Хамас ".

Израел отхвърля да попречва доставките на филантропична помощ и упреква организациите за помощ за неефективността на разпределението.

Военната атака на Израел трансформира огромна част от територията с население от 2,3 милиона души в пустота, а филантропичната рецесия се задълбочава от 7 октомври, когато " Хамас " извърши нахлуване против Израел.

Чири съобщи, че единственият метод да се избегне гладът в Газа е да се обезпечат незабавни и ежедневни доставки на хранителни артикули.

" Те разпродават имуществото си, с цел да си купят храна . През множеството време те са без средства за прехранване ", сподели той. " И явно някои от тях умират от апетит ", добави ръководителят на Световната стратегия по храната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР