С все по-интензивното навлизане на технологиите във всекидневния живот, се

...
С все по-интензивното навлизане на технологиите във всекидневния живот, се
Коментари Харесай

Религията вярва в мощта на технологиите

С все по-интензивното нахлуване на технологиите във всекидневния живот, се множат и въпросите за възходящото им въздействие. Доста изследвания по тематиката демонстрират ненадейно дружелюбен банкет, който оказват на цифровите приложения членовете на разнообразни религиозни общности, осведоми "Файненшъл таймс ". Приложенията разрешавали на потребителите им да се молят, да поддържат връзка с духовниците и да влизат в контакт със сродни души.

Ватиканът да вземем за пример "стиска палци " пожеланият подарък за тази Коледа да не е Apple Watch или Kindle, а устройството eRosary. Това е гривна с цена 99 брит. паунда, която се задейства посредством натискане на кръста върху нея. Целта й е да наблюдава напредъка на вярващите посредством набор от молебствия и достъпът до нея е посредством приложение, наречено Click to Pray ( "Щракни да се помолиш "). Към гривната към този момент е прибавен и екран за фитнес, следящ броя на крачките, местоположението и изгорените от притежателя й калории.

В светските западни общества технологиите и религията наподобяват в спор. Например, от 1993-а броят на британците, които застъпват позицията "вярваме по-скоро в науката и незадоволително в възприятията и вярата ", е намалял от 43 на 27 %, сочи годишното изследване на обществените настройки в Обединеното кралство.

Някои религии обаче употребяват технологиите за връзка с общностите в опит да основат връзки сред вярващите и да поддържат уговорките им. Религиозното образование, контактите, навиците и познанието се трансформират, тъй като обществените медии разрешават на миряните да се свързват с духовниците и с други религиозни лица.

През септември папа Франциск сподели в обръщението си на извършената във Ватикана конференция "За всеобщото благоденствие и цифровата епоха ", че "по-добрият свят е вероятен с помощта на напредъка на технологиите, в случай че той е съпроводен с добродетелност, въодушевена от визията за всеобщото положително ". Хю Дейвис, който учи историята на технологиите в Кралския софтуерен институт в Мелбърн, твърди, че проведената вяра от дълго време е "прегърнала " технологията. Чрез проповедите и религиозното образование религията е употребила медийните технологии, наемала е най-хубавите скулптори, архитекти, художници и музиканти да изнасят спектакли, които да увличат масите.



Католическата евангелистка група Fundacion Ramon Pane пусна през предходната година Follow JC Go! ( "Следвай Исус Христос ") по прилика с мобилната игра Pokemon Go ( "Покемоните "). В религиозната версия играчите "хващат " светци и древен персони за да попълнят "евангелски тим ". Социалната медия разрешава на миряните да се свързват с духовниците и с други религиозни субекти.

Другите вероизповедания също демонстрират кураж да създават цифрови планове. "Ислямът и другите религии като цяло не би трябвало да се опълчват на технологиите...а би трябвало да ги употребяват като опция да приспособяват религиозните си полезности ", споделя Ахмед Фаирис - създател и основен изпълнителен шеф на Recite Lab - основана в Куала Лумпур група, чиито приложения оказват помощ на мюсюлманите да рецитират Корана. Той счита, че развиването на цифровата сфера може да почисти някои недоразумения, приписвани на религиозните обичаи.

Религиите с намаляващ брой почитатели и дребни общности пък се обръщат към приложенията за основаване на връзки и запознанства в опит да запазят античните обичаи. През 2016-а индийският модел и артист Вираф пател пусна Aapro - приложение за обществени контакти за почитателите на Зороастризма - една от най-древните религии в света, зародила в Персия.

Религиозните уеб страници за запознанства са необятно публикувани измежду доста вярвания.



Например Muzmatch - пуснато във Англия приложение за свързване на араби и мюсюлмани, има над 1.5 млн. консуматори в 210 страни и е получило 7 млн. щ. $ финансиране от щатския хеджингов фонд Luxor Capital и от компанията от Силициевата котловина - Y Combinator. Според създателите му приложението е помогнало на над 1 млн. човеци да намерят любовта в Азия, Европа и Съединени американски щати.

Израелската адвокатка Ротем Бен Давид твърди, че се е срещнала със брачна половинка си в JSwipe, до момента в който е следвала в университета "Темпъл " във Филаделфия. Създадено през 2014-а и ориентирано към еврейската общественост, приложението към този момент има над 1 млн. консуматори и е благосъстоятелност на записаната в Берлин компания за запознанства Spark Networks, в чийто портфейл има и други приложения, като да вземем за пример Christian Mingle. Госпожа Бен Давид в началото свалила приложението JSwipe, с цел да си откри компания за посрещане на празници и без него въобще е нямало по какъв начин да научи за съществуването на бъдещия си брачен партньор, тъй като двамата били от разнообразни кръгове. А за нея било значимо той също да е евреин, както я били учили в детството.



В някои елементи на Европа и в Северна Америка се употребява приложението Kosher GPS, което оказва помощ на потребителите си да намерят заведения за хранене, предлагащи типичната еврейска храна, локални бани за юдейски ритуални измивания, както и покупко-продажби, и промоции, предлагани в съответния регион.

Тибетските будисти употребяват повече от 1500 години специфични молитвени цилиндри. Мобилното приложение Buddhify предлага съвременен вид на молещите се посредством ориентирана към потребителите медитация на смарт телефона. Тя се състои от над 80 писмени и гласови поуки, всяко от които - с дълготрайност от четири до 30 минути.



Напредъкът на религиозните технологии не минава и без провали. Например няколко седмици след стартирането на устройството eRosary през октомври, е бил открит теч на данни от рода на имейл адреси, телефонни номера и телесни ограничения. От Ватикана настояват, че проблемите са решени.

Цифровите технологии могат да се употребяват и за ограничение на религиозните свободи. В северозападната китайска провинция Синджан, където живее етническото малцинство на мюсюлманите уйгури, управляващите са конфигурирали цялостен набор от устройства за наблюдаване, в това число камери за лицево различаване е за следене на смарт телефони. Групи за отбрана на човешките права настояват, че технологиите са предопределени за угнетяване на уйгурите, като близо 1.5 млн. от тях са арестувани в специфични лагери в района.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР