С временна отстъпка в отчисленията за нерециклирани отпадъци опита да

...
С временна отстъпка в отчисленията за нерециклирани отпадъци опита да
Коментари Харесай

69 вместо 95 лева ще отчисляват общините в 2020-та за всеки тон нерециклирани отпадъци

С краткотрайна отстъпка в отчисленията за нерециклирани боклуци опита да зарадва общините екоминистърът Нено Димов по време на Годишния им конгрес. Скокът за 2020 година ще бъде с 26 лв., а не с 38, както беше заложено. " Вместо от 57 на 95 лв. за всеки звук нерециклирани отпъдъци, отчисленията на общините ще скочат от 57 на 69 лв., след  което ще има скок с още 13 лв. в 2021 година и с още 13 лв. в 2022 година, посочи министърът. " Тези пари не се събират, с цел да стоят в една сметка, а с цел да се подхващат ограничения за по-малкото депониране и по-голямото и наново потребление и преработване на боклуци ", изясни той и изрази вяра общините да реализират по-голямо оползотворяване на отпадъците и да не се постанова повишане на таксата.
Отстъпката не е обнадеждаваща, разясниха кметове на разнообразни обитаеми места. " Отчисленията се вкарват по европейското законодателство, което ни кара да рециклираме боклуците си - нещо, което към момента не се случва. Общините, които не са достигнали изискваните равнища заплащат тези отчисления. Такава е община Дряново ", разяснява новоизбраният й кмет Трифон Панчев. Той заяви, че се обрисува дефицит от към 60 000 лв. за общината и че следва повдигане с 10% на налог боклук. " Повече от това е непостижимо за популацията. Дряново е застаряваща община и с тези пенсии, които получават хората е невероятно да поемат по-голямо натоварване ", показа пред той. " Със сигурност ще има недоволни, само че считам, че който е плащал 20 лв. до момента, ще е търпимо към този момент да заплаща 22 ", добави той.
Намеренията на доста от общините са да запазят данъчната ставка сега, както и такса битови боклуци да бъде непокътната, само че има общини, които от дълго време не са ги повишавали и в този момент го вършат, означи кметът на Велико Търново и ръководител на Националното съдружие на общините Даниел Понов.

Той заяви, че с финансовото министерство НСОРБ са постигнали единодушие да бъдат обновени критериите за установяване на данъчните оценки, които са от преди 1999 г и към този момент са много остарели. " В критериите влиза съществуването на телефон, други критерии, също би трябвало да отпаднат ", уточни той и заяви, че МФ и НСОРБ към този момент имат излъчена работна група за смяна на критериите, което ще се случи в 2020 година
" Догодина с актуализацията на данъчните оценки, смятам, че ще има по-добра правна рамка за установяване на данъчната политика ", съобщи Панов и не отхвърли, че актуализацията на данъчната оценка допуска повишение на налозите, тъй като с по-високите оценки парцелите ще нарастнат. Това повишение на налога ще е за 2021, след смяната на критериите за данъчните оценки, удостовери той и добави, че упованията са работната група да завърши работа в каря на март – началото на април. Панов акцентира, че няма да има навсякъде повишение на налозите, а ще е според от новата оценка. За такса боклук, съгласно него също би трябвало да се направи нова методика. До 2022 година е срокът на Министерство на околната среда и водите, означи той.

Даниел Панов е безапелационен, че бъдещето е в зелените политики и в енергоспестяващите технологии, както и че най-важно е виновното отношение към природата и обществото. " Местната власт и кметовете са най-близко до жителите и постоянно ще пазиме най-хубавото в политиката към жителите ", добави той.
В удостоверение, столичният кмет Йорданка Фандъкова уточни като първи приоритет качеството на въздуха. " За да отговорим на упованията на хората през вчерашния ден беше импортиран законопроекта за инкриминирането на нерегламентирано горене на боклуци ", посочи тя. Фандъкова напомни, че през предходната година Министерство на околната среда и водите стартира въвеждането на стандартите за дърва и въглища и увери сътрудниците си от страната, че въпреки не всеки да се сблъсква с този проблем, в бъдеще това на всички места ще е проблем номер едно.
Министерството на превоза създава стикерите за периодическите механически прегледи и наредбата е качена за разискване, заяви още столичният кмет.  Тези стикери, разясни тя - ще съдържат информация за действителното положение на очистващата система на всеки автомобил. " Коли, които имат изрядна газова уредба ще получават по-висок клас от такива които дават отговор висок стандарт, само че с отстранени катализатори или с неработещи системи за ликвидиране ", уточни фандъкова. " Тези нови стикери ще ни дадат опция да направляваме придвижването на най-замърсяващите коли ", увери тя.
С цел по-качествена градска среда, фандъкова заяви още, че е предложила промени в Закона за устройство на територията, предвиждащи увеличение на отстоянията сред постройките в жилищните квартали.
" София концентрира проблемите, в София проблемите се виждат от всички и решенията изискват обща поддръжка ", означи столичният кмет.
" Общините от дълго време не са просто някакво винтче в комплицирания механизъм на страната. Днес функционалности на локалната власт са записани в съвсем всеки закон. Това слага кметовете и общинските съветници пред нови тествания, поддържа тонуса и развива нови умения. Участваме във вземането на решения, разрешава ни да балансираме по-успешно сред настоящите проблеми и дълготрайните ни цели ", увери участващите над 400 кмета и общински съветници във форума ръководителят на НСОРБ. Най-доброто по думите му е положителната връзка сред локална, изпълнителна и законодателна власт. Уважение към кметовете демонстрирра и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която персонално ги поздрави за новия мандат и 23-я рожден ден на тяхното съдружие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР