С войната в Украйна се променя не само някаква част

...
С войната в Украйна се променя не само някаква част
Коментари Харесай

Иван Кръстев: С войната в Украйна целият свят се променя

С войната в Украйна се трансформира освен някаква част от света, целият свят се трансформира.

Това сподели политологът и началник на Центъра за демократични тактики Иван Кръстев по време на Годишната среща на бизнеса с държавното управление, проведена от в. “Капитал “, с водеща тематика рецесията в Украйна и следствията за Европа и България.

Тази война промени доста неща, освен, че унищожи украински градове, тя изцяло унищожи връзките сред руснаци и украинци, уточни Кръстев. По думите му преди 10 години Украйна е страната, която има най-позитивно отношение към Русия и в която има най-положително отношение към съветския президент и добави, че сега това е напълно друга действителност.

По отношение на тематиката за неутралитет в спора, Иван Кръстев сподели, че „ концепцията, че можеш да излезеш от историята и да се разхождаш като на селска гара “ му се вижда заблуда, която може да поддържаме в диалозите между тях, само че тя не съществува в този свят.

Второто, което се е разрушило около рецесията, съгласно политолога, е чувството ни, че в случай че имаш развити търговски връзки с някого, това прави войната невъзможна. Изведнъж се оказва, че когато търгуваш с някого и се надяваш, че вашата причинност ви прави по-сигурни, в миг на спор вашата причинност е твоята накърнимост, уточни Иван Кръстев и добави, че това е нещо, в което всички европейци сме вярвали в границите на последните 30 години.

Това е напълно друга Европа, стопански, уточни Иван Кръстев. Дори да се стигне до помирение в Украйна, даже да се стигне вид, който познаваме от Съветско-Финландската война от 1940 година, икономическите наказания против Русия, до момента в който Путин е президент на страната, няма да бъдат свалени, сподели политологът.

Иван Кръстев сподели още, че главното за всяко едно общество е да си даде сметка защо става дума и да има вътрешна устойчивост. Издръжливост, която потегля от това да познаваш личното си общество.

Големият проблем на страна като България е, че има високи равнища на съмнение и хората имат причина да имат огромно съмнение към доста неща - към това, което им споделя държавното управление, към това, което им споделят медиите, означи Кръстев. По думите му това съмнение обаче във време на война се трансформира във боен фактор, то може да бъде инструментализирано. Ако хората на никого не са подготвени да имат вяра в тази обстановка, те стартират да се държат под паника, тъй като нямаш на какво да стъпиш, добави политологът. Едно от нещата, създали му мощно усещане в Украйна, страна, в която също имаше високи равнища на корупция, на съмнение, конфликти в границите на политическия хайлайф, е, че сега, в който войната стартира, те откриха сили да стоят дружно. Тази концепция за вътрешна мощ, че разбираш защо става дума, това ще стартира да разграничава страни, които съумяват и страни, които се провалят, счита Иван Кръстев.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР