С вота на недоверие към правителството на Борисов поставяме за

...
С вота на недоверие към правителството на Борисов поставяме за
Коментари Харесай

Нинова: Правителствата на Бойко превърнаха България в сметище

„ С вота на съмнение към държавното управление на Борисов слагаме за следващ път остро въпросите за чистия въздух, чистата вода и българската земя. От 2017 до края на 2019 година 17 пъти сме поставяли в Народното събрание тематиката за водата в Перник и 47 пъти за вноса, преправянето и изгарянето на отпадъци на територията на цялата страна, само че никой не ни чу. Предлагали сме и решения във връзка с язовирите и на водопреносната мрежа ”.

Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред БНР. Тя изясни, че левицата ще внесе още веднъж законодателни оферти и се надява този път да има разсъдък и те да бъдат признати.

„ Подготвяме законопроект, с който да се забрани импорт на битови отпадъци и болнични боклуци от трети страни, отвън Европейски Съюз, в България, тъй като сега сме един разграден двор. Правителството на Борисов трансформира България в бунище за тези 10 години на ръководство. Почти през ден се появява информация за нова нерегламентирана площадка за отпадъци. Имаме отговор от министъра на околната среда и водите, че за пет години от трети страни, отвън Европейски Съюз, са импортирани 734 хиляди тона отпадъци ”, напомни Нинова.

Тя акцентира, че за 10 години цената на водата е увеличена 3 пъти: „ 2009 година беше приблизително 1 лева за кубик, в този момент е 3 лева и продължава да пораства, сякаш за вложения, само че за тези 10 години е заменена 0,5% от водопреносната мрежа и над 60% от водата изтича. Безхаберие, непросветеност и корупция водят до това положение. Трябва да се носи политическа отговорност, каквато е вотът на съмнение, както и наказателна отговорност, с цел да се види кой е позволил това ”, сподели Нинова.

Тя бе безапелационна, че бягството от отговорност няма да избави ГЕРБ от обстоятелствата: „ В тези 17 пъти, когато сме поставяли въпроса за водата в Перник, имаме доста ясни отговори от министрите, които споделят, че язовирите са публично-държавна благосъстоятелност и се ръководят от министерството. От тези отговори излиза наяве, че министърът на околната среда и водите разписва всеки месец какъв брой вода да се отича от язовира ”. Тя добави, че в тези отговори излиза наяве, че в язовир „ Студена ” са вложени 32 млн. за подводен ремонт и че през август 2019 година е подписан контракт за създаване на ВИК инфраструктура за 106 млн. лева за смяна на водопреносната мрежа. „ Въпросът е какъв е резултатът? Виждаме го – никакъв. Водопреносната мрежа тече като лейка. Къде са парите от тези два ремонта е въпрос на прокуратурата. ВИК операторът в Перник е предизвестил за това положение още през април тази година. Въпросът е за какво не са взети ограничения – от безхаберие, от непросветеност, от прикриване на злоупотреби? ”, попита Корнелия Нинова.

„ Бягането и прехвърлянето на отговорност е типично в стила на ръководството на ГЕРБ, постоянно някой различен е отговорен. Не можеш 10 години да управляваш, да държиш законодателната власт в Народното събрание, да имаш цялостната изпълнителна власт, регионалните шефове да са на ГЕРБ и да кажеш, че е отговорен някой различен. В годините обратно непрекъснато се сменят министри, регионални шефове, които горят като бушони. Нищо не се трансформира, политиката продължава. Отговорността е една единствена – индивидът, който назначава, управлява и ръководи тези хора е министър- ръководителят. Трябва да се смени моделът, само че до момента в който това държавно управление е на власт, няма да има смяна ”, сподели Нинова.

Тя цитира данни на проучвания, които демонстрират, че последните години са по-дъждовни от предходни: „ Истинската причина за водната рецесия е, че над 60% от водата на България изтича. Това е едно от най-големите благосъстояния на България и изтича пред очите ни поради безхаберие, непросветеност и корупция ”.

„ Българска социалистическа партия е била дейна и поредна по тези тематики и 3 години сме предупреждавали и предложили начинания. Нашата работа е да стоим до хората, които са потърпевши и да пазиме техните права. Ние ще продължим да слагаме проблемите и да предлагаме опция ”, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

“Абсолютен приоритет на Българска социалистическа партия остава чистата вода, чистият въдух, чистата земя и храна – това е здраве ”, приключи Корнелия Нинова. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР