С вот на недоверие в испанския парламент днес премиерът Мариано

...
С вот на недоверие в испанския парламент днес премиерът Мариано
Коментари Харесай

Испанският премиер Мариано Рахой беше свален след вот на недоверие в парламента

С избор на съмнение в испанския парламент през днешния ден министър председателят Мариано Рахой загуби властта. До гласуването се стигна поради разкритията за огромен корупционен скандал. Вотът на съмнение открива пътя за вдишване на премиерския пост от водача на опозицията Педро Санчес.

Рахой беше свален с гласовете на 180 депутати. С това той стана първият министър-председател на Испания, изгубил избор на доверие, откогато демокрацията в страната е възобновена през 1977 година след диктатурата на режима на военачалник Франсиско Франко. Самият Рахой призна провалянето си още преди вота.

„ Голяма чест е, няма по-голяма от това да си министър председател на Испания ”, сподели той в Народното събрание откакто поздрави съперника си Санчес, а депутатите от ръководещата досега Консервативна национална партия приветстваха със ставане на крайници.

Абсолютно болшинството от депутатите, измежду които каталунски сепаратисти и баски националисти, взеха решението за оставка на Рахой. „ Днес пишем нова страница в историята на демокрацията в нашата страна ”, сподели Санчес, който е упрекван, че ще вземе властта в Испания „ през задната врата ”, защото не е спечелил избори.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР