С военен ритуал пред сградата на Военноморския музей във Варна

...
С военен ритуал пред сградата на Военноморския музей във Варна
Коментари Харесай

Във Варна отбелязаха 110 г. от Първата балканска война и успеха на Дръзки

С боен обред пред постройката на Военноморския музей във Варна беше маркирана през днешния ден 110-ата годишнина от Първата балканска война и сполучливата офанзива на торпедоносеца " Дръзки " против турския крайцер " Хамидие ", съобщи Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Военни почести и полагане на венци и цветя имаше на паметника на командира на Морските ни сили по това време кап. I сан Димитър Добрев.

Ветерани, представители на локалната власт и военни командири означиха годишнината.

" Имаме популярен православен дълг постоянно да си спомняме за вождовете и воините, паднали за вярата и освобождението на нашето Отечество ", сподели в словото си Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. В съслужение с други свещеници той отслужи панихида пред Паметника на починалите офицери, подофицери и бойци във войните 1912-1918 година в крайморския град.

" Църквата постановява всеки ден, на всяко свещенодействие, на всяка света литургия, да загатваме падналите на бойното поле и по принцип да се загатва христолюбивото ни войнство за геройство, кураж и неизменима читавост в идните ни житейски условия ", уточни владиката.

Той изрази съболезнования към потомците на починалите воини и прикани българите да поддържат жива паметта за героизма, дълбокото предусещане, мъжеството, възприятието за народен дълг, за принадлежност към жанр. По думите на митрополит Йоан това е същностното и значимото, и " съгрява човешкото сърце " да извърши подобен популярен героизъм - да заплати с живота си за Родината.

Да се поклонят пред подвига на падналите за свободата на Отечеството пристигнаха регионалният шеф Марио Смърков, зам.-кметът Пейчо Пейчев, началникът на полицията старши комисар Атанас Михов, офицери, ветерани, общественици. Строят на почетния часовой бе признат от началника на щаба на Военноморските сили кап. I сан Камен Кукуров.

Организатори на ритуала бяха Община Варна, Варненската и Великопреславска митрополия и командването на Военноморски сили.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР