С военен парад в Солун и с ученическа манифестация в

...
С военен парад в Солун и с ученическа манифестация в
Коментари Харесай

Гърция отбелязва Денят Охи, който бележи включването на страната във Втората световна война

С боен церемониал в Солун и с ученическа манифестация в Атина гърците означават националния празник " Денят Охи ".
Гърция е единствената страна в Европа, където народен празник е не края на една война,а нейното начало. С гръцкото " Охи " действително Атина се включва във Втората международна война.

С училищен митинги в Атина и всички градове на страната започнаха тържествата за националния празник. В Солун президентът Прокопос Павлопулос приема военния церемониал.

Над града кръжат бойни самолети и въртолети в чест на празника. Държавният глава в послание към нацията прикани за " единение ". Въпреки студеното време, хиляди гърци излязоха да следят парада и манифестациите. Гърците сложиха на домовете си националния байрак.

Министърът на защитата Панос Каменос, съобщи в тирада пред военните сили, че разногласието с името на Македония ще се реши единствено, в случай че всички водачи на парламентарните партии гласоподават единомислещо за предлагането. При липса на консенсус - народът ще реши на референдум.

Плакати из цялата страна припомнят за 28 октомври 1940 година, когато Гърция дава отговор с " Не " на ултиматума на Мусолини за свободно прекосяване на италианските войски през страната. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР