С водосвет за здраве и благополучие официално бе открит първият

...
С водосвет за здраве и благополучие официално бе открит първият
Коментари Харесай

Протест и контрапротест при откриването на третата метролиния

С водосвет за здраве и благоденствие публично бе открит първият сектор от третата линия на софийското метро. Сред формалните посетители бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова, ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, министърът на превоза Росен Желязков, изпълнителният шеф на столичния "Метрополитен " инж. Стоян Братоев и общински съветници. Лентата прерязаха кметът Фандъкова, министър Желязков и инж. Братоев. Премиерът Бойко Борисов не участва на събитието.

На метростанция „ Медицински университет “, където се състоя формалната гала по откриването, се събраха и две групи жители - на митинг и на контрапротест.

Недоволните оповестиха, че са пристигнали, с цел да зададат въпроси на столичния кмет за местата в детските градини и за ремонтите на ремонтите. Други пък бяха пристигнали, с цел да изразят възмущението си от блокадите в столицата и да изразят поддръжката си към държавното управление. Стигна се до словесни нападки сред двете групи.

Протестиращи насочиха упреци и към формалните представители на духовенството, осветили обекта. Демонстрантите упрекнаха църковните чиновници, че са се продали на властта.

Фандъкова акцентира, че денят е извънредно значим за София, защото се осъществя проект от 48 години. "През 1972 година е заложен проект метрото в София да се построи с три линии. Довчера имахме две линии на метрото, които се пресичаха. От през днешния ден към този момент имаме цяла метромрежа, която би трябвало да развиваме. Моята задача, която си сложих, беше и остава да не разреша да се спре строителството на метрото – най-големият и значимият както транспортен, по този начин и екологичен план ", сподели тя пред публицисти.

Кметът благодари на всички, които са работили и не престават да работят по построяването на столичното метро - на инж. Стоян Братоев и целия екип на „ Метрополитен “, строителите, проектантите, инженери и надзорници.

По думите на столичния градоначалник, потенциалът на осемте метростанции, които се откриват през днешния ден, е 60 000 души на ден, а това е най-екологичният превоз. "Много хора ще слязат от колите си от тези квартали, което значи, че ще подобрим и качеството на атмосферния въздух ", добави Фандъкова, като пожела безаварийно пътешестване и триумф на машинистите, началниците на станциите и техните екипи, както и на служителите на реда, които ще охраняват станциите на метрото.

"Работим интензивно и настойчиво за финансирането на идващите стадии. Вече се организира процедурата за избор на реализатор за сектора от станция „ Хаджи Димитър “ до квартал „ Левски “ – 3 километра. Гарантираме финансиране, с цел да може да разгласи процедурата за избор на реализатори за сектора от Военна академия, през "Слатина ", до бул. „ Цариградско шосе “ при зала „ Арена Армеец-София ", разгласи Йорданка Фандъкова.

Тя подсети, че към този момент са приключили строителните действия по идващия стадий от 4 километра до Околовръстния път при "Горна баня ", през квартал „ Овча купел “.
„ След тестванията на влаковете при започване на идната година ще може и „ Овча купел “ и „ Горна баня “ – квартали, които може би са с най-лошото транспортно обслужване към този миг, да могат да се възползват от този комфортен превоз.

По думите на инж. Братоев градежът на третата линия е бил най-труден. Заради неприятни геоложки условия са е налагало на доста места да се ползват изключителни ограничения.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР