С водосвет и официална церемония за откриването отвори врати новоизграденото

С водосвет и официална церемония за откриването отвори врати новоизграденото ...

Новият завод на Кирил Домусчиев ще дава работа на над 200 квалифицирани специалисти.

С водосвет и официална церемония за откриването отвори врати новоизграденото предприятие „Биовет“ и “Хювефарма“ в Пещера, което ще произвежда фармацевтични продукти и фуражни добавки. Производствените мощности на новия завод на Кирил Домусчиев разкриват над 200 нови работни места за различни специалисти в областта на химията, инженерството и биотехнологиите.

Церемонията уважиха министър-председателят Бойко Борисов и трима министри от кабинета – на икономиката Емил Караниколов, на финансите Владислав Горанов и на околната среда и водите Нено Димов. Тук бяха още председателят на КЕВР Иван Иванов, кметът на града Николай Зайчев, бивши и настоящи народни представители, както и много гости от страната и чужбина.

„Радвам се, че след близо година и половина усилен труд успяхме да стигнем до този момент, в който да го открием“, заяви пред присъстващите собственикът Кирил Домусчиев. Той подчерта, че проектът е изключително сложен и може би е най-голямата инвестиция от подобен тип в целия Европейски съюз. Домусчиев допълни още, че производството няма разкрие много работни места, около 200, но те ще бъдат за топ специалисти, които ще произвеждат продукт с висока добавена стойност.  

„Всеки ден, през ден, се откриват заводи. Въпреки рецесията в Европа, ние държим икономиката“, похвали се премиерът пред гостите. Той увери, че правителството подкрепя с всякакви средства развитието на малките общини, както с подобряването на условията за инвестиции, така и с развитието на инфраструктурата.

Проектът в родопския град е част от стратегията на дружеството за растеж, а инвестициите в него са с общ размер от 300 милиона лева, 200 милиона от които са финансирани със заем от плана „Юнкер“ на ЕК през 2018 година.-->

Инвестицията трябва да доведе до 50% увеличение на производствения и ферментационния капацитет на дружеството.

От своя страна кметът на Пещера Николай Зайчев заяви, че „Биовет“ е фирма, която носи и своята социална отговорност, а това го показва и последното дарение в размер на 350 хиляди лева за изграждане на многофункционална спортна площадка.

Източник: dariknews.bg