С влизането на Сърбия в ЕС, той ще стане по-силен,

...
С влизането на Сърбия в ЕС, той ще стане по-силен,
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Енергийната диверсификация е от съществено значение

С влизането на Сърбия в Европейски Съюз, той ще стане по-силен, сподели министър председателят Бойко Борисов на Четиристранната среща на високо ниво сред България, Гърция, Румъния и Сърбия, с присъединяване на израелския министър председател Бенямин Нетаняху: 

" Да повдигнем равнището на свързаност – и енергийно, инфраструктурно, цифрово, и нашата политика в никакъв случай не е била ориентирана против трети страни, тъкмо противоположното. Считаме, че с влизането на Сърбия в Европейски Съюз, Европейски Съюз ще стане по-силен, тъй че нашата четворка има за цел на единствено да укрепва Европейски Съюз, а и да го прави по-силен. Това, че сме поканили безценен посетител дава опция на сътрудниците в двустранните срещи да си приказват и за вложения, и за всичко, което ги касае тях. Мисля, че концепцията В Белград сътрудника Вучич да предложения канцлера на Австрия Курц също е много добра, тъй като това дава опция с една среща да се създадат, виждате, много повече срещи. "

Според Борисов енергийната диверсификация е от значително значение: 

" Що се касае до енергийната сигурност, приели сме всички, че диверсификацията е от значително значение. Неслучайно ние кръстихме нашия хъб или газово- разпределителен център Балкан, тъй като думата Балкани е обобщаваща за всички. Тя е такава, че прави Гърция еднообразно значима с България и потоците, за които приказва Алексис (Ципрас), израелският министър председател, през Александруполис за газовия хъб, могат да отидат на север, могат да отидат на запад. Неслучайно ние споделяме за този газов хъб, че ще идва и съветска газ, и от българските и съветски залежи в Черно море, полутечен газ от Александруполис и когато стане – и другия подводен газов кулоар. Това добре ли е за стопанските системи на всичките тези страни, добре е, тъй като на процедура ще имаме избор да купим най-евтиния газ и конкуренцията ще понижава цените, няма да ги подвига. Така че нашият газов хъб, виждате директната връзка за Сърбия, Унгария, Австрия или от Гърция на север. Така че мисля в тази ситуация да сплотяваме напъните си, а нищо не ни разделя. То е еднообразно преференциално за всички страни, които са тук. "

Българският министър председател приказва за инфраструктурната съгласуваност:

" Второто, за което желаеме с Алексис (Ципрас) да подпишем декларация, тъй като желаеме първо парламентите да се съгласят, на двете страни с това, което предлагаме – Просто, с цел да си визиите, ето ни Балканите, а ето това тук е Александруполис, а ето това към този момент е готовите автомагистрали " Тракия " и " Марица ". Една права от 120-130  километра, магистрална, връзва във всички направления България с Румъния, на север до Белград, Скопие, Тирана и Истанбул. Изградени инфраструктурни планове. Сегашното трасе на жп линия та сред Александруполис и Бургас можем да я модернизираме. Защо не България да има един пристан на Александруполис, един пристан на Солун, а надлежно гърците – на Бургас, Варна и Лом или Русе. Така че даваме един пръстен и аз мога да уверя сътрудника Вучич, че автомагистралата София- Белград на 90% е подготвена, очаквам да излязат археолозите от последните 90 километра. Но на процедура Белград – Истанбул няма светофар. Солун – София - също, остава ни Кресненското дефиле. В голямата част " Струма " е подготвена. И виждате картата по какъв начин е Гърция по този начин, продълговата, от Александруполис в действителност Егейско и Черно море получават директна връзка, нашите пристанища, ето я Дунава, до Германия ".

Борисов сподели още: 

" И отсам минаваме към този момент на това какъв брой ни е значимо румънското председателство, тъй като точно Черноморската и Дунавската тактика могат доста мощно да залегнат и да сложим на вниманието освен западните Балкани, а и Черноморската и Дунавската тактика, Огромна опция ни дава този развой. С сътрудника Нетаняху нощес говорихме и аз мисля, че предлагането на Ципрас заслужава да го обсъдим и по този начин както България и Италия бяха домакини на Световното по волейбол, да аплайваме 2030 година четири-пет страни -  Сърбия, Гърция, Румъния, България, за Световното състезание по футбол а и за други такива прояви.

Положихме доста старания с Алексис (Ципрас) и в контракта сред България и Бивша югославска република Македония да подпишем за добросъседство, който даде опция към този момент по-късно пък те да седнат да приказват за името. Така че това, което сме създали, отново не е против трети страни, а тъкмо противоположното.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР