С вкус на метал в устата, с чувството, че въздуха,

...
С вкус на метал в устата, с чувството, че въздуха,
Коментари Харесай

Сериалът "Чернобил" надви "Игра на тронове" с най-висок рейтинг в историята

С усет на метал в устата, с възприятието, че въздуха, който дишаш те убива – по този начин те кара да се чувстваш всеки епизод на минисериала „ Чернобил “. Не на вятъра, единствено след три от петте планувани епизода, продукцията съумя да надмине по триумф Planet Earth II и Breaking bad, отбелязвайки феноменалната оценка от 9,6 в IMDB. Така, той се трансформира в най-добре оценената продукция в историята на малкия екран. Planet Earth II остава втора с 9,5, а Breaking Bad, както и Game of Thrones са на пето и шесто място с оценка 9,4.

“Чернобил “ е унищожително добър и основната дума тук е "унищожително “. Децата, които си играят под пепелта на горящата централа, виновността, която Борис Шчербина (Стелън Скасгард) изпитва, когато схваща, че праща мъже на сигурна гибел, уплахата в очите на пожарникарите, тъмнината, която обгръща тримата герои Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, до момента в който избавят милиони, жертвайки животите си в сърцето на централата, багерът, който хвърля пръст върху оловните ковчези. Всяка една сцена влияе на фена по бездънен и прочувствен метод.

Сериалът споделя освен за фрапиращата мрежа от неистини, която държавното управление популяризира измежду народа, а и прилежащите си страни, по отношение на това, което се случва в Чернобил, само че и историята на забравените герои, с помощта на които водите на Днепър, както и на Черно море и почвата в цяла Европа, остават чисти.



Сценаристът Крейг Мейцин и режисьорът Йохан Ренк се стараят оптимално да опишат същинската история на починалите в "Чернобил “. Те и екипът им се сплотяват към концепцията, че в случай че се постанова да трансформират нещо в историята, то е с цел да могат да опишат останалата, по-важна част, изцяло правдиво. Такъв е обликът на Уляна Хомюк (Емили Уотсън) – нуклеарен физик, който оказва помощ на другия основен воин и с помощта на който същинската история е разказана - Валери Легасов (Джаред Харис).

Легасов е мъжът, който в своите дневници споделя всичко, което са видели очите му и са чули ушите му. Две години след нещастието, на същия ден, той се самоубива, знаейки, че в тялото му има толкоз радиация, че надали ще оцелее.

Докато Легасов и Шчербина се лутат сред Чернобил и Кремъл, където разискват всяко свое деяние с Горбачов, нещастието е разказана и през очите на пожарникаря Василий и брачната половинка му Людмила. И двамата са действително съществуващи хора. Само дребна част от историята им е изменена, само че трагичния край, в който Людмила държи чифт обувки над оловния ковчег на брачна половинка си в действителност е истина – действителният Василий е заровен с облеклата си, само че без обувките, защото краката му били прекомерно подути.

За фотосите продукцията съумява да затвори нуклеарната електроцентрала в Литва за няколко седмици и употребява град, който извънредно доста наподобява на засегнатия Припят. Още в първите епизоди се чуват същинските записи, получени на номера за незабавна помощ, че централата гори, както и известието „ Внимание, внимание... “, което е предупреждавало жителите на Припят да изоставен града си "временно ".

Навярно всеки си е задал въпроса, за какво вместо на съветски, даже Горбачов приказва на британски – това също е осъзнато решение на екипа, който е желал да направи историята още по-достъпна, даже и за не толкоз осведомения с нея свят.

“Чернобил “ кара Game Of Thrones да наподобява като комедия – ще ви се наложи да си припомняте, че би трябвало да отпускате стегнатите си плещи и да затваряте зяпналата си челюст.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР