С вицепрезидента Илияна Йотова имаме ангажимент да работим така, че

...
С вицепрезидента Илияна Йотова имаме ангажимент да работим така, че
Коментари Харесай

Румен Радев благодари на почетните консули на България за дейността им и ги увери в институционална подкрепа

С вицепрезидента Илияна Йотова имаме ангажимент да работим по този начин, че всеки българин зад граница да усеща близостта на България и желаеме още един път да ви благодарим за вашата всеотдайна активност, безкористната ви поддръжка, и за нашето съдействие. Това сподели президентът Румен Радев в приветствието си на среща с почетните консули на България, в Гербовата зала на "Дондуков " 2. На нея участва и вицепрезидентът Йотова.

В срещата участваха 71 почетни консули, представляващи България в 45 страни.



В която и област да решите да подпомагате развиването на нашите връзки, постоянно можете да разчитате на поддръжката и на Министерство на външните работи, и на президентската институция, сподели Радев пред присъстващите.

За мен е особена чест да посрещна значими за страната ни сътрудници във ваше лице, сподели президентът Радев за срещата в границите на работната аудиенция на почетните консули в България, след петгодишно спиране. Фактът, че 71 от 75 почетни консули, които имаме по света, са тук, приказва извънредно доста за вашата ангажираност към България и към развиване на връзките сред нашите страни, уточни Радев.



Държавният глава означи, че България цени високо приноса на почетните консули за пълноценното наличие на страната ни на интернационалната сцена и развиването на връзките ни със страните, от които са те. Приносът ви за развиването на икономическите, капиталовите и комерсиалните връзки, за връзките ни в областта на образованието, културата, науката и туризма са от необикновен интерес, сподели Румен Радев, наблягайки също, че активността на почетните консули е извънредно на непринуден принцип.



Президентът открои поддръжката на правата и самодейностите на българските жители и общности зад граница - от особена значимост, по думите му, за него като държавен глава. Това е изключително значимо за тези страни, в които България няма дипломатически представителства и разчита само на почетните консули, уточни Радев. Той добави, че сега към 2 млн. българи живеят зад граница, полагайки старания да се интегрират в обществата на съответните страни. За тях е от особена значимост да запазят културните и духовните измерения на своята национална еднаквост. Затова и високо ценим вашата помощ за българските детски градини, учебни заведения, църковни настоятелства, и за всички начинания на сънародниците ни зад граница, уточни президентът. Той посочи също по този начин и смисъла на приноса на почетните консули за развиването на икономическите връзки сред страните ни и за положителното показване на България като капиталова дестинация. Особено значение отдаваме на развиването на културните и просветителните връзки сред нашите страни, добави президентът, като означи, че доста от почетните консули оказват помощ директно на български студенти в страните си, за което изрази признателност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР