С викове Оставка и Искаме министъра започна обсъждането на центъра

...
С викове Оставка и Искаме министъра започна обсъждането на центъра
Коментари Харесай

В отсъствие на Нено Димов обсъждане за център за опасни отпадъци премина в скандал

С крясъци " Оставка " и " Искаме министъра " стартира разискването на центъра за краткотрайно запазване на рискови битови боклуци край созополското село Атия. Местните поданици бяха недоволни, че макар оповестеното наличие на екоминистъра Нено Димов, пристигнаха специалисти от ведомството, заяви БНР.

Някои от тях напуснаха залата, а презентацията на плана бе направена пред малко на брой. Хората от Атия се ядосаха на обстоятелството, че министъра го няма, а те са се организирали, с цел да дойдат до Созопол особено за разискването.

Присъстващите поданици споделиха опасенията си, че до селото ще се построява оборудване, където краткотрайно да се съхраняват боклуци, измежду които медикаменти, масла, бои.

Силвия Рангелова от екоминистерството разясни, че технологията е безвредна и ще се обезпечи непоколебим надзор. Проектът се осъществя в 5 общини, финансирането е от Българо – швейцарската стратегия за съдействие.
По думите на специалиста не става дума за хранилище, а за краткотраен център. " Неговото предопределение е да събере несъмнено количество боклуци, които по-късно не престават своя път ", сподели Рангелова.

Максималният период на предпазване е година. Ако центърът не бъде построен до края на годината, се губи швейцарското финансиране, само че община Созопол е длъжна да го направи със свои средства, осведоми БНР.

Обсъждането е проведено от община Созопол, откакто в селото публичното напрежение се увеличи, а локални хора започнаха подписка против плана. Хората са недоволни, че никой не е желал тяхното мнение и се притесняват от замърсяване, защото последните къщи са на няколкостотин метра от бъдещото хранилище.

В ютюб се популяризира видео от началото на разискването в созополското читалище.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР