С викове: Оставка!“, биене на тъпан под 17-те етажа от

...
С викове: Оставка!“, биене на тъпан под 17-те етажа от
Коментари Харесай

Оставката на шефа на ДНСК и събаряне на „Златен век“ искат граждани

С крясъци: „ Оставка! “, пердашене на барабан под 17-те етажа от замразения небостъргач „ Златен век “ на ул. " Златен рог " в столичния квартал " Лозенец " и с плакати, призоваващи да бъде дефинитивно спрян градежа, жители и представители на подкрепящи ги организации демонстрираха неотстъпчивост с презастрояването и политическите чадъри.

Те за следващ път настояха за оставката на шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, както обясниха - заради абдикирaнe oт кoнтрoлнитe му зaдължeния и брутaлнo пoгaзвaнe нa грaждaнcкия интерес пo cлучaя „ Злaтeн Вeк “ и други eмблeмaтични cлучaи кaтo „ Алепу “ и „ Aй Тaуър ".
На митинга пристигна и кметът на „ Лозенец “ Константин Павлов, който още с встъпването си в служба предприе дейности градежът да бъде спрян. По думите му, градежът на „ Златен век “ е знак на най-лошото, което се случва в „ Лозенец “ – противозаконното строителство, презастрояването,свалянето на качеството на живота и корупцията. „ Това е един образец за всички тези неща по едно и също време “, сподели той за градежа на небостъргача.

„ Този небостъргач изрично ще утежни качеството на живот в квартала. Трябва да се противопоставим на всички форми на корупция и опити за заобикаляне на законите. Този градеж също е знак на тези неща “, съобщи Павлов.
Помолен да уточни кой е бил подкупен, с цел да се стигне до издигнатите 17 етажа, районният кмет съобщи: „ Трябва да се направи следствие за това по какъв начин един градеж с изтекло позволение бива удължен и по какъв начин с опити през парламентарна зала, през гласоподаване на ремонти – поправката „ Артекс “, в действителност са се правели опити да бъде удължен този градеж “.
Павлов е безапелационен: „ Няма какво да продължаваме. Поправката „ Артекс “ задоволително свързва политици с този огромен скандал . Вече говорихме за жилища, купувани на по-ниски цени, говорихме за съмнителни парламентарни обединения “. Според него, тези неща би трябвало да бъдат разследвани и би трябвало да се стигне до края на корупцията и да се види кой какво е уреждал и на каква цена.
От „ Спаси София “ също показаха позицията си по случая с красноречиви плакати, на които пишеше: „ Златен век на корупцията “, Златен век на Беззаконието “, „ Златен век на Безхаберието “.
Възрастни жители, фамилии с деца, поданици на региона с кучета се оплакваха от презастрояването. Те споделиха, че изпитват съмнение към институциите и обявиха убеденост, че ще продължат да се борят срещу градежа на небостъргача. Солидарност с настояванията им и неотстъпчивост изрази и някогашният общински консултант Войслав Тодоров.
Сред протестиращите бе и обвишят омбудсман Мая Манолова, която носеще афиш, призоваващ да бъдат спрени презастрояването и бетона. 

Протестът, по думите на уредника Никола Вапцаров от Инициативен комитет „ Лозенец “ е увещание на обществото и властимащите, че преди повече от една година министър-председателя, министъра на районното развиване, кметът на София и основният проектант поеха ангажимент към жителите на София и жителите на Лозенец тази постройка да бъде спряна дефинитивно със заповед на ДНСК на съображение, че е изтекло разрешителното строителното позволение. „ Това към момента не се е случило. Напротив - властимащите се пробват да си измият ръцете с някакво правосъдно дело, което въобще не касае строителното позволение, а се отнася до неточности в структурата на постройката “, акцентира Вапцаров.

Вапцаров разясни, че протестиращите подозират за провинен шефа на ДНСК, поради издадената от него заповед за краткотрайно прекъсване на градежа. „ Тази заповед за прекъсване е мъртвородена, краткотрайна и калпаво направена “, разяснява пред Actualno.com той. „ От протоколите на правосъдните съвещания проличава, че процесуалните представители на ДНСК по никакъв метод не се пробват да защитят публичния интерес, а просто се пробват да си измият ръцете – да кажат да, опитахме, само че съдът по този начин сподели. Реално видяно, съдът въобще не преглежда случая за строителното позволение и това е подвеждаща теза, стартирана от шефа на ДНСК, която към този момент се подема от всички институции “, добави той.
„ Арх. Здравков персонално се ангажира пред нас, пред министър ръководителя, че в случай че някой публично го попита дали строителното позволение е изтекло, той ще каже – да, изтекло е. Прокуратурата публично го е попитала. Аз персонално съм подал тъжба против Несторов. В процеса на следствието е разпитан Здравков и той си е измил ръцете и не е споделил законна ли е или не постройката “, описа още Вапцаров.
Той е безапелационен, че жителите на „ Лозенец “ ще продължат битката: „ Няма да спрем до момента в който не бъде изпълнен закона “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР