С викове Алексей и Не се страхуваме! десетки хиляди хора

...
С викове Алексей и Не се страхуваме! десетки хиляди хора
Коментари Харесай

Над 1 милион запалиха виртуална свещ за Навални, десетки хиляди го изпратиха в Москва

С крясъци " Алексей " и " Не се опасяваме! " десетки хиляди хора се събраха пред църквата " Иконата на Божията майка " в Москва за опелото на Алексей Навални. Ковчегът с тленните остатъци на опозиционера дойде малко след 13.00 ч. и беше посрещнат с овации и цветя.

На погребението участваха родителите на Навални - Людмила и Анатолий. На опелото бяха и посланиците в Москва на Съединени американски щати, Германия и Франция. Екипът на Алексей Навални, който стриймваше онлайн в Youtube погребението, заяви, че са зародили проблеми с покритието на мобилните оператори. За проблем със сигнала от Москва оповестиха и от CNN. Eкипът на Военновъздушни сили сложи камерата си наоколо до оградата на гробището и даде сигнал на екипа на Навални, който предаваше непосредствено.

Опашки от няколко километра се извиха и пред Борисовското гробище. Привържениците на Навални са пристигнали да го изпратят в последния му земен път с ясното схващане, че може да бъдат задържани.

" Алексей Навални показва рядко срещан кураж. Майка съм на 4 деца и знам, че този мъж даде живота си за тяхното бъдеще. Трудно ми е да приказвам, усещам се по този начин като че ли съм изгубила собствен непосредствен родственик ", показа една от присъстващите.

" Тук съм, с цел да почета героя на Русия - Алексей Навални. Вярвам в концепциите му, само че и имам вяра, че той беше човек. Не беше нито светец, нито страдалец. Но се върна в Русия на вятъра. Надявам се най-малко гибелта му да донесе смяна за хората, които през днешния ден са тук ", описа Валерий.

Някои от пристигналите да се простят с опозиционера признаваха, че са се страхували, само че все пак са пристигнали макар наблюдението и полицейското присйствие.

В продължение на няколко дни околните на опозиционера търсеха първо погребална организация, а по-късно и черква, която да се съгласи в нея да бъде осъществено погребението. От рано сутринта в региона на църквата и Борисовското гробище се наблюдаваше засилено полицейско наличие.

Малко след 15.00 ч. Навални беше заровен. При спускането на ковчега звучеше " My way " на Франк Синатра.

Истинският брой на неговите почитатели не са тези няколко хиляди, а 1 милион, които виртуално показаха своята респект към своя водач. За по-малко от час броят им набъбна от 500 хиляди на 1 милион. Това е акция, която съветската полиция не може да разпръсне

В същото време извънредно значимо е, че досега няма никакви конфликти и цялата траурна гала минава безшумно и умерено. Единствено тя е прекъсвана от възгласите на почитателите на Навални, които скандират неговото име и " Русия без Путин ".

Траурната работа в памет на Навалани бе отслужена в московската черква „ Икона на Богородица Утолителка на моите скърби “

Церемонията се организира две седмици след гибелта на опозиционера в арктически затвор. Поддръжниците му упрекнаха съветския президент Владимир Путин, че е умъртвил своя основен критик и че се пробва да попречи на достойното му обществено заравяне.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предизвести да не се организират „ нерегламентирани събирания “ по време на погребението.

" Всякакви неразрешени събирания ще бъдат в нарушаване на закона и тези, които вземат участие в тях, ще бъдат подведени под отговорност ", съобщи Песков.

Руският опозиционер Борис Надеждин съобщи, че гибелта на Навални е покруса освен за фамилията му, само че и за милиони други руснаци.

" Днешният ден е драматичен, тъй като гибелта на Алексей е огромна загуба освен за фамилията и околните му, на които изричаме съболезнованията си, само че и за голям брой хора. Мисля, че за милиони хора в Русия, а и освен в Русия “, сподели Надеждин.

По пътя от метростанция " Мариино " до храма има кулоар от железни ограждения, полицията ревизира документите на минувачите. Интернет в региона на църквата е с спирания, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР